1. UVODNI TEKST
(Osnovni pojmovi)


Mitolosko znacenje i tumacenje
Svaki narod ili podneblje ima svoju tipicnu tradiciju, kulturu i veru. Dakle, sve sto cini kult ili "pecat" jedne civilizacije, predstavlja i znak prepoznavanja ili razlikovanja - odredjene kulture ili naroda.
Mesec - u kontekstu razlicitih kultura ima drugaciji naziv, zatim uvek ima specificno znacenje i simbolizuje odredjenu pojavu ili dogadjaje. O Mesecu postoje cuvena predanja i legende.

Naziv Meseca kod razlicitih kultura:

· Luna - Boginja meseca u rimskoj mitologiji
· Selena - Boginja meseca u grckoj mitologiji
· Izis (Izida) - Boginja meseca i vrhovna boginja starog Egipta.
· Lilit - "crni mesec" - po nekim legendama ona je prva Adamova zena. Luna simbolizuje mrak, tamu, prapocetak, strast, pozudu, razornu snagu, seksualni i rusilacki - destruktivan nagon.


LEGENDA

Prelepa Boginja Selena se svako vece kupala u Okeanu, potom je oblacila svetlucavu haljinu i svojim nebeskim blistavim kocijama putovala u ljubavnu posetu svome dragom Endimonu. Svemocni Zevs je Endimona kaznio i osudio na vecni san, a Selena ga je svake noci budila svojim neznim poljupcima. Njihovi ljubavni susreti trajali su samo nocu ili do jutarnjeg svitanja i zbog toga su mesecevi - Selenini zraci tako blistavi i ocaravajuci.

Pisac Dzozef Konrad, jednom prilikom je izjavio:"Ima neceg uznemirujuceg i misticnog u posmatranju Meseca. Ako duze posmatrate Mesec ili njegovu svetlost - ta magicna lepota, svetlost i mesecina ce Vas uznemiriti ili opciniti - budi u Vama fascinantan osecaj".

U mnogim kulturama je uvrezeno verovanje, da je Mesec - Sunceva zena i kraljica noci.

Astronomsko znacenje i tumacenje

Mesec je Zemljin satelit i nama najblize nebesko telo (udaljen oko 384.000 km). Mesec istovremeno rotira oko svoje ose i elipsoidnom putanjom kruzi oko Zemlje, a krece se promenljivom brzinom (od oko 1.023 km. u sec.) i suprotno od skazaljke na satu, i nema atmosferu.. Potrebno mu je oko 27,3 dana da obidje oko Zemlje ili da prodje kroz sva sazvezdja, odnosno kroz ceo Zodijak.
Postoji vise teorija o nastanku svemira koje potencijalno objasnjavaju ravoj i nastanak Suncevog sistema, planeta i razlicitih nebeskih tela. Medjutim, jos uvek ne postoje pouzdani dokazi vec se na osnovu poslednjih naucnih otkrica i teorija veruje - da je Mesec nastao usled "velikog sudara" Zemlje sa nekim nebeskim telom, pre od prilike 4,6 do 4,7 milijardi godina.

Mesec je tamno telo, ali ukoliko se posmatra sa Zemlje onda onaj deo (povrsina) koji obasjava Sunce "emituje svetlost". Svakog dana Mesec menja svoj polozaj u odnosu na Zemlju i na Sunce, tako da se menja i njegov oblik - to su Meseceve mene ili faze.

Najcesce se spominju cetiri osnovne faze:

- Mladi (novi) Mesec ili mladina. Nastaje iz zatamnjene povrsine Meseca.
- Prva cetvrtina - Mesecev srp (Mesec raste).
- Pun Mesec ili ustap. Obasjana je cela povrsina meseca, svetleca lopta.
- Poslednja cetvrtina Meseca - Mesecev srp (Mesec se topi).

Mesec ima veliki uticaj na biljke, zivotinje i na coveka, tj. na razlicite dogadjaje ili pojave koje se desavaju na Zemlji. Poznato je da Mesec i Sunce svakodnevno izazivaju plimu i oseku u morima i okeanima, zatim da podizu i spustaju nivo vode na planeti. Takodje, Mesec deluje na protok, koncentraciju i nivo vode ili tecnosti u organizmu. Posebno ima veliki uticaj na regulaciju tecnosti i vode u organizmu coveka, kao i na psihocko i dusevno stanje kod coveka, narocito na njegove snove i na njegovu neurofiziolosku strukturu. Mesec takodje utice na razvoj ili na rast svih organizama, on odredjuje izgled flore i faune.

Astrolosko znacenje i tumacenje

Upravlja sazvezdjem Raka i kada se nalazi u tom znaku ima najjaci pozitivan uticaj ili dejstvo. Takodje pozitivno deluje ukoliko se nalazi u sazvezdju Bika ili u Ribama, a negativan uticaj ima u sazvezdju Jarca ili u Ovnu. Njegov uticaj je prilicno oslabljen u sazvezdju Device ili Skorpiona.

Mesecev osnovni element je voda, dan - ponedeljak, metal - srebro, kamen - biser.
Od izuzetnog znacaja je dobro poznavati Meseceve faze - mene, pre nego sto se zapocne neka lekarska ili zdravstvena i hiruska intervencija, zatim pre nego sto se zapocne neka velika akcija (licna ili drustvena, masovna).

Mesec upravlja zenama, psihickim i dusevnim stanjem, Utice na snove, raspolozenje, emotivno izrazavanje i na senzualnost. Podstice hipersenzitivnost, mastovitost, intuiciju, iracionalnost, fantazmicnost. Posebno naglasava jak materinski instinkt, emotivnu privrzenost majci, porodici, domu, zenama, tradiciji, naciji ili narodu. Utice na plodnost i na menstrualni ciklus kod zena. Pun mesec ima veliki uticaj na psihicko i emotivno stanje kod zena, a mlad Mesec ima snazan uticaj na psihicko i emotivno ponasanje kod muskaraca.

Narocito je vazno poznavati Mesecevu fazu u trenutku rodjenja odredjene osobe (kao i sazvezdje u kome se nalazio), ti podaci mnogo govore o psihickom - dusevnom i emotivnom razvoju osobe, o njenom ponasanju, ljubavnim aspiracijama, kao i o osetljivim fazama u zivotu ili o zdravstvenom stanju.

Jezik simbola

Mesec simbolizuje zenu, materinstvo, plodnost, majku, decu, radjanje, dusu, emocije, psihicko i dusevno stanje, intuiciju, tradiciju, poreklo, dom, naciju, narod.


* * * *

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com