TAROT

UPUTSTVO  MAPA PUTOVANJA  KARTE


Najpre reč-dve oko toga šta je u stvari Tarot.

Tarot je tajanstveni spil karata nepoznatog porekla. Ove karte su stare bar sest do osam vekova i neposredni su prethodnici danasnjih karata za igranje. Tokom mnogih generacija, likovi prikazani na ovih kartama su prosli kroz dosta promena. To sto i danas, uprkos postojanju karata za igranje kojima se uglavnom sluzimo, koristimo drevne Tarot karte, potvrda je njihove zivotne mudrosti.

Ni u kom slucaju ne smemo gledati na Tarot kao sredstvo koje sluzi iskljucivo proricanju sudbine, mada ono to i nije u pravom smislu, vec je putovanje kroz Tarot karte prevashodno putovanje u nase sopstvene dubine.

Tarot karte se sastoje od 56 karata, nazvanih Male arkane, i 22 karte, Velike arkane, te tako ukupno 78 karata sacinjavaju spil Tarota.

Male arkane, kao i nase savremene karte za igranje, imaju cetiri znaka ili "boje" sa po deset brojcanih karata. Cetiri znaka Tarota zovu se: stapovi, pehari, macevi i monete. Ti znaci su se pretopili u sadasnji tref, herc, pik i karo. U tarot kartama svaki znak ima po cetiri "dvorske" karte: Kralja, Kraljicu, Zandara i Viteza.

Nije poznat tajanstveni nacin kako je ova poslednja karta, Vitez, nestala iz danasnjih karata za igranje. Isto tako na tajanstveni nacin su se izgubile i Velike arkane. Sto se velikih arkana tice, sastoje se od 22 aduta koji ne pripadaju nijednom od cetiri navedenih znakova. Svaka od ovih 22 karte ima svoj lik, ime i broj.

VELIKE ARKANE

Uslovno nazvana XXII karta, zove se Luda. Kazemo uslovno jer nije obelezena brojem, a zasto, to cemo kasnije prodiskutovati. Za sada cemo reci da je ovo jedina karta velikih arkana koja se pojavljuije u danasnjim kartama za igranje, a svima je poznata pod imenom Dzoker.

Kada se poredjaju po svojim brojevima, redom, ove karte predstavljaju pricu u slikama koju cete morati da naucite ukoliko zelite da uistinu upoznate filosofiju ove misteriozne karte.

Kao i alhemijski Mutus Liber, i velike arkane mogu da se shvate kao prica u slikama koja predstavlja tipicne dozivljaje i iskustva kroz koje prolazimo putujuci na drevnom putu ka samoostvarenju.

Ovim putem prolazi svaki od nas, a svaka karta je prisutna u nama samima. (Kasnije cete se u to i uveriti)

Postoji mnogo teorija o poreklu ovih karata. Neki smatraju da one predstavljaju tajne stupnjeve inicijacije nekih drevnih egipatskih kultova, drugi tvrde da su Tarot karte evropskog porekla (sto je malo verovatno); po trecima, ove karte su izmislili Albizoni, pripadnici jedne sekte rasirene u XII veku...

Kao sto se vidi, veoma malo se zna o njihovom poreklu, medjutim, jedno je sigurno: sustina njihovog znacaja je da su proistekle iz stvarnih ljudskih osecanja.

Ove drevne karte bile su zacete duboko u unutrasnjosti ljudskog iskustva, u sustinskom sloju ljudske psihe, i upravo se tom drevnom sloju u nama i obracaju. Kao sto se moze videti po dosadasnjim izlaganjima, TAROT sluzi kao sredstvo za stupanje u najdublje slojeve nase psihe.

Sto se tice spilova tarot karata, fakat je da postoji puno razlicitih vidova i izdanja. U ovom kursu predstavicemo Marseljski spil.

Nismo se slucajno odlucili bas za ovaj spil; postoji puno toga sto ovaj spil proglasava savrsenim. Na primer, nema dokaza da ga je stvorio jedan covek, kao sto je slucaj sa vecinom savremenih spilova; drugo, sto opet nije slucaj sa savremenim spilovima, Marseljski tarot nema prateci tekst, vec nam jednostavno nudi pricu u slikama.

Iako se o tekstovima koje prate Tarot karte govori kao o razjasnjavanju simbola predstavljenih na kartama, to ipak izgleda kao ilustrovana knjiga. Drugim recima, sve to izgleda pre kao da su Tarot karte osmisljene kao ilustracija za neke zamisli izrazene recima, nego da su karte prvo nastale, a da je tekst bio njima nadahnut.

Razlika izmedju Tarot karata sa pratecim tekstom i Marseljskog tarota, koji ne prati objasnjenja je veoma vazna ako se ima u vidu poseban pristup Tarota koji upravo zelimo da Vam predstavimo. To je zapravo razlika izmedju citanja ilustrovane knjige i setnje po umetnickoj galeriji.

Oba dozivljaja su vredna, ali su njihova svojstva i posledice bitno razlicite. Ilustrovana knjiga podstice intelekt i saosecanja, povezuje nas sa osecajima drugih. Umetnicka galerija podstice mastu, te nas samim tim primorava da zaronimo duboko u svoju sopstvenu kreativnost i iskustvo i tamo tragamo za razumevanjem simbola.

U ovom kursu o Tarotu potrudicemo se da Vam priblizimo ove misticne karte kako bi svako od Vas zaronio u filosofiju karata. Dakle, morate razumeti filosofiju Tarota i postati jedna od tih karata pre nego sto pocnete sa bacanjem i otvaranjem karata u cilju predskazivanja, jer, Tarot nije sablon.

Da biste mogli pratiti predavanja, morate nabaviti spil karata kako biste znali o cemu je rec. Uz tekst ce biti ubacene velike arkane koliko da Vam pomognu da pratite predavanja dok jos ne nabavite svoj spil. Karte su prepune bitnih detalja i morate ih imati ispred sebe kad budete citali komentar i tumacenje njihovog crteza.

Sada cemo najpre putovati kroz svet Tarota i potruditi se da udjemo u taj svet, svet u kojem nam likove velikih arkana nude neverovatnu pricu, pricu koju su prvi put ispricali veliki magovi XII veka.

I jos nesto, nikada nemojte pomisliti da ste naucili Tarot. Tarot niko ne moze nauciti u potpunosti. Moze se samo pretpostaviti poruka koju nam uporno sapucu likovi arkana, likovi koji vekovima spokojno sede na ovim kartama smeskajuci se nasim uzaludnim pokusajima da u potpunosti razumemo cilj njihovog postojanja.


Mapa putovanja kroz Tarot

 

idi na vrh strane

 
Copyright © Aztecy & Astrolook -- zabranjeno objavljivanje bez saglasnosti autora

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com