GENIJALCI - DECA BOGOVAU cetvrtom veku pre nase ere, grcki filozof Platon, prvi je pokusao da identifikuje i kanalise potencijalnu moc genijalne dece. Izjavio je: "Oni su deca bogova". Pokusao je da ustanovi da li vecinom poticu od obrazovanih roditelja. Platon je verovao da, kada se na vreme otkriju i usmere ka izucavanju filozofije i metafizike, genijalci bi mogli promeniti svet tokom samo jedne generacije.
Ipak, nema tih pouzdanih pokazatelja koji ce nam sa sigurnoscu reci gde ce se roditi sledeci genijalac. On ili ona mogu biti deca roditelja intelektualaca, kao i siromasnih seljaka koji vode vrlo jednostavan zivot. Zajednicko za svu "zlatnu decu" jesu strahopostovanja vredne i neobjasnjive umne moci. Ono sto ne znamo, jeste da li beba genije nasledjuje "moc mozga" jos tokom boravka u materici ili usled spoljnih faktora pri rodjenju.

Sperma nobelovaca
Ekscentricni milioner Robert Graham, osnovao je 1980. godine banku sperme nobelovaca u Eskondidu u Kaliforniji. Na ovaj nacin je inteligentnim zenama, koje su zelele da imaju vrlo pametnu decu, bio je omogucen izbor sperme genija, dobitnika Nobelove nagrade. Cilj ove banke sperme jeste, da se u buducim generacijama znacajno poveca broj visoko inteligentne ili obdarene dece.
Prvu takvu bebu rodila je 1982. godine u Los Andjelesu, neudata zena psiholog Efton Blejk. Oca je izabrala prema dosijeu. Anonimni doktor, u banci sperme zaveden kao broj 28, briljantan je kompjuterista na jednom od evropskih univerziteta, talentovani muzicar i atleticar. Njegov sin dobio je ime Doron (kao anagram od donator). Kada je napunio cetiri meseca, uz pomoc psiholoskih testova ustanovili su da dete ima koeficijent inteligencije 200 (prosecan IQ je 100).

Ajnstajn, Mocart, Gete...
Ipak, druga deca genijalci zapanjuju upravo time sto ne poticu od genijalnih roditelja. Jedan od najvecih genija - Albert Ajnstajn bio je sin bankrotiranog biznismena u Ulmu, u Nemackoj, a mladi Ajnstajn veci deo svog detinjstva proveo je po bavarskim kafanama. Njegova majka nije imala nikakvih posebnih talenata koje je decak mogao naslediti.
Verovatno je razumljivo sto je Mocart pokazao talenat za muziku, jer je i njegov otac bio uzoran violinista. Ali, malisan je sa samo tri godine, umeo na klavijaturi da ponovi akorde koje cuje sa harfe, a sa pet godina je poceo da komponuje. Prvu operu napisao je kad mu je bilo 12 godina.
Nemacki pesnik Gete i britanski filozof i ekonomista Dzon Stjuart Mil, znali su sa samo tri godine da citaju grcki. Tomas Bejbington Mekjulej, pesnik 19. veka i istoricar, zapanjio je i uplasio svoje roditelje kada je sa samo godinu dana, pogledao sa prozora svoje decje sobe i ozbiljno upitao: "Da li dim iz onog odzaka dolazi iz pakla"?

Studiranje u sestoj godini
U dvadesetom veku kompjuterski dosijei beleze mnogo genijalne dece. Najmladji upisani student je Liu Ksjaobin, sin roditelja ucitelja, koji je prijemni za univerzitet polozio sa pet godina. Sa dve godine, je umeo da cita 3.600 kompleksnih kineskih znakova. Andragone de Melo, rodjen 1977. godine, postao je najmladji diplomac u Americi, kada je, u jedanaestoj godini, diplomirao na Odseku matematike na Kalifornijskom univerzitetu Santa Kruz. I on je zapanjio roditelje kada im je, sa samo sedam nedelja, rekao "zdravo". Kad mu je bilo dve i po godine igrao je sah i resavao geometrijske probleme, a sa cetiri godine je ucio grcki, fiziku i filozofiju. Studirao je geologiju i geofiziku u sestoj, a do osme godine je napisao kompleksne kompjuterske programe.
Niko se ne moze pohvaliti da je pomogao misteriozni talenat Antonija Mek Kvona iz Vejbridza, koji je umeo da govori latinski i citira Sekspira sa dve godine. Njegov otac Antoni je tvrdio: "Nemam nikakvih posebnih talenata i nisam nikad bio u stanju da Antonija u nesto uputim. Cesto me ispravlja kad govorim i zna toliko mnogo neverovatnih cinjenica da sam morao da kupim enciklopediju samo da bih proverio da li je tacno ono sto mi sine kaze".

Muke Serjoze Grisina
Genijalnost Ukrajinca Serjoze Grisina, donela je njegovoj majci pet godina birokratske torture u krugovima sovjetskog obrazovnog sistema. Serjoza je vec sa cetiri meseca znao da prica, prohodao je sa osam, a citao je i svirao klavir kad je imao samo nesto vise od godinu dana.
Njegove su nevolje zapocele kad je napunio sedmu godinu i kad je majka pokusala da ga upise u lokalnu skolu u Krivom Rogu. Zelela je da njen talentovani sin uci sa starijom decom, ali se direktor skole sa tim nije slozio. Nastavnici su ignorisali njegov talenat, a deca su ga zvala idiotom jer je sve o cemu je govorio bilo izvan njihove moci shvatanja. Iskljucili su ga iz drustva i cesto su ga tukli. Njegova uznemirena majka konacno ga je ispisala iz skole i pocela ga je poducavati kod kuce.
Lokalni autoriteti zapoceli su istragu i Tamaru Grisin poslali na psihijatrijsko lecenje. U dosijeu su napisali: "Nenormalna majka koja ne radi i pri tom odbija da da dete u skolu". Na srecu, prijatelji i rodjaci uspeli su da je za par nedelja izbave iz bolnice. Posle toga Tamara je svoje dete odvela specijalistima u Moskvu i Kijev. Napokon su priznali decakove nadnaravne moci i dopustili mu da polaze prijemni ispit na najprestiznijem od svih - Drzavnom moskovskom univerzitetu. Odmah je primljen na fakultet fizike, sa studentima koji su bili deset godina stariji.


Geri Braun: "Najvece svetske misterije"

vrhZa svaku Vašu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nešto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAŠ IZBOR BUDE NAŠE
ZAJEDNIČKO ZADOVOLJSTVO!

SREĆNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com