Saznanja
Leonidi - meteorska kisaLeonidi su krhotine Tempel-Tuttleove komete. Pljusak Leonida se dogadja svake godine od 14 do 20 novembra. Maksimum njihove aktivnosti je obicno oko 17. novembra. Na nebu se pojave “zvezde padalice” koje kao da izviru iz sazvezdja Lava (Leo), te su tako i dobile ime - Leonidi.
Ove “zvezde padalice”, su cestice gasa i prasine koje rasejava kometa Tempel-Tuttle . Kada se kometa na svojoj putanji priblizi Suncu (a to se dogadja jednom u 33 godine ili 3 puta u 100 godina), ona se pod uticajem Sunca delimicno ruinira i raspada, i njeni parcici se rasejavaju oko nje. Svaki takav delic nastavlja svoj put oko Sunca, a neki ispred, i neki iza komete. Mnogi se razvlace duz kometine orbite praveci tako reku krhotina. Svake godine Zemlja prodje kroz tu reku i cetice tada ulecu u Zemljinu atmosferu i pale se.
Medjutim, velik deo cestica ostaje u gustom roju dugom nekoliko astronomskih jedinica. Kad Zemlja prodje kroz taj roj na nebu imamo pravi “meteorski pljusak”, jer vise stotina ili hiljada, pa cak i stotina hiljada meteora zaparaju nebo u toku sata.

Leonidi su vrlo brzi meteori, najbrzi medju svim meteorskim pljuskovima. Kometa Tempel-Tuttle se krece retrogradno, suprotno od smera kretanja Zemlje, pa tako njene krhotine idu istim putem i istim smerom. Stoga se meteoroidi gotovo ceono sudaraju sa Zemljom. Brzina komete i njenih cestica je oko 42 km/s, a brzina Zemlje blizu 30 km/s; i zbog suprotnih smerova kretanja te dve brzine se sabiraju, te Leonidi ulecu u nasu atmosferu brzinom od oko 71 km/s (oko 255 000 kilmetara na sat). To je gotovo maksimalna brzina koju neko telo u Suncevom sistemu moze da razvije. Zbog ovako velike brzine Leonidi burno sagorevaju u atmosferi Zemlje i proizvode dugacak trag koji na nebu moze da ostane i vise minuta. Leonidi sagorevaju u beloj, zelenkastoj i plavicastoj boji.

Ove godina maksimalna aktivnost Leonida – “meteorske kise” ili “zvezda padalica” nad Beogradom , ocekuje se u utorak, 19. novembra, u periodu oko 05:03 i 11:40 sati.

Prethodna iskustva pokazuju, da oluja ima vrlo uski period velike aktivnosti koji traje samo sat ili manje. Olujna kisa najduze moze da potraje samo 10 do 15-tak minuta, sa meteorima koji nailaze u kratkim naletima.

Pretpostavlja se da postoji mogucnost pojave “meteorske kise leonida” 2006 godine. Naredni “pljuskovi” se ocekuju, tek 2033 (za posmatrace iz Amerike), zatim 2065. i 2098. godine.

vrhZa svaku Vasu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nesto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAS IZBOR BUDE NASE
ZAJEDNICKO ZADOVOLJSTVO!

SRECNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
PriÄŤaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
MeseÄŤeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
liÄŤnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
IzraÄŤunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih liÄŤnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakic mozete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com