Povratak na Tarot

MAPA PUTOVANJA
Đavo


Doslo je vreme da se suocimo sa Djavolom. Kao vazna arhetipska figura, on po pravilu pripada raju, ali je pao… secate se? On je prestao da radi i napustio raj. Tvrdi da je zasluzio bolji odmor i veca povlascenja.

Nacin na koji je delovao bio je suptilan: organizovao je andjele da podignu revoluciju iza ledja velikog Shefa, istovremeno uvlaceci se gospodaru pod kozu. Bio je ljubomoran na sve, specijalno na ljudski rod. Mrzeo je Adama zamerajuci mu na vladanju bastom raja. Kako je samo uzivao iskusavajuci Evu i rasturajuci raj!

Iskusavanje i dalje ostaje njegova specijalnost. Ako pogledate njegov portret u tarotu, videcete kako je nagomilan ekstremitetima. Na glavi mu se nalazi rog jelena muzjaka, ima kandze krvolocne zveri i krila slepog misa. Predstavlja se kao muskarac, iako ima zenske grudi. Simbolicno, njegov zlatni slem pripada Votanu, tevtonskom bogu, kome je takodje pripisivana zenska zucna narav i potraga za osvetom, kad god mu je moc bila uzdrmana.

Djavo nosi mac, ali drzi ga za secivo veoma pazljivo u levoj ruci. Ocigledno je da je njegov odnos prema oruzju nesvestan, cak ne bi ni znao da ga iskoristi kada bi mu zatrebalo, sto simbolizuje da je njegov odnos prema muskom svetu skoro bez efekta. Satanin mac izgleda kao da ce ga povrediti. Ali, ostrica izgleda jos opasnije, samim tim sto nije pod njegovom kontrolom.

Nas Djavo je verovatno nasledio neke osobine i od Tijamate, vavilonske boginje haosa, koja je imala oblik rogate i kandzaste zivine. On i dalje drzi koplje u levoj ili "zlokobnoj" ruci, tako da je njegova energija usmerena ka sukobu, a ne miru i pre ka moci, nego ka ljubavi.

Uprkos cinjenici da je ova tarot figura stvorena da skace i napada nocu, ona ima jednu olaksavajucu okolnost: par zlatnih rogova sa paroscima. Rogovi su stari simbol za nov zivot i duhovnu regeneraciju, a zlatni rogovi predstavljaju poseban simbol bozanske vatre. Djavolova uloga je toliko dvosmislena da je cesto nemoguce znati sta on smera. Sa jedne strane, on nas navodi na neposlusnost, nagovara nas da probamo zabranjeno voce i progutamo gorko-slatki komadic dobra i zla. Sa druge strane, da nije njegovog podstreka na akciju i znanje, mi bismo jos uvek bili kao mala deca uhvacena u idilicnom krugu raja.

Svaka funkcija ljudske psihe koja deluje nesvesno, je Djavolska. Bez ovog djavolskog uplitanja u krucijalne probleme dobra i zla, mi ne bismo imali ego svesnosti. Kako postajemo svesniji naseg stvaralackog potencijala, moramo se cuvati trikova nase tamne senke i biti odgovorniji u odnosu na nju. On nam porucuje da dokle god odbijamo da se okrenemo i suocimo sa nasim unutrasnjim djavolom, mi nismo ljudi.

To je situacija koja prikazuje par cudnog izgleda, na karti petnaest. Dve ljudske figure koje su pred djavolovim nogama, niti su u potpunosti ljudi, niti su potpuno slobodni. Dve figure su vezane konopcem za platformu na kojoj stoji djavo, ali oni izgleda nisu svesni toga. Izgleda da su jednako nesvesni svojih kopita i repova.

Dizajn ove karte lici na kartu Papa sa nekoliko vaznih razlika. Djavo radi iza ledja svojih pomocnika, dok je Papa licem okrenut prema svojim svestenicima. Papa drzi podignutu desnu ruku u znak blagoslova, a Djavolova ruka sa cetiri podignuta prsta ukazuje da je njegova jedina briga o ogranicenim dimenzijama zemaljskih sila.

Ocigledno je da njegova desna ruka nije svesna sta leva ruka namerava da uradi. On je neodgovoran poput deteta. Njegova infantilnost izdaje samu sebe u glupom osmehu. Poza koja treba, bez sumnje, macem da maskira njegovu ociglednu nesposobnost.

Djavo nas ne progoni; on je u celosti apsorbovan u postavljanju svoje zamke. Da bismo bili uhvaceni u njegove konce, moramo da napravimo jedan korak napred. Znaci, oprez! Njegovi demoni, koliko god strasni, uvek napustaju sobu sa osmehom na licu. Stoga, kao sto Kinezi kazu: "hodajte polako klizavim putem, jer tamo u zasedi sedi demon"!

PORUKA: Ova karta je upozorenje -- pojedinac nije u zamci, samo misli da jeste. Vi se mozete osloboditi lanaca koji vas sputavaju i pobediti Djavola u sebi. Djavo nikada potpuno ne staje, ali vi mozete spreciti njegov uticaj, ako ste svesni svojih slabosti. Nemojte se pouzdati u druge, ne dopustite sebi da podlegnete iskusenju lenjosti i samounistenja.

Uspravno: Opasnost nizih strasti, materijalizam, okultne moci, crna magija, strah, neiskrenost, nesrecan slucaj, nasilje.

Obrnuto: Oslobodjenje iz ropstva, savladavanje prepreka, odbacivanje sopstvenog straha.

UPUTSTVO

 

 

 

 

 

 

Copyright © Aztecy & Astrolook -- zabranjeno objavljivanje bez saglasnosti autora

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com