Povratak na Tarot

MAPA PUTOVANJA
Pravda


Ova karta se nalazi na pocetku srednjeg reda koga nazivamo "Carstvo ravnoteze", jer se nalazi izmedju neba i zemlje. Luda kaze da je pravda opticka iluzija, jer (kao sto svaka luda zna), pravda ne postoji.To cini zdrav pristup figuri prikazanoj na slici, jer istina je da njeni tasovi nece meriti oko za oko, niti preuvelicavati kaznu.

Kompleksnost ljudskog ponasanja je suvise razlicita i delikatna da bi bila matematicki odredjena. Suocavamo se sa svetom u kome je moguce da prevaranti napreduju, a da naivni zavrsavaju kao gubitnici. Mnoga ljudska srca su se vekovima slamala, ali mi i dalje odolevamo u uverenju da pravda na kraju uvek pobedjuje. Medjutim, nikako i da stignemo do tog kraja…

Trebalo bi da pronadjemo drugaciji pristup problemu nevinosti i krivice, jer cinjenica je da smo svi nevini, i svi smo krivi. Dakle, svako od nas ima dvostruki teret koji treba da nosi: tovar nase naivne gluposti i tesku krivicu koja neizbezno dolazi, svaki put kada zagrizemo jabuku saznanja.

Kod Pravde dva tasa vage stoje prazni, spremni da prime ljudsku dvojnost. Broj ove karte je osam, arapska oznaka 8, predstavlja vertikalni prikaz dva tasa na vagi. Sedeci na tronu, velika zenska figura simbolizuje nadljudsku zensku snagu. Ona drzi mac i ima ratnicku kacigu, ukazujuci nam da je i princip "muske" hrabrosti sadrzan u njenom poslu. Ona ne drzi mac u poziciji za odbranu ili napad, vec uspravno kao da drzali simbol vladavine.

Mozda zeli da nas podseti na plameniti mac raja i da nas upozori da vise nikada ne mozemo da vratimo nevinost svog detinjstva. Oruzje je ogromno i napravljeno od zlata, sto oznacava trajnu vrednost. Ritualno znacenje Pravdinog zlatnog maca predstavlja zrtvovanje.

Na ovom nivou Tarota, nas junak je zauvek ostavio blazeni mir nesvesnog i prihvatio izazov i odgovornost koju predstavlja mac. Morace da prestane da proklinje sudbinu ili roditelje zbog gresaka koje su mu ucinili, cak iako su greske realne, mora da preuzme teret sopstvene krivice. Ako svoje roditelje dozivljava kao demone odgovorne za njegove greske i ogranicenja, jos uvek je vezan za njih, kao kada ih je zamisljao kao svoje bezgresne spasitelje. On mora da ponudi neku zrtvu (sto simbolizuje mac) to svoje infantilno oslanjanje na roditelje.

U levoj ruci Pravda drzi vagu, dva tasa povezana horizontalnom sipkom, predstavljaju zemaljsku osu. Za razliku od maca, tasovi su pokretni, ukazujuci na relativnost potrebe da se meri svaki pojedinacan dogadjaj, kao jedinstveni fenomen. Dva tasa, simboli zenske prijemcljivosti i dualnosti, suprotstavljeni su beskompromisnim stavom muskog maca. Pravda ne gleda u vagu, ni u mac; ona gleda pravo ispred, kao da je u transu. Njena funkcija zahteva vise duhovnu pronicljivost, nego ostro intelektualno oko. U nekom spilovima ona ima povez preko ociju, na njenu procenu ne mogu da uticu detalji, kako njen licni stav ne moze da je pokoleba u pristrasnosti.

Nasi sudovi se bave pravdom. Oni uspostavljuju ravnotezu izmedju pojedinca i drzave ili izmedju dve osobe. Ali, kako god da sudovi presude i ako je to u nasu korist, mi nikad ne mozemo da nadoknadimo ono sto smo izgubili. Kao sto je zdravlje, materijalna dobra, postovanje ili obraz…

Nacin na koji su tasovi suprotstavljeni jedno drugom, odslikava prvobitno znacenje reci "suprotnost", samo na smestanje u prostoru. Npr. severni zid je nasuprot juznom zidu, ali oni se zajedno dopunjuju da bi drzali krov. Tarot Pravda ukazuje na bezbroj nacina kada suprotnosti deluju zajedno.

Pravda je povezana vagom kroz svog pretka, Astreu. Cerka Zevsa i Temide, ona se spustila na zemlju i imala veliki uticaj na covecanstvo. Medjutim, napustila je zemlju jer nije bila u stanju da podnese veliku nepravdu kod ljudi. Dobila je svoje mesto medju zvezdama kao sazvezdje Device, kasnije podeljeno na astroloske znakove Devicu i Vagu. Pravda nije zainteresovana za matematicku preciznost, vec kao Astrea, za harmoniju, funkcionalnu lepotu i neku vrstu istine koja nadilazi sirovo merenje. Pravda u Tarotu izgleda nedotaknuta besom ili osvetoljubivoscu.

PORUKA: Pravda vam savetuje da budete razboriti, nepristrasni, da se zauzdate. Morate se opredeliti, prihvatiti resenje i odluciti za delovanje. Ona je u biti prakticna i podstice vas da istinski analizirate svoju situaciju. Mozda niste samokriticni, ali nemojte se predugo zadrzavati na problmima; briga vas moze poraziti ako ne delujete prakticno.

Uspravno: pravda, ravnoteza, zakon, cast, otkrivanje neke vestine, sposobnost otkriti neku istinu koja je bila sakrivena.

Obrnuto: Nepravda, nedostatak ravnoteze, bezzakonje, licemernost, nesposobnost da se pravilno razmislja, nemoc da se otkrije istina, nepovoljne okolnosti.

 

UPUTSTVO

 

 

 

 

 

 

Copyright © Aztecy & Astrolook -- zabranjeno objavljivanje bez saglasnosti autora

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com