Magazin

Indijska astrologija

indijska astrologija

 

Pre skoro 8000 godina vedski mudraci su verovali da je rođenje pojedinca, čiji vek je ograničen, locirano u Večnosti, u totalnosti univerzalne svesti.

 

U toj tački su i sadržani prošlost, sadašnjost i budućnost u svom jedinstvu. Oni su poznavali zakone akcije i reakcije i mogućnost usmeravanja akcije u pravcu razvoja svesti.


Jedan od osnivača indijske astrologije bio je Maharisi Parasara, on je dobro poznavao sve matematičke i astrološke zakone. Svi događaji su za njega bili sadržani kao “točkići u univerzalnom satu”.

 

Jedan događaj je bio uzrok sledećeg itd. On je svoju svest poistovetio sa univerzalnom svešću kreativne inteligencije, tako da je bio u stanju da cita ׅ“nevidljive” događaje. 


Takvo stanje svesti se zove Đotis mati pragia ili sveznajuća svest u punoj svetlosti. 

Odnosno, to je spoznaja svoje sopstvene prirode. 


Slično i mi sami možemo kroz spoznaju sebe (bića) da spoznamo i sudbinu, odnosno vreme koje dolazi. Spoznajući sebe mi osvetljavamo lični put i uklanjamo mrak (neznanje), koje prividno postoji u nama. Indijska astrologija se naziva Jyotish (Đotis), što znači svetlo i povezuje se sa očima i vidom.


Simbolično rečeno - tamo gde postoji svetlost, možemo i da vidimo.

Gde ne postoji svetlo, ne vidimo i sudaramo se sa različitim preprekama.

U ovom kontekstu svetlo se definiše kao “svetlo svesti”. 


Ono što posejemo, to ćemo i požnjeti. 

Ono što nam se događa sada, rezultat je prošlih akcija.

Ono što će da se odigra u budućnosti, može delimično da se izmeni delovanjem u sadašnjosti. 


Treba steći sposobnost da se sadašnja realnost pretvori u pozitivnu buduću realnost. Svojim željama, mislima i akcijama treba da stvaramo one odgovore u budućnosti koje želimo.

 

Znajući svoje najdublje misli sami možemo spoznati kako Univerzum misli. Osnova naših misli je i osnova Kosmosa i svih planeta. Sve je međusobno povezano i sve je u interakciji. 


Đotis ima tri osnovne grane: Samhita, Ganita i Hora.


Samhita se bavi globalnim pojavama, kao što su ekonomija, žetve, vreme, ratovi.


Ganita opisuje poreklo i strukturu kosmosa.


Hora je nauka predviđanja za pojedinca ili organizaciju.

 

 

ZODIJAK 


Zodijak je zamišljena sfera koja zaokružuje nebo i unutar koga planete putuju svojim orbitama. Taj prostor je podeljen na 12 jednakih delova, od po 30 stepeni.


Sideralni zodijak je fiksni zodijak, čiji znaci odgovaraju konstelacijama fiksnih zvezda.


Tropski zodijak je pokretni zodijak u kojem znaci ne odgovaraju uvek i konstelacijama čije ime nose, zapravo i tropski zodijak je fiksan ali ne u odnosu na konstelacije, već u odnosu na planetu Zemlju i vezan je za godišnja doba. 


Indijska astrologija se zasniva na sideralnom (zvezdanom) zodijaku. Razlika između tropskog i sideralnog zodijaka nastaje usled tzv. precesije ekvinoksa, koja iznosi 1 stepen na 72 godine.


Svakih 25 900 godina ova dva zodijaka se podudaraju, jer to je vreme za koje precesija napravi pun ciklus. Trenutno razlika ova dva zodijaka iznosi oko 24 stepena, te se često ova dva sistema mešaju ili čak poistovećuju za šta nema osnove. 

 

 

Tehnički, đotis funkcioniše na sledeći način:

 

Matematički proračuni se zasnivaju na multiplima primordijalnog ciklusa trojstva, koji daje devet planeta, dvanaest znakova i dvadeset sedam konstelacija.

 

Iz položaja nebeskih tela u vreme rođenja moguće je izračunati sekvencije razvojnih trendova života pojedinca, poslovne organizacije ili nacije.


Đotis posmatra događaje u makrokosmosu da bi predvideo odgovarajuće događaje u mikrokosmosu pojedinca. 


Zakoni koji upravljaju evolucijom zvezda i planeta takođe upravljaju i našim životima. Planete i zvezde nisu objekti koji primenjuju neku spoljnu silu ili spolja utiču na nas.

 

Nebeska tela su koncentrisani izrazi određenih priodnih zakona sadržanih u našoj vlastitoj svesti i fiziologiji.


Predviđanje se zasniva na osnovu položaja 9 planeta, 12 sazvežđa i 27 mesečevih konstelacija. 


Sunce (Surja, Sy) predstavlja ego pojedinca, kao i njegovu moć i status koji će postići.

Mesec (Candra,Ch) označava nečiji duh i/ili osećanja. 

Mars (Mangala, Ma) opisuje snagu, energiju osobe. 

Jupiter (Guru, Gu) predstavlja čovekovo znanje i sreću. 


Svaka kuća predstavlja specifično područje života, tako na primer: prva kuća predstavlja unutrašnju prirodu, sreću; a deseta kuća profesionalnu aktivnost i status.

 

Zajedno, interakcije planeta, znakova kuća i zvezda osvetljavaju sveukupne događaje i tendencije u svakom području života.

Komentari(0)
Ostavi komentar