Povratak na Tarot

MAPA PUTOVANJA
Obešeni


Na dvanaestoj karti mladic visi glavom okrenutom na dole, jednom nogom je privezan za vesala koju drze dva stabla, sa sest odsecenih grana cije grane kao da krvare. Drvece raste sa obe strane pukotine u zemlji, verovatno rascepa ili ambisa. Glava mladica je prakticno ispod povrsine zemlje, tako da je on skoro "posadjen" poput korena dva drveta koja su pored njega. Sa razbusenom kosom njegova glava i lici na koren. Sa rukama vezanih pozadi, Obeseni je bespomocan. Nalazi se u zagrljaju sudbine.

On nema moci da uoblici svoj zivot ili da kontrolise svoju sudbinu. Poput nekog povrca mora da ceka na silu izvan njega, koja ce ga iscupati iz vruce gravitacije. Sa jednim slobodnim stopalom kao da se borio da se oslobodi, dok se nije pomirio sa polozajem u kome se nalazi. Glava, obelezje racionalnog misljenja, nalazi se ispod nivoa zemlje, a udovi kojima bi dosegao nova dostignuca, su vezani.

Ova vrsta vesanja (naglavacke) je predstavljala tradicionalnu kaznu za izdajice. Ali, vesanje nije u svakom slucaju instrument psihicke smrti. To je pre znak srama, javnog ismejavanja, strasna suprotnost svih stvari iza kojih je covek stajao. Drvo, posebno iseceno drvo, je univerzalni majcinski simbol. Ozirisovo telo, na primer, bilo je zatvoreno u takvom drvetu odsecenih grana, sto moze jos da simbolizuje i kastriranog muskarca (muski ego svesnosti), ali i mogucnost ponovog rasta, ili rodjenja u sferi svesnosti.

Obeseni, okruzen sa obe strane istim drvecem i sa vesalom iznad, izgleda kao da je zatvoren u nekoj vrsti kovcega. Junak je ovde simbolicno predstavljen izmedju dva pola postojanja: rodjenja i smrti. Ako prezivi ovo iskustvo, on ce se zaista pojaviti kao ponovo rodjen, dobice novo ime i drustvo ce ga prihvatiti kao odraslu osobu.


Kao i Obeseni, odvojeni smo od sopstvenih korena. Nase potrebe su da se spustimo, da se ponovo povezemo sa nasim poreklom u istoriji i prirodi. Motiv zrtve i odvajanja koji je nagovesten kroz krvavo crvene, odsecene grane drveca, ponavlja se i u boji crvenih carapa i ruku obesene figure, ukazujuci na njegovu krv. Mora da zrtvuje svoj predjasni nacin shvatanja stvari i delovanja. Kad god se nadjemo u poziciji Obesenog, korisno je da istrazujemo svesne stavove koje zivot pokusava da uzburka, ali i da proniknemo u sustinu novog iskustva.

Kako legenda kaze, Oziris je tri dana visio na drvetu, dok nije sazreo za rasclanjivanje. Izgleda da i mladic treba da sazri na zrtvenom drvetu, dok stari Adam ne pocne da truli i da se raspada. U centru ovog iskustva stoji potreba, da osetimo uzdrzavanje i da se suocimo sa groznom samocom potpune napustenosti.

Nacin na koji njegove prekrstene noge obrazuju broj cetiri (gledano naopako), ukazuje da ovo iskustvo rezultira trajnom osnovom, pokazujuci da celovitost, orijentacija i cvrstina dobijaju svoj oblik u nesvesnom. Broj dvanaest kod Obesenog oznacava vremenska ogranicenja ljudske realnosti u smislu dvanaest sati i dvanaest meseca u godini. Takodje ukazuje na zodijak i na dvanaest znakova, simbolizujuci nadljudske dimenzije vremena i uticaj sudbine izvan kontrole coveka. Proci ce neko vreme, pre nego sto drvo podsecenih grana ozeleni novim liscem tj. pre nego sto junak zakoraci u novi svet.

Do sada je njegov glavni zadatak bio da u potpunosti zivi svoj spoljasni zivot. Ali, sada (kao sto je prikazano na karti) postoji prekid izmedju starog i novog. On vise nikada nece moci da se vrati ranijem egocentricnom zivotu. Od sada ce poceti da gleda, dublje i dublje u strasno lice bezlicne smrti.

PORUKA: moze da najavljuje promenu misljenja ili uverenja, ili mozda oznacava period predaha izmedju dva dogadjaja. Budite strpljivi, mudro iskoristite vreme da biste sabrali svoje misli. Instinktivnio cete znati kada je povoljno vreme da krenete dalje. Odmorite se, ali ostanite budni, na oprezu -- mozda imate suparnika koji nesto sprema protiv vas, moze vam prouzrokovati vecu nevolju nego sto zamisljate. Budite na oprezu.

Uspravno: Samozrtvovanje, zrtva, preporod, period za mirovanje, nemogucnost da se suprotstavite, ruke su vezane.

Obrnuto: nedostatak zrtvene spremnosti, pogresna zrtva, otkazivanje zbog neminovnih promena, nemojte se truditi zapoceti nesto, ovo je period za zatisje i sazrevanje.

UPUTSTVO

 

 

 

 

 

 

Copyright © Aztecy & Astrolook -- zabranjeno objavljivanje bez saglasnosti autora

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com