Ascedent -- podznak


Ukoliko ste ikada posetili profesionalnog astrologa, prvi i osnovni pojam koji ste imali priliku da cujete pri opisivanju svoje Natalne karte (horoskopa) bio je -- Ascendent.

Ascendent, ili kako je u narodu popularnije, podznak, u stvari znaci uzlazni znak. Akademska astrologija insistira na preciznoj upotrebi termina i definicija, zato odmah treba naglasiti da ustaljena upotreba termina "podznak" nije opravdana, ali se ovaj pojam i termin odomacio u praksi i najcesce se koristi pri komunikaciji -- u razmeni informacija, ili u opisnom predstavljanju necijeg natalnog horoskopa. Dakle, pravilno je reci Ascendent ili uzlazni znak.

Osnovna definicija Ascendenta glasi: To je egzaktni i precizni stepen zodijaka (ekliptike) na istocnom horizontu u trenutku necijeg rodjenja. Zodijacki znak koji zauzima tu poziciju naziva se "uzlazni znak" ili podznak -- ascendent. Dakle, Ascendent je znak koji se uspinje (izdize) istocnim horozontom u trenutku necijeg rodjenja (zahvaljujuci rotaciji Zemlje po svojoj osi), onako kako je vidjen sa mesta rodjenja.

Ovaj termin se koristi ne samo pri oznacavanju ekliptike koja raste, vec i citavog zodijackog znaka kroz koji uzlazni stepen prolazi ili kome pripada. Poznato nam je da je Zemlja u neprekidnom pokretu, sto uvek dovodi do pojave razlicitog stepena ekliptike iznad horizonta, u preciznom intervalu od cetiri minuta.

Najbolja ilustracija za razumevanje ove pojave i principa je slucaj prilikom rodjenja blizanaca, a ujedno ovo je i "krucijalni dokaz" kojim se akademska astrologija koristi uvek kada daje potkrepljenje za svoju tvrdnju (cinjenicu): "nikada ne mogu da postoje dva identicna horoskopa". Znaci, posto se blizanci radjaju u razmaku vecem od cetiri minuta, moraju da imaju i razlicite uzlazne znake (kao i raspored svih ostalih vrhova kuca u natalnom horoskopu). Ako pretpostavimo da je Ascendent prvog blizanca na primer na 30 stepeni Raka, onda vec u najkracem potrebnom razmaku od cetiri minuta drugi blizanac ne samo da ima drugaciji stepen Ascendenta (i raspored svih kuca), nego i njegov uzlazni znak, Ascendent, pripada cak i drugom zodijackom znaku -- Lavu. Tako postoje slucajevi identicnih, jednojajcanih blizanaca koji su rodjeni iste godine, istog dana, istog sata samo sa malom razlikom u minutazi (obicno je ta minimalna razlika do granice od 15 minuta) i zato nemaju identicne horoskope, kao sto ni njihove zivotne price nisu identicne, bez obzira na sve slicnosti koje ih prate i povezuju.

Nakon ovog objasnjenja trebalo bi da Vam bude razumljiviji i razlog zbog cega svaki profesionalni astrolog insistira na preciznom satu i minutu rodjenja -- bez tih preciznih podataka nema ni korektno i precizno izradjenog natalnog horoskopa, pa samim tim ni njegovog tacnog tumacenja, analize i prognoza.

vrhZa svaku Vasu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nesto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAS IZBOR BUDE NASE
ZAJEDNICKO ZADOVOLJSTVO!

SRECNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakic mozete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com