OTKRICAPronadjen je Suncev »blizanac« . Sunce ima svog blizanca, utvrdili su astronomi. Rijec je o zvijezdi koja ima gotovo identicnu temperaturu, rotaciju i starost kao i nase Sunce.

Vec se dugo pretpostavljalo da je zvijezda 18 Scorpii , udaljena oko 47,5 svjetlosnih godina od Zemlje i smjestena u sazvijezdju Skorpiona, vrlo slicna Suncu. Grupa istrazivaca iz Univerziteta Villanova, medjutim, upotrijebila je podatke prikupljene pomocu cetiri svemirska teleskopa kako bi izdvojila upravo 18 Scorpii, medju vise hiljada mogucih kandidata za konacnog Suncevog »blizanca«.

»18 Scorpii, vrlo dobro odgovara (Suncu)« , rekao je Ryan Hamilton iz Villanove na sastanku Americkog astronomskog drustva. Ljudski blizanci razlikuju se po otiscima prstiju, pa tako postoje i izvjesne razlike izmedju zvijezda blizanaca.

18 Scorpii ima temperaturu od 5.515 stepeni Celzijevih, a Sunce 5.503. Daleki blizanac okrece se nesto brze i treba mu 23 dana za jednu rotaciju, dok je Suncu za to potrebno 25 dana.

S 4,2 milijarde godina, 18 Scorpii nesto je mladji i masivniji od Sunca, no ipak, moze pruziti astronomima vrijedne podatke o zvjezdanoj evoluciji.

Sunce je staro 4,5 milijardi godina i vjeruje se da ce sijati jos oko pet milijardi godina, prije nego sto zavrsi svoj zivotni ciklus.

»Otkrice zvijezda nalik Suncu, pomaze nam da utvrdimo je li nase Sunce normalna zvijezda« , rekao je Edward Guinan, profesor astronomije na Villanovi i koautor studije.Da li ste znali?

Naucno je dokazano, da miris cimeta popravlja raspolozenje. Kupujte cimet u prahu i u kesicama, jer veoma brzo gubi svoj miris. Cuvajte ga u dobro zatvorenoj posudi, na hladnom i tamnom mjestu.
Ekstrakt cimeta pomaze pri disanju i radu srca, kao i regulisanju menstrualnog ciklusa.
Stari recept za kasalj: pola kasicice cimeta u soljici toplog zasladjenog mlijeka, deluje smirice i ublazava jak kasalj.

Prilog priredila
Maja Andjelic

vrhZa svaku Vašu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nešto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAÅ  IZBOR BUDE NAÅ E
ZAJEDNIČKO ZADOVOLJSTVO!

SREĆNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com