Povratak na Tarot

MAPA PUTOVANJA
Car


Cara vidimo kao aktivan muski princip koji se pojavljuje da unese red (poredak) u Caricin vrt. On omogucava da muskarac stoji uspravno, stvara puteve za povezivanje i komunikaciju, nadgleda gradjenje kuca i gradova, stiti svoje carstvo od unistenja. Ukratko, on ce stvarati i braniti civilizaciju. Ovde pocinje patrijarhalan svet.

Ovaj je vladar aspekt arhetipa Oca. On sedi bezbrizno i opusteno sa prekrstenim nogama i sa rukama na boku, bez straha pokazuje svoji levi profil -- nesvesnu stranu licnosti. Samo vladar siguran u svoji autoritet moze sebi da dozvoli da se pokaze na ovaj nacin. Kao sto se vidi, ovaj vladar ne nosi oruzje i nema mac, sto ukazuje da je njegovo carstvo -- carstvo mira. Njegov stit je ukrasen zlatnim orlom i nije mu potreban kao zastitno sredstvo. Njegov stit je prikazan kao amblem koji simbolizuje vezu sa nebeskim silama, vladanje uz pomoc bozanskog zakona (prava).

Ako pazljivo posmatramo njegove ruke primecuje se da je njegova desna ruka, u kojoj se nalazi vladarska palica, jaca i veca nego leva. Leva ruka je malo "zenstvenija". To nam govori da je desna ruka nekada nosila mac i ratovala. Njegovo carstvo je steceno krvavo i tesko ga je osvojiti. Ta ruka ume da se bori, ali ume i dobro da se odbrani. Iako siguran u svom carstvu, Car jos uvek odrzava vezu sa matrijarhalnim svetom Carice. To se jasno vidi kada se ove dve karte stave jedna pored druge, po rednim brojevima. Car je okrenut ka Carici. Cak su i orlovi na stitovima okrenuti jedan ka drugom.

Razlika izmedju Cara i Carice je tome sto Car prvenstveno vlada pomocu Logosa i misljenja, a Carica se oslanja na Erosa i osecanja. Za Cara je objektivna istina pravicna (cestita) istina; dok je za Caricu od presudne vaznosti unutrasnja istina. Carev broj je cetiri, on ukazuje da perspektiva kod ovog vladara nije ogranicena na njegove uske vidike, vec ukljucuje sve cetiri dimenzije zivota. Broj cetiri je simbol celine i sigurnosti. Cetiri pravca na kompasu cuvaju nas da se ne izgubimo, cetiri zida sobe daju nam osecaj sigurnosti. Kao na nebeskom tako i na zemaljskom planu, broj cetiri igra odlucujucu ulogu kao faktor koji unosi red, kao sto to cini i Car u svome carstvu, njegove noge takodje formiraju broj cetiri.

Poznata je simbolika i znacenje broja "cetiri" (uredjuje tok nasih misli):

- Cetiri strane sveta
- Cetiri rajske reke
- Cetiri drevna kvaliteta (toplo, hladno, suvo, vlazno)
- Cetiri jevandjela (Mateja, Marko, Luka, Jovan)
- Cetiri alhemijska sastojaka (so, sumpor, ziva, azot)
- Cetiri godisnja doba
- Cetiri meseceve mene
- Cetiri osnovne matematicke operacije (sabiranje, oduzimanje, mnozenje, delenje) - Cetiri glavne vrline (pravda, mudrost, umerenost, hrabrost)
- Cetiri jahaca epokalipse
- Cetiri dusevna stanja (sangvinik, kolerik, melanholik, flegmatik)

Broj cetiri je takodje povezan sa stvaranjem coveka. Jedna stara Sirijska knjiga pocinje: "... i andjeli su videli kako se cetiri elementa: suvo, vlazno, hladno i toplo, nalaze u Bozijoj ruci. I Bog je stvorio Adama." Dakle, broj cetiri simbolizuje covekovu orijentaciju ka stvarnosti, coveka kao ljudsko bice. Ali, elementi dati u kvadratu, jos uvek su razdvojeni i suprotstavljeni jedni drugima. Tek sa brojem pet (srz, sustina), odvija se dalji razvoj ka jedinstvu (videce se u prikazu sledece karte).

PORUKA: Car iskazuje snagu, hrabrost i cvrstinu u postizanju svojih ciljeva. On nam porucuje da usmerimo svoju energiju i da je iskoristimo na pozitivan nacin. Njegov savet je: ne treba delovati prevremeno, cuvajte se nepromisljenog ponasanja. On postuje snaznu volju koja vodi ka pobedi. Uz moc dolazi i odgovornost. Nemojte dopustiti da u Vama prevlada Vasa strastvena narav.

Uspravno: Otac, autoritativna osoba, muz, profesor, sef, moc, razum, inteligencija, ostvarenje ciljeva, razumno kontrolisanje strasti.

Obrnuto: Nezrelost, osoba sa slabim karakterom, nedostatak sile, nemoc da se nesto ostvari, nesposobnost da se upravlja strastima, podloznost manipulacji.

UPUTSTVO

 

 

 

 

 

 

Copyright © Aztecy & Astrolook -- zabranjeno objavljivanje bez saglasnosti autora

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com