Saznanja
Istinito o lazima

"Svi lazemo"! To je konstatacija koja sa psiholoskog stanovista zvuci vrlo razumljivo, logicno i "prihvatljivo", jer predstavlja realan odraz nase stvarnosti, uvid u interpersonalne odnose i u tom smislu odslikava ljudsko ponasanje.

Medjutim, konstatacija da "svi lazemo", mnogima se ne dopada iz razlicitih razloga (u igri su svesni motivi i nesvesni porivi) i mnogi je negiraju kao manje ili vise netacnu. Ovom prilikom necemo se baviti psiholoskim tumacenjem te pozadine koja objasanjava prirodu razlicitih razloga ili uzroka negiranja istine. Covek laze i iz neznanja, manje ili vise svakodnevno, a da toga nije ni svestan. Psihologija ponasanja razlikuje tri kategorije ili vrste lazi.

1. Bele lazi postoje uvek kada osoba laze iz neznanja ili iz licne zablude, bez namere i skrivenih motiva, znaci ne postoji nikakva losa pobuda i namera da se ucini nesto "lose" ili ruzno (primer je kada na osnovu licnog uverenja tvrdite da je nesto tacno ili netacno, medjutim to je samo Vasa procena i iskustvo koje ne odgovara stvarnosti).

2. Sive lazi postoje uvek kada osoba laze sa "dobrom namerom" ili sa uverenjem da na takav nacin "pomaze" prikrivanju nekih veoma "losih", teskih, poraznih ili pogubnih cinjenica. U sustini ovde postoji "dobra namera" da se neko zastiti "surove" istine (drastican primer je kada ne mozete nekom reci da boluje od neizlecive bolesti ili da se nalazi u bezizlaznoj - katastrofalnoj situaciji).

3. Crne lazi postoje uvek kada osoba laze sa odredjenom namerom i to u licnu korist, a potrebe i motivi mogu biti veoma razliciti kao sto su: materijalni interesi, ostvarenje odredjenog cilja, zadovoljenje subjektivnih interesa, ili usled losih karakternih crta licnosti (primeri su: kada neko laze sa namerom da se okoristi na tudju stetu, da uveca svoje materijalne, emotivne ili psiholoske pozicije, sa nemerom da nekog povredi ili da mu nanese bol i patnju). Sa stanovista astrologije - "laz" kao kategorija ponasanja i "lazljivost" kao karakterna crta takodje imaju svoja razlicita tumacenja.

Akademska astrologija se bazira na tumacenju odredjenih aspekata izmedju planeta koje narocito u "aflikciji" (losi ili izazovni, iritrajuci aspekti) podsticu ovu pojavu. Ukoliko su losim aspektima "pogodjene" planete Neptun, Merkur, Jupiter, Uran, Mesec - obavezno dolazi do izvesnih poremecaja pri predstavljanju, izrazavanju i prezentovanju realnosti. Povremeno usled tranzita planeta (neprekidnog kretanja planeta) nastaju i medjusobno losi ili iritrajuci aspekti koji se odrazavaju na citav region, naciju, narod ili podneblje, ali i na odredjenu osobu -- pojedinca. U tom smislu, kada se analiziraju cinioci koji objasnjavaju pojavu i aspekat "lazi" treba praviti razliku izmedju interpretacija Mundane, Horarne i Natalne astrologije. U osnovi sve tri grane su slicne - identicne prilikom tumacenja ovog aspekta, samo sto je poredak cinilaca nesto drugaciji.

Natalna astrologija, medjutim, teziste uvek stavlja na "opis" karte, a polozaj planeta i njihovi aspekti su "licni pecat" koji predstavlja uvid u psiholoski profil odredjene osobe i njeno ponasanje. Dakle, ukoliko se na "istaknutom" mestu u natalnom horoskopu nalazi Neptun, Merkur, Jupiter, Mesec ili Uran i pri tome medju njima postoje aflikcije, neminovno dolazi do psiholoskih "poremecaja" ponasanja, te "lazljivost" sada vec predstavlja naglasenu karakternu crtu. Sa aspekta popularisticke astrologije, vrlo je interesantno predstaviti kako se manifestuje sklonost ka lazima kod svakog znaka pojedinacno i nacin na koji svaki znak reaguje u trenutku kada je uhvacen u lazi.

vrhZa svaku Vasu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nesto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAS IZBOR BUDE NASE
ZAJEDNICKO ZADOVOLJSTVO!

SRECNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakic mozete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com