LJUBAVNI JELOVNIK

Mudri Hipokrat je jos davno rekao: "Neka tvoja hrana bude i tvoj jedini lek". Ali, sve u zivotu je pitanje pravilne ravnozete i umerenosti, tj. kolicine i doziranja, jer ono sto je u maloj kolicini lekovito, u velikoj kolicini moze da bude vrlo stetno i otrovno.

Isto kao u Raju, tako i na Zemlji postoji "zabranjeno voce" koje nikako ne treba dirati, ali upravo ove "smrtne neprijatelje" po zdravlje i zivot, covek najvise i koristi, i lako postaje rob svojih losih navika.


Jos od antickih vremena se vode razne diskusije, kako postoji odredjena hrana koja podstice nagone ili seksualno uzbudjenje. Neki tvrde da je tajna u casi sampanjca, uz koju treba zagristi i zalogaj celerovog korena. Kao predjelo se preporucuju ostrige zacinjene limunom, dok bi u prvo jelo svakako trebalo ukljuciti racice i rikolu zacinjenu papricicom. A glavno jelo, bi obavezno trebalo da podrazumeva ribu, i za kraj nikako ne treba izostaviti penu od cokolade. I rezultat ce biti osiguran.

Ove preporuke potvrdjuju i rezultati istrazivanja sprovedenog na klinickom institutu Humanitas Gavazzeti u Bergamu. Negde izmedju zvanicne nauke i popularne tradicije, naucnica Chiara Trombetti oznacila je svu hranu koja je povezana sa Kupidom ili Bogom ljubavi. Takodje, odredila je i propisanu kolicinu hrane koju treba konzumirati: "pripazite na pravilne porcije i nemojte jesti ni previse, ni premalo". Ali pre svega, ona naglasava da treba pripaziti i na to kako obrok izgleda: "jer erotski recept mora podstaknuti kako olfaktivna cula, tako i culo vida, i mora biti bogat mirisima i bojom".


Gastronomska kultura je odavno davala veliki znacaj upotrebi namirnica koje su se koristile kao seksualni stimulansi, podseca nas Trombetti. Neka otkrica o ekstranutricionistickim efektima hrane potvrdila su vezu izmedju osecanja, seksa i ishrane, nastavlja dijeteticarka, a klasican primer za to je celer, koji je popularno dugo smatran afrodizijakom. To je potvrdila i zvanicna nauka, utvrdivsi da celer ima stimulativno delovanje na nadbubreznu zlezdu i da je bogat sastojcima slicnim feromonima, znakovima ljubavnog zova, kako kod coveka tako i kod zivotinja. Iako na nekim uvrezenim teorijama medicina i dalje ostaje skepticna, ne moze ne priznavati da neke namirnice sadrze stimulanse sa vazodilatacijskim delovanjem.
Svakako treba naglasiti da izmedju seksualne zelje i hrane moze postojati i indirektan odnos, ili veza koja se sastoji u tome kako je namirnica posebno pripremljena, ponudjena i konzumirana. Obzirom na sprovedene testove, predstavljena je lista namirnica i napitaka koji se smatraju "saveznicima" ljubavnih osecanja i/ili seksualnih nagona.

Riba i ljuskari
Predstavljaju bogat izvor fosfora i proteina. Posebno se nalazi u krvi zivih racica, koja je plavicaste boje i koja proizvodi stanicne elemente, koji zaista jesu pravi ljudski afrodizijaci. Afrodizijacko delovanje ostriga zavisi od kolicine mineralnih soli i glikogena, vaznog za kontrakciju misica. Konzumirati morske plodove, znaci stimulirati mozak i seksualnu zelju, a tako ujedno, osigurati i zdrav unos elemenata kao sto su: kalijum, natrijum, gvozdje, kalcijum i vitamin A.


Zacini
Papricica, djumbir, safran, curry, cili, biber, klincic, cimet, muskatni orascic, korijander, origano i senf. Osim sto ce nam pruziti olfaktivni uzitak, svi spomenuti zacini donose nam i nutritivne sastojke, vitamine i minerale korisne za podsticanje varenja i stanicnog metabolizma. Posebno papricica (vitamini PP i E) koja ima vazodilatacijsko delovanje, a odlicna je i protiv holesterola, te odrzava kapilare elasticnima, a ujedno ima i antioksidativno delovanje. Safran (karotenoidi, vitamini B1 i B2) je snazan antioksidans i digestiv, uz to pomaze i u metabolizaciji masnoca. Djumbir je "topao" zacin koji deluje stimulativno, a ne treba zaboraviti ni ginseng, poznat po svom okrepljujucem delovanju.


Cokolada
Olaksava proizvodnju endorfina, stimulise euforiju i smanjuje osecaj na bol. Takodje, osigurava telu odredjenu dozu feniletilamina, hemijske supstance koju mozak proizvodi kada se zaljubimo i koje ima i u raznim sirevima. Osim toga, znacajno povecava nivo serotonina (hormona srece), te sadrzi magnezijum i alkaloide (kofein i teobromin) korisne neuronima, a bogata je i flavonoidima koji dobro deluju na rad srca.


Vino
Smatra se odlicnim stimulansom, jer opusta i pomaze da se oslobodimo od raznih inhibicija. Ali, pripazite, jer u preteranim kolicinama vodi u pospanost. I tada strasti utihnjuju.
"Ako patimo od neke bolesti, to je zato sto smo izgubili smisao naseg duhovnog zivota. Ona je uvek signal koji nas poziva da ponovo postanemo celina". (C. G. Jung)

vrhZa svaku Vašu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nešto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAŠ IZBOR BUDE NAŠE
ZAJEDNIČKO ZADOVOLJSTVO!

SREĆNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com