Magazin

Astrologija u praksi

ronald regan

 

Regan i njegov astrolog


Kada su se sreli Ronald Regan i Mihail Gorbačov na samitu 8. decembra 1987. godine da potpišu istorijski sporazum o ukidanju nuklearnih projektila srednjeg dometa, iza oba svetska lidera, kao konsultanti, stajali su ratni taktičari. No, iza scene oba predsednika imala su svoje najtajnije savetnike - analitičare KGB-a i kalifornijskog astrologa.


Osim što je, tokom osmogodišnjeg mandata u Beloj kući, većinu rasporeda i susreta na najvišem nivou, Reganu organizovala supruga Nensi, celokupnu njegovu vladavinu strogo su kontrolisala astrološka predviđanja.


Kada je bivši šef osoblja Donald Regan u maju 1988. obelodanio da u Beloj kući postoji verovanje da se snagom astrologije može oblikovati politika i upravljati predsednikovim životom - pa i sudbinom najjače nacije na svetu - došlo je do bujice protesta.


Posramljeni zvaničnici Bele kuće pohrlili su da objasne da Nensino verovanje u predviđanja uz pomoć zvezda nikada nije uticalo ni na jednu veliku predsednikovu odluku. Ali, njihovi demantiji nisu imali nikakvog učinka, jer su postojale ranije izjave predsednika kako on i njegova žena svakodnevno konsultuju horoskope ne bi li dobili savet u kom pravcu da vode svoje živote.

Reganovi nisu bili usamljeni u verovanju u jedinstvo Sunca, Meseca i planeta koji ne određuje samo sudbinu svakog pojedinca na planeti, već i sudbinu gradova, nacija i velikih kompanija. U SAD postoji pet hiljada profesionalnih astrologa.
U SAD, kao i u Evropi, minimum devet od deset novina objavljuje i dnevni horoskop, često najomiljeniji deo više miliona čitalaca.



Savetnici vladara


U srednjem veku je svaki vladar imao svog dvorskog astrologa, a kraljica Elizabeta I, astrologa Džona Dija je koristila kao ličnog savetnika, vojnog taktičara i tajnog agenta prvog reda koji špijunira njene neprijatelje. Vilijam Lajli, astrolog iz 17. veka, koji je predvideo veliki londonski požar i veliku kugu, postao je savetnik Čarlsu I i religioznom fanatiku Oliveru Kromvelu.

Predsednik "Tedi" Ruzvelt svoje verovanje nikad nije krio. Čak, je svoju natalnu kartu okačio na zid kancelarije u Beloj kući i redovno je konsultovao. Holivudski astrolog-milioner Kerol Rajter imao je najveći uticaj na živote i karijere moćnih ljudi američkog šoubiznisa i politike. Još kao nepoznati glumac, Robert Mičam je radio za Rajtera, kao pomoćnik u izradi horoskopa mnogim uticajnim klijentima. Mičamova je karijera počela da napreduje ubrzo po udruživanju sa astrologom.



Astrolozi - agenti


U anketi koju su sproveli finansijski savetnici sa Vol Strita, u izveštaju vašingtonskom Senatu, objavljeno je da blizu polovine finansijskih direktora za svetske investicije redovno konsultuje astrologa pre nego što donese ijednu odluku. Ali, u oblasti globalne politike i diplomatije ovo oslanjanje na astrologe izaziva burna negodovanja. Vinston Čerčil nije bio jedini političar koji se služio astrologijom. 


Pedesetih i šezdesetih godina šefovi CIA, večno željni otkrivanja tajni političkog rukovođenja potencijalno nezaštićenih vlada, sačinili su sopstvenu listu političkih vođa koji koriste astrološke savete. Mitom i ucenama ubacivali su svoje astrologe u mnoge političke krugove, uključujuši tu, recimo, i vladu Mehmeta Šehua, premijera Albanije, indonežanskog predsednika Sukarna i predsednika Gane Kvame Nkrumaha.


Jedan bivši zvaničnik CIA priznao je da su uz pomoć unajmljenih astrologa uspeli da predsednicima i premijerima, koji su im slepo verovali, predskažu budućnost u pravcu koji je Americi najviše odgovarao i potpuno prodro u političke planove tih država. Lažni astrolozi - agenti uspeli su da spreče krvavi građanski rat u Gani kada je astrolog predsednika Nkrumaha ubedio da zvanično poseti Kinu.

Komentari(0)
Ostavi komentar