Magazin

Upoznajmo zodijak - Moj znak i moja vladajuća planeta

Pojam zodijak označava pojas ili prsten na nebu. Kroz taj pojas - zodijak - odvijaju se "prividna" kretanja Sunca, Meseca i planeta. Inače, ovaj pojam srećemo još u prastaro doba Vavilona, kada su ga čuveni vavilonski astronomi podelili na 12 "jednakih" delova, od po 30 stepeni longitude i potom ih nazvali zodijačkim znacima.


Dakle, svaki znak je dobio ime po sazvežđu koje se u njemu nalazilo u to vreme. Kako su sazvežđa uglavnom nosila imena životinja, pojas je dobio naziv "životinjski". Stoga, termin zodijak u prevodu znači "životinjski krug".


Upoznajmo zodijak - Moj znak i moja vladajuća planeta

Interesantno je napomenuti da postoje teoretičari koji veruju da postoji 13 sazvežđa, odnosno da se između sazvežđa Škorpiona i Strelca nalazi 13. znak ili sazvežđe koje nosi naziv Zmijonoša. Naravno, sa stanovišta akademske astrologije ova terija se odbacuje, jer postoji drugačije tumačenje i objašnjenje.


Zmijonoša je "čist" astronomski pojam, jer to je "deo sazvežđa" koji već postoji u okviru sazvežđa Škorpiona i nema nikakvog valjanog razloga ili govora o potrebi za uvođenjem 13. horoskopskog znaka. Uostalom, svi astrološki tragovi ili dokazi iz prošlosti potvrđuju postojanje 12 horoskopskih znakova ili 12 osnovnih sazvežđa, jedino su neki simboli za predstavljanje znakova delimično promenjeni.


Tako je, u doba Vavilona, Škorpion predstavljan likom orla, znak Jaca je predsatavljan likom ribe i vepra, a znak Device - klipom. Naglašavamo da je Vaga jedini predmet u zodijaku, dok su jedino Vodolija i Blizanci predstavljeni ljudskim likom. Tek kasnije, u doba srednjeg veka Klip je zamenjen simbolim ljudskog lika koji predstavlja Devicu.



Zodijak se sastoji od 12 znakova - horoskopski znaci:


1. horoskopski znak je OVAN- vlada od 21.marta do 20. aprila.


Ovan je prodoran, energičan, impulsivan, egoističan, nepažljiv, infantilan, naivan, vedar, smeo, brz, borben, ali i pozitivan. Po elementu je vatreni, po kvalitetu - kardinalan, po temperamentu - koleričan, po stilu izražavanja - ekstravertiran, po načinu delovanja - aktivan, po vrsti - muški znak.


Vladajuća planeta ovog znaka je MARS (najjači uticaj ili moć na ovaj znak ima danju), njegov suvladar je PLUTON (najjaći uticaj na njegovo ponašanje ima noću). Mars je u rimskoj mitologiji bog rata, simbolizuje žestinu, agresivnost, nasilnost, snagu, izdržljivost, želju za pobedom.


Pluton je u rimskoj mitologiji Bog pakla i vlada podzemnim svetom, Hadom, simbolizuje fizičku, mentalnu i "skrivenu" moć, ima dominaciju, pokorava druge, traži "žrtve", beskrupulozan je, nasilan i destruktivan.


2. horoskopski znak je BIK - vlada od 21. aprila do 20. maja.


Bik, je tradicionalan, konzervativan, ljubomoran, posesivan, inertan, komformista, gurman, materijalističan, štedljiv, brine za reprodukciju (poznat po svojoj seksipilnosti). Po elementu je zemljani, po kvalitetu - fiksni, po temperamentu - melanholičan, po stilu izražavanja - introvertan, po načinu delovanja - pasivan, po vrsti - ženski znak.


Vladajuća planeta ovog znaka je VENERA. U rimskoj mitologiji Venera je Boginja ljubavi, umetnosti i lepote, simbolizuje svaku vrstu zadovoljstva i užitka (telesnog i duhovnog), estetsko izražavanje, lepotu, muziku, umetnost, nakit, sjaj, novac, bogatstvo, "materijalno carstvo", raskoš.


3. horoskopski znak su BLIZANCI - vlada od 21. maja do 20. juna.


Blizanci su "promenljive" naravi, snalažljivi, mentalno "superiorni" - intelektualni tip - emotivno površni ili "hladni", tip trgovca, koriste druge za realizaciju svojih ciljeva. Po elementu je vazdušni, po kvalitetu - promenljiv, po temperamentu - sangviničan, po stilu izražavanja - ekstrovertan, po načinu delovanja - aktivan, po vrsti - muški znak.


Vladajuća planeta ovog znaka je MERKUR. U rimskoj mitologiji Merkur je Bog trgovine i dobiti simbolizuje veštinu "sticanja" različitih dobara, koristi i bogatstva (materijalnih i duhovnih), prepredenost i snalažljivost, sklonost ka različitim mahinacijama.


4. horoskopski znakje RAK - vlada od 21. juna do 22. jula.


Rak je emotivac i hipersenzitivac, čuvar porodice, kuće i doma, vezuje se za materinstvo, tradicionalan i konzervativan, spreman na borbu; ako se njegova porodica i oni koje voli nalaze u opasnosti spreman je na veliku borbu. Po elementu je vodeni, po kvalitetu kardinalan, po temperamentu - flegmatičan, po stilu izražavanja - introvertan, po načinu delovanja - pasivan, po vrsti - ženski znak.


Vladajuća planeta (nebesko svetlo) ovog znaka je MESEC. U grčkoj mitologiji Selena, a u rimskoj mitologiji Luna. Mesec, simbolizuje ženu, majku, dom, kolevku, naciju, narod, decu, dušu, emocije, intuiciju, duševna, psihička i emocionalna stanja, transformaciju, promene, rođenje i završetak života. Naročito je važno dobro poznavati i pratiti mesečeve mene - lunacije.


5. horoskopski znak je LAV - vlada od 23. jula do 22. avgusta.


Lav je plemenit, velikodušan, sujetan, teatralan. poseduje borbeni duh, povremeno je veoma aktivan, a povremeno inertan; impulsivan je, posesivan, voli sjaj, raskoš i bogatstvo, pravdoljubiv je ali i egocentričan.


Njegovu egocentričnu ćud je najbolje objasniti sledećim primerom. Kao što se planete okreću oko Sunca, tako i Lav, uživa u svom "egocentrizmu" - ima izuzetno naglašenu potrebu za dominacijom, voli da se nalazi u centru pažnje i naročito, da "caruje" ili da vlada. Po elementu je vatreni, po kvalitetu - fiksni, po temperamentu - koleričan, po stilu izražavanja - ekstrovertan, po načinu delovanja - aktivan, po vrsti - muški znak.


Vladajuća planeta (nebesko svetlo) ovog znaka je SUNCE. U grčkoj mitologiji bog Sunca je Helios, a u rimskoj mitologiji Sol. Sunce simbolizuje životnu energiju, stvaranje, radost, snagu, svetlost, vitalnost, čast, vrhunski položaj, vlast, prestiž, autoritet, aroganciju ali i dostojanstvo.


6. horoskopski znak je DEVICA - vlada od 23. avgusta do 22. septembra.


Devica je izuzetno racionalna, promišljena, analitična, poseduje kritizersku ćud, deluje sistematično, pedantno, uredno, tačno, radoholično, poseduje dobre organizatorske sposobnosti i diplomatsko umeće, strogo kontrološe svoje emocije i sputava svoje strasti.


Za Devicu se obično kaže da poseduje visoki stepen inteligencije, tj. bistar um i "oštar jezik", ali i hladne emocije. Ume da se ponaša hipohondrično i mizofobično. Po elementu je zemljani, po kvalitetu - promenljivi, po temperamentu - melanholičan, po stilu izražavanja - introvertan, po načinu delovanja - pasivan, po vrsti - ženski znak.


Vladajuća planeta ovog znaka je MERKUR. U rimskoj mitologiji Merkur je bog trgovine, a u grčkoj mitologiji to je Hermes koji simbolizuje veštinu "sticanja" različitih dobara, koristi i bogatstva (materijalnih i duhovnih), prepredenost i snalažljivost, sklonost ka različitim mahinacijama.


7. horoskopski znak je VAGA - vlada od 23. septembra do 22. oktobra.


Vaga je veliki esteta, poseduje istančani smisao za lepo, za ukrašavanje i dekoraciju, ima naglašeni šarm, deluje ljupko i privlačno. 


Vaga teži harmoniji ali je istovremeno i veoma nesigurna, nepouzdana, povodljiva, senzualne je prirode, voli da koketira ili da se zabavlja preko granice "dozvoljenih" pravila, preferira luksuz, sjaj, raskoš i teži komformizmu. Po elementu je vazdušni, po kvalitetu - kardinalni, po temperamentu - sangviničan, po stilu izražavanja - ekstrovertan, po načinu delovanja - aktivan, po vrsti - muški znak. 


Vladajuća planeta ovog znaka je VENERA. U rimskoj mitologiji Venera je boginja lepote, umetnosti i ljubavi (u grčkoj motologiji to je Afrodita). Venera simbolizuje svaku vrstu zadovoljstva i užitka (telesnog i duhovnog), hedonizam, estetsko izražavanje, lepotu, muziku, umetnost, nakit, sjaj, novac, bogatstvo, "materijalno carstvo", raskoš.


8. horoskopski znak je ŠKORPION- vlada od 23. oktobra do 22. novembra.


Škorpion je intuitivan, strastven, mističan, poseduje borbeni duh, "žestoku" narav i "otrovnu" ćud ili karakter (poput škorpionovog repa). Ovaj znak poseduje ogromnu moć regeneracije, veoma je posesivan, ljubomoran i osvetoljubiv - teško oprašta.


Ubraja se u erotične i seksualno potentne, ali i promiskuitne znakove, ume da se žrtvuje i odan je prijatelj. Po elementu je vodeni, po kvalitetu - fiksni, po temperamentu - flegmatičan, po stilu izražavanja - introvertan, po načinu delovanja - pasivan, po vrsti - ženski znak.


Vladajuća planeta ovog znaka je PLUTON (najjaći uticaj na njegovo ponašanje ima danju), a njegov suvladar je MARS (najjači uticaj ili moć na ovaj znak ima noću). Pluton je u rimskoj mitologiji Bog pakla i vlada podzemnim svetom, Hadom, a u grčkoj mitologiji Plutonov pandan je sam Had. Pluton simbolizuje fizičku, mentalnu i skrivenu moć, ima dominaciju, pokorava druge, traži "žrtvu", beskrupulozan je, nasilan i destruktivan.


Mars je u rimskoj mitologiji bog rata, a u grčkoj mitologiji, to je Ares. Mars simbolizuje žestinu, agresivnost, nasilnost, snagu, izdržljivost, želju za pobedom.


9. horoskopski znak je STRELAC - vlada od 23. novembra do 21. decembra.


Strelac je energičan, duhovit, zabavan, aktivan, hrabar, poseduje avanturističku prirodu i borbeni duh. Izuzetno mu je važno da sačuva slobodu i nezavisnost, lako se upušta u različite mahinacije, povodi se za "visokim stepenom rizika", sklon je hazarderstvu. Postoji izreka: "biti kao slobodan strelac".


Veoma je nestrpljiv ali i pravdoljubiv, takmičarski nastrojem i uvek spreman na "start" - borbu, utakmicu, takmičenje. Ne poseduje diplomatske manire i ne ume da prećuti istinu, čak i na svoju štetu, te za njega važi izreka: "što na um, to na drum". Po elementu je vatreni, po kvalitetu - promenljivi, po temperamentu - koleričan, po stilu izražavanja - ekstrovertan, po načinu delovanja - aktivan, po vrsti - ženski znak.


Vladajuća planeta ovog znaka je JUPITER, a njegov suvladar je NEPTUN. U rimskoj mitologiji Jupiter je najviši, vrhovni bog, koji upravlja svim bogovima i nebom, dok grčkoj mitologiji predstavljen je kao Zevs. On simbolizuje grandioznost, hijerarhijski poredak, slavu, vrhunske počasti, megalomanske ciljeve, masovnu popularnost, beskrajnu sreću, uzvišenost (kako u duhovnom, tako i u materijalnom smislu), zatim "božanski" dar, talenat ili sreću.


Neptun je u rimskoj mitologiji bog mora, a u grčkoj mitologiji to je Posejdon koji simbolizuje mistiku, spiritualizam, tajanstvenost, harizmu, sklonost i talenat za umetnost (naročito za muziku i slikarstvo), vizionarstvo, daje terapeutske sposobnosti i izuzetno jak senzibilitet.


10. horoskopski znak je JARAC - vlada od 22. decembra do 19. januara.


Jarac je izuzetno uporan, izdržljiv, radoholičan, principijalan, "strog", poseduje "spatansku" narav, ćud i karakter. Deluje veoma racionalno, promišljeno, praktično, uzdržano i "hladno". Svoje emocije drži pod strogom kontrolom i skoro uvek reaguje sa "zadrškom", sklon je taktiziranju i uvek pretenduje na neki "vrhunski" ili upravljački položaj.


Za ovaj znak se obično kaže, da ima čvrst karakter, "tvrdo" srce i da drži do date reči. Poznat je po svojim strogim principima i visokim standardima, ambiciozan je i drži do časti. Po elementu je zemljani, po kvalitetu - kardinalan, po temperamentu - melanholičan, po stilu izražavanja - introvertan, po načinu delovanja - pasivan, po vrsti - ženski znak. Vladajuća planeta ovog znaka je SATURN, a njegov suvladar je URAN.


U rimskoj mitologiji Saturn je bog vremena, ali i setve ili ratarstva, a u grčkoj mitologiji predstavljen je Kronosom (legenda kaže da je ovaj bog pojeo svog oca Urana, da bi došao na vlast, a zatim je jeo i svoju decu kako bi sačuvao vlast). Saturn simbolizuje moć, vlast, okrutnost, depresiju, škrtost, hladnoću, zatim poseduje jednu specifičnu karakternu crtu - istovremeno može biti i zao i mudar.


Uran je u grčkoj mitologiji bog neba, vrhovni bog (nakon Kaosa, sledi Uran a nakon njega Zevs), u rimskoj mitologiji to je Celus koji simbolizuje ličnu, tj. individualnu afirmaciju, napredak, altruizam, genijalnost, lucidnost, modernizaciju, otkrića, revoluciju u najširem smislu, savremenost i evoluciju - okrenutost ka budućnosti.


11. horoskopski znak je VODOLIJA - vlada od 20. januara do 18. februara.


Vodolija simbolizuje promene - evoluciju, intelektualnu ekspanziju, modernizaciju i novitete. Ovaj znak je orijentisan i zagledan u budućnost, lako se oslobađa ili odbacuje prošlost, često ide ispred vremena. Poseduje sjajne intelektualne ili ingeniozne sposobnosti, razvijen racio i veoma kritizersku narav. Poznat je po različitim inovacijama, kako na idejnom nivou, tako i na praktičnom planu. Obično se kaže da ovaj znak deluje neprilagođeno, jer najčeće ide mimo ili ispred drugih.


S obzirom na to da poseduje izoštreni racio i intelektualnu snagu, nedostaje mu emotivna rafiniranost. Ume da se nametne u društvu i uživa u senzacijama, naprosto obožava svoju individualnost i slobodu ili nezavisnost. Po elementu je vazdušni, po kvalitetu - fiksni, po temperamentu - sangviničan, po stilu izražavanja - ekstrovertan, po načinu delovanja - aktivan, po vrsti - muški znak.


Vladajuća planeta ovog znaka je URAN, a njegov suvladar je SATURN. Uran je u grčkoj mitologiji bog neba, vrhovni bog (nakon Kaosa, sledi Uran a nakon njega Zevs), dok u rimskoj mitologiji to je Celus koji simbolizuje ličnu, tj. individualnu afirmaciju, napredak, altruizam, genijalnost, lucidnost, modernizaciju, otkrića, revoluciju u najširem smislu, savremenost i evoluciju, okrenutost ka budućnosti.  


Saturn je bog vremena, ali i setve ili ratarstva, a u grčkoj mitologiji, to je Kronos (legenda kaže da je ovaj bog "pojeo" svog oca Urana, da bi došao na vlast, a zatim je jeo i svoju decu kako bi sačuvao vlast). Saturn simbolizuje moć, vlast, okrutnost, depresiju, škrtost, hladnoću, a poseduje jednu specifičnu karakternu crtu - istovremeno može biti i zao i mudar.


12. horoskopski znak su RIBE - vlada od 19. februara do 20. marta.


Ribe simbolizuju mističnost, ono što je "tajanstveno", nedodirljivo i nedefinisano, nešto što ne može da se svodi na logične kanone i na racionalne principe. Ovaj znak u sebi sublimira sva predhodna iskustva civilizacije, simbol je kraja ili početka evolucije, kada se fizičko telo "transformiše" u duhovno ili kosmičko telo - energiju (na ovom principu bazira se teorija o reinkarnaciji).


Osobe rođene u ovom znaku poseduju izuzetno jake inuitivne, medijalne i parapsihološke sposobnosti. Izražen je višestruki talenat za umetnost, naročito za slikarstvo, muziku i glumu. Tipična karakteristika ovog znaka je izuzetno bogata mašta i razvijeni senzibilitet, zatim jaki predosećaji, sposobnost empatije, potreba za žrtovanjem.


Zanimanja u kojima postiže veliki uspeh su: umetnost, medicina, poslovi u domenu socijalnih i humanitarnih oblasti. Poseduju sjajne sposobnosti za "isceljivanje" ili lečenje drugih. Po elementu je vodeni, po kvalitetu - promenljiv, po temperamentu - melanholičan, po stilu izražavanja - introvertan, po načinu delovanja - pasivan, po vrsti - ženski znak.


Vladajuća planeta ovog znaka je NEPTUN, a njegov suvladar je JUPITER. Neptun je u rimskoj mitologiji bog mora, a u grčkoj mitologiji to je Posejdon koji simbolizuje mistiku, spiritualizam, tajanstvenost, harizmu, sklonost i talenat za umetnost (naročito za muziku i slikarstvo), vizionarstvo, daje terapeutske sposobnosti i izuzetno jak senzibilitet.


U rimskoj mitologiji Jupiter je najviši, vrhovni bog, koji upravlja svim bogovima i nebom, u grčkoj mitologiji, to je Zevs. On simbolizuje grandioznost, hijerarhijski poredak, slavu, vrhunske počasti, megalomanske ciljeve, masovnu popularnost, beskrajnu sreću, uzvišenost (kako u duhovnom tako i u materijalnom smislu), zatim "božanski" dar, talenat ili sreću.

Komentari(2)
A
Andreicaa
07.01.2021 10:43
Nije sve bas sto posto tacno ali nmvz
k
koja kornjaca
19.01.2021 15:57
Ja sam vodolija rodjen sam 20. Januara
Ostavi komentar