Povratak na Tarot

MAPA PUTOVANJA
Papisa


Ova karta prikazuje svestenicu. U istoriji nikada nije postojala zena svestenik. Legendarna osoba koja je to bila je Papa Zoan*. Predanje govori da se ona prerusila u muskarca i na kraju se uzdigla do zvanja Pape. Niko nije posumnjao u to da je Papa Zoan u stvari zensko, dok istina jednog dana nije otkrivena na neprijatan nacin. U toku uzvisene papske procesije, ona se iznenada porodila!

Ova prica nema osnovu u prakticnom zivotu, ali kao i svi ostali mitovi ukljucuje unutrasnju istinu, tako ociglednu iako se cesto ignorise. Glavna stvaralacka energija i aktivnost koja razdvaja Papu (musko) od Papise (zensko) je rodjenje deteta. Ovaj dar za radjanje koji je opisan u legendi, prikazuje da je to zenska tajna moc i njena glavna slabost. Iako pravi Papa moze da vlada brojnim duhovnim i zemaljskim kraljevstvima, on ne moze da izvede ovo svakodnevno cudo.

Muskarac moze da propagira i da slavi bozanski duh, ali samo kroz zenu taj duh dobija svoj oblik. Ona je ta koja je uhvatila bozansku iskru u svoju utrobu, zastitila je i hranila i na kraju iznela u realnost. U njoj se odvija sva transformacija. Dakle, na karti broj dva, sedi Zena. Iako je nazvana Papisa, ona nije bukvalno papina zena. Ona poseduje mudrost svestenika, tako da je u mnogim spilovima nazvana Prvosvestenica.

Papisa simbolizuje Jin, zenski aspekt bozanstva. Njen broj je dva, sveti broj dat svim zenskim bozanstvima, ali i broj koji nam porucuje: Dva je broj zivota, jer jedan sam po sebi, ne moze nista da uradi. Cak je i Bogu potrebno dvoje, pre nego sto je zapoceo svoj zadatak stvaranja sveta. Da bi se napravila celina, potrebno je dva; jednom je potreban drugi. Na karti Papisa sedi kao da je ustolicena. Ona nosi ceremonijalni plast i tiaru crkve, sto znaci da je duhovna moc izvan njene licnosti. U ruci drzi otvorenu knjigu; to je sveta knjiga, simbol bozanske reci. Knjiga je otvorena, ali ona ne gleda u nju. Mozda ona drzi otvorenu knjigu kako bismo mogli da vidimo reci.

Ako pazljivo pogledate kartu, videcete zuti remen preko njenih grudi. Taj remen znaci da je ona prihvatila svoju sudbinu, da ce svoje breme vuci i nositi sa velikim strpljenjem i ponizno sluziti duhu. Poruka se jos vise istice horizontalnom osom krsta, koja predstavlja dimenziju zemaljske realnosti. Ona povezuje na praktican nacin desno i levo, svesno i nesvesno. Tako se njena desna i leva ruka ujedinjuju, da bi drzale knjigu prorocanstva.

Papisa nosi kapu na tri nivoa. Kapa predstavlja njenu moc, koju ima u tri sveta: na nebu, na zemlji i pod vodom. Iza Papise visi ogroman veo ili zavesa koja je prikacena za dva stuba, vidi se iznad vela na desnom, kao i ispod levog lakta. Stubovi stalno podsecaju na dualnost, potvrdjenu i sa Papisinim brojem, dva. Ona ocigledno sedi na ulazu, mozda je to neki hram ili neko misticno mesto koje cuva?

Mozda je to zenska duhovna misticnost? Moguce je da ona sakriva cetiri zenske tajne: stvaranje, cuvanje, hranjenje i preobrazaj. Zapravo kao da je moc njene prirode sakrivena, cak i od nje same. (Rodjenje deteta je oduvek sveta tajna, i to zenska tajna). Njena moc je voda, hladna, tamna, tecna… meseceva moc. Ona vlada beskrajnom istrajnoscu, ljubavlju i zenskom strpljivoscu. Njen pogled je stalozen, vrlo smiren i dalek, usmeren ka protoku vremena (vekovima).

PORUKA: Ova karta simbolizuje mudrost. Ona je spremna da podeli svoje znanje sa drugima, a savetuje licno preispitivanje. Slusajte ono sto drugi govore, ali uvek pazljivo proucite sve poruke. Budite dobro organizovani i razboriti; mozda su uticaji skriveni i na delu. Dopustite da Vas vode intuicija i Vasa pozitivna emocionalna reakcija. Papisa se brine i za Vase zdravlje, kao i za Vas nacin ishrane. Mozda Vam porucuje da preispitate ta dva zivotna polja.

Uspravno: Pametna, voljena i mudra zena ili majka; intuicija, osecaji, snalazljivost, obavestenje koje neko prikriva, pasivno posrednistvo.

Obrnuto: sebicna zenska osoba, neznanje, ignorisanje, mrznja, zelja za osvetom, iluzija, neprirodnost, uobrazenost.

* Po nekim autorima Papa Zoan nije bila legendarna vec istinita licnost.

vrh

UPUTSTVO

 

 

 

 

 

 

Copyright © Aztecy & Astrolook -- zabranjeno objavljivanje bez saglasnosti autora

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com