Magazin

Ascendent -- Podznak

Ascendent - podznak


Ascendent, ili kako je u narodu popularnije, podznak, u stvari znači uzlazni znak.

 

Akademska astrologija insistira na preciznoj upotrebi termina i definicija, zato odmah treba naglasiti da ustaljena upotreba termina podznak nije opravdana, ali se ovaj pojam i termin odomaćio u praksi i najčešće se koristi pri komunikaciji -- u razmeni informacija, ili u opisnom predstavljanju nečijeg natalnog horoskopa.

 

Dakle, pravilno je reci Ascendent ili uzlazni znak. 


Osnovna definicija Ascendenta glasi: To je egzaktni i precizni stepen zodijaka (ekliptike) na istočnom horizontu u trenutku nečijeg rođenja. Zodijački znak koji zauzima tu poziciju naziva se uzlazni znak ili podznak -- ascendent.


Dakle, Ascendent je znak koji se uspinje (izdiže) istočnim horozontom u trenutku nečijeg rođenja (zahvaljujući rotaciji Zemlje po svojoj osi), onako kako je viđen sa mesta rođenja. (Možete saznati koji je Vaš podznak na strani Izračunavanje podznaka).


Ovaj termin se koristi ne samo pri označavanju ekliptike koja raste, već i čitavog zodijačkog znaka kroz koji uzlazni stepen prolazi ili kome pripada. Poznato nam je da je Zemlja u neprekidnom pokretu, što uvek dovodi do pojave različitog stepena ekliptike iznad horizonta, u preciznom intervalu od četiri minuta.


Najbolja ilustracija za razumevanje ove pojave i principa je slučaj prilikom rođenja blizanaca, a ujedno ovo je i “krucijalni dokaz” kojim se akademska astrologija koristi uvek kada daje potkrepljenje za svoju tvrdnju (činjenicu): “nikada ne mogu da postoje dva identična horoskopa”.

 

Znači, pošto se blizanci rađaju u razmaku većem od četiri minuta, moraju da imaju i različite uzlazne znake (kao i raspored svih ostalih vrhova kuća u natalnom horoskopu).


Ako pretpostavimo da je Ascendent prvog blizanca na primer na 30 stepeni Raka, onda već u najkraćem potrebnom razmaku od četiri minuta drugi blizanac ne samo da ima drugačiji stepen Ascendenta (i raspored svih kuća), nego i njegov uzlazni znak, Ascendent, pripada čak i drugom zodijačkom znaku -- Lavu.


Tako postoje slučajevi identičnih, jednojajčanih blizanaca koji su rođeni iste godine, istog dana, istog sata samo sa malom razlikom u minutima (obično je ta minimalna razlika do granice od 15 minuta) i zato nemaju identične horoskope, kao što ni njihove životne priče nisu identične, bez obzira na sve sličnosti koje ih prate i povezuju. 


Nakon ovog objašnjenja, trebalo bi da Vam bude razumljiviji razlog zbog čega svaki profesionalni astrolog insistira na preciznom satu i minutu rođenja -- bez tih preciznih podataka nema ni korektno, ni precizno izrađenog natalnog horoskopa, pa samim tim ni njegovog tačnog tumačenja, analize i prognoza.

Komentari(0)
Ostavi komentar