Povratak na Tarot

MAPA PUTOVANJA
Papa


Na ovoj karti prvi put su prikazane dve ljudske figure. Dva coveka koji klece ispred Pape, obojica su obrijanih glava poput svestenika sto ustvari simbolizuje neki vid oreola i njihovu posvecenost duhu. Papina uloga i zadatak je da transcendentalni svet ucini dostupnim i obicnom coveku. Jer, do transcendeltalnosti se do sada dolazilo samo na osnovu intuicije. Stoga, On je prozvan i kao "vidljivo lice Boga".

Njegovo ime "vladar", na engleskom, pontiff, povezano je sa korenom latinske reci pontifex, sto znaci "most". Dakle, On je "most" izmedju coveka i Boga. Povezuje iskustvo crkve sa zivim, ljudskim iskustvom likova ispred njega. Papa u Tarotu simbolicno prikazuje delokrug svoje vladavine. Desna ruka je uzdignuta, sa dva podignuta prsta. (sto predstavlja tradicionalni znak za blagoslov). Palac i preostala tri prsta koja su skrivena oznacavaju da je Trojstvo sveta tajna koja ne treba da se ispituje naucno vec da se emotivno dozivi.

Papa drzi kljuc te svete tajne sakriven na dlanu. Za razliku od Papise, on ne drzi knjigu, sto znaci da on ne konsultuje neke pisane propise o zakonu -- on je zakon! Cak i Car mora da kleci ispred njega. Njegova snaga je vrhovna, iznad covecanstva. Crni znak na njegovoj rukavici predstavlja krst patée, drevni oblik krsta, koji pokazuje zlatno doba crkve.

Kapa na tri nivoa slicna je onoj koju nosi Papisa i lici na trostruki krst njegovog stapa. Papisina trojna kruna simbolizuje vladavinu nad tri sveta, dok Papina simbolizuje vladavinu nad duhom, telom i vecnoscu. On drzi stap u levoj ruci, on vlada vise iz srca nego silom i voljom. Gledajuci psiholoski, Papa u Tarotu simbolizuje spasioca. On predstavlja spasenje ljudske svesti.

Papin broj je pet. On je grupacija sva cetiri sveta elemenata. On ih spaja u jednom duhu, sto je posebna sposobnost coveka. Pet je takodje broj ljudske prirode. Covek ima pet cula i pet prstiju na svakoj ruci i nozi. Broj pet je most izmedju covekovog fizickog bica i arhetipske misterije brojeva. Pet je tri plus dva, on kombinuje Trojstvo sa suprotnostima ljudskog iskustva. Kao cetiri plus jedan, on takodje utemeljuje sustinu, tu dragocenu supstancu izvan cetiri sveta elemanta, cetiri funkcije, cetiri pravca i sve druge cetvorke.

Prva cetiri broja predstavljaju principe realnosti, dok broj pet predstavlja konacnu realnost. Kao i svi neparni brojevi i broj pet se smatra muskim brojem koji nosi odredjenu vrednost duha. Jer, neparni brojevi kada se podele sa dva, uvek ostavljaju slobodan broj jedan -- osnovni broj duha. Jedan nikad ne moze biti unisten ili ostecen deljenjem. Duh je nedeljiv! (isto je i sa brojem jedan u matematici, bilo koji broj podeljen sa jedan, jeste, jedan).

Kineski simbol za coveka predstavljen je pentagramom. Covek, kao sustina ljudskosti, nekada je prikazivan pentagramom sa rasirenim ekstremitetima, definisuci time cetiri kraka zvezde i covekovu glavu kao petu tacku. Pentagram je zvezda otkrovenja. Prema simbolu njegovih krakova pentagram predstavlja: sa jednim vrhom istaknutim nagore -- izrazava spasitelja; sa dva uzdignuta predstavlja satanu; sa glavom nadole -- intelektualni nemir, upozorenje od crne magije. Uspravan pentagram moze da vodi i stiti coveka.

PORUKA: Papa naglasava vrednost postenja -- preispitajte svoje srce i delujte u skladu sa snagom svojih uverenja. Odbacite povrsna razmatranja i usmerite pamet na vaznije stvari.

Uspravno: religiozna osoba, covek koji je sklon dubokim razmisljanjima i shvatanju stvari,duhovna sila, autoritativna osoba, zastitnik, duznost, obaveza.

Obrnuto: Osecajna osoba koja se ne moze odupreti praznoverju, nezasticenost, lazna velikodusnost, nereligioznost, neko ko je izgubio veru u odredjene kategorije zivota.

UPUTSTVO

 

 

 

 

 

 

Copyright © Aztecy & Astrolook -- zabranjeno objavljivanje bez saglasnosti autora

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com