Povratak na Tarot

MAPA PUTOVANJA
Pustinjak


Kaludjer na slici predstavlja mudrost koja se ne moze naci u knjigama. Njegov dar je elementaran i vecan, kao vatra u njegovoj svetiljci. On ne donosi ceremoniju, on nam nudi sebe. Svojom prostom prisutnoscu on osvetljava uplasene delove ljudske duse i greje srca bez nade i smisla. Kao i Luda, on je lutalica, a njegova kaludjerska odora, predstavlja prototip za ludinu kapu, povezuje ih kao bracu po duhu.

Medjutim, hod ovog starog putnika se razlikuje od Ludinog; on ne gleda preko svog ramena. On ne uzima u obzir ono sto je proslo; asimilirao je iskustva proslosti. Nema potrebu da posmatra udaljene horizonte u potrazi za mogucnostima. Zadovoljan je sadasnjim trenutkom. Njegove oci su sirom otvorene u prihvatanju svega, sta god bilo. Njegova svetiljka izgleda kao vremenski simbol -- mistika punog razumevanja. Plamen koji nosi predstavlja sustinu duha prisutnog u svemu zivom -- neuhvatljivi peti elemenat.

Plamen je delimicno sakriven iza odore, zasticen je da svetlost ne bi zaslepila Pustinjaka. On zna da njegova vatra mora pazljivo da se kontrolise da bi bila korisna. Ako je kontrolisana, ona ga moze zagrejati i zastititi od zveri. Nekontrolisana vatra moze postati zver koja ce ga prozdreti i unistiti njegov svet. Jedan od zastora Pustinjakove lampe je krvavo crven, a svetlost koja se probija kroz nju je ukazuje na boje ljudskosti, strasti i saosecanja iskustva. Druge boje na karti takodje vise predstavljaju prirodni pristup nego apstraktni i filozofski.

Kaludjerska odora je nebesko plava, boja Nebeskog Duha u prirodi. Prekrivac je zute boje, sto ukazuje na vezu sa "zlatom filozofa", zakopanu duboko unutar zemaljske i ljudske prirode -- tu dragocenu supstancu koju su alhemicari zeleli da otkriju i oslobode. A Pustinjakov zivi plamen svetli i potvrdjuje, da je on postigao ovaj cilj. Ako je junak spreman da slusa i posmatra, stari mudrac mu moze pomoci da pronadje sopstvenu lampu. Ali, ako junak jos uvek nije zreo za Pustinjakovu poruku, on moze pogresno da je tumaci na razne nacine. Naprimer, jedan od pogresnih nacina interpretacije je da se figura vise posmatra bukvalno nego simbolicno.

Ako posmatramo njegove oci, primecujemo da on nije vekovima hodao da bi nas krivio za pogresne poteze. Njegove oci izgledaju neustrasivo i blago, pune su cudjenja (siroko otvorene). Pretpostavimo da su njegovo srce i um jednako otvoreni. Mozda se stari mudrac pojavio da bi nas naucio zaboravljenoj umetnosti samoce, mozda hoce da nas osvesti i podseti o vrednosti unutrasnje sustine bica koju imamo, da mi postojimo samo u odnosu na druge? Da bismo otkrili ko smo, moramo da "povucemo" one delove sebe koje smo, ne tako mudro, projektovali na druge, uceci da nadjemo duboko unutar sebe potencijale i ogranicenja koja smo videli samo u drugima.

Takvo prepoznavanje je moguce, samo ako se povucemo iz drustva na krace vreme i naucimo da prihvatimo samocu. Takvi periodi samoce nisu morbidni, ni asocijalni. Oni nas mogu vratiti svetu sa obnovljenom energijom za akciju, sa jasnim osecajem za nas sopstveni identitet i za posebnom ulogom u odnosu na svet.

Pustinjakov broj devet odrazava bogatstvo pomenutih ideja. Stojeci sam, izdignut iznad prostih brojeva, devet predstavlja vrhovnu snage sadrzanu u jednom broju. U arapskim brojkama, broj devet (napisan kako krug sa brojem jedan, kao rep) prethodi broju deset u kome je sadrzana energija nebeskog kruga, koja je prenesena na zemlju da stoji pored broja jedan, da tako formiraju novu konfiguraciju inicirajuci novi krug prosirenih dimenzija.

Istorijski, broj devet je povezan sa idejom spremanja i pripremanja. Elizijske misterije su posvecivale kandidate kroz devet dana. Za Rimjane, takodje, devet je imao ulogu iniciranja. Slavili su "gozbu prociscenja" za svu musku decu, devet meseci nakon rodjenja. Sahranjivali su svoje mrtve devetog dana i pravili gozbe zvane "Novenalie", svake devete godine u znak secanja na svoje mrtve. U matematici, devet ima "misteriozni kvalitet", jer se uvek vraca sam sebi. Na primer: 1+2+3+4+5+6+7+8+9=45, suma cije cifre cine 9 (4+5=9). Ili: 9+9=18 (1+8=9), dok 9 pomnozen sa svakom cifrom, proizvodi rezultat koji se svodi na 9! 9*45984=413856 (4+1+3+8+5+6=27; 2+7=9).

Lako je razumeti zasto je broj devet broj inicijacije, jer simbolizuje inicijativno putovanje ka samoostvarenju. Mozemo zakljucati: u kakvim god okolnostima jedna individua zapocne svoje putovanje i kakva god iskustva da ima na svom putovanju, ona se na kraju mora vratiti sama sebi.

Nacin na koji je marseljski Pustinjak prikazan istice njegovu sposobnost da nacini lagan prelazak izmedju povlacenja i povratka. On je usamnjen, a ipak nosi odecu religioznog karaktera, sto ocigledno odrazava kontakt sa okolinom i njegovu sposobnost da se lagano krece izmedju dva sveta. Nacin na koji se slazu njegov krivudavi stap i njegova odeca ukazuje da je njegov ritam putovanja prirodan, kao i disanje. Njegovi mirni koraci odjekuju smirenim tempom njegove meditacije.

Vidjen u prigusenom svetlu, zamisljen, izgleda kao da napreduje sigurno; pokret njegovog povlacenja zadrzan je u pokretu njegovog povratka. Njegov izgled nam govori da je zivot proces, a ne problem. Sa lampom koja mu osvetljava put, Pustinjaku nije potrebna kuca. On nije opterecen licnim posedima. Ocigledno je da njegova lampa prodire kroz duhovnu, a ne vremensku tamu, jer nebo iznad njega je svetlo i bez oblaka.

Ovaj putnik koristi lampu da bi osvetlio svoju sopstvenu tamu. Njegova svetlost svetli i za druge, ali ne namerno. Svako od nas mora da pronadje nacin da napravi svoju sopstvenu iskricu. Svako od nas mora da otkrije svoje sopstveno unutrasnje svetlo. Onog trena kada predamo svoje razumevanje i odgovornost nekom zamisljenom "Velikom Bratu", makar on bio politicki vodja, vladar, psiholog ili guru, mi smo izgubili sebe, svoj kulturni identitet i svoju ljudskost. Ako sebe ne pronadjemo unutar sebe, gde sebe mozemo pronaci?

PORUKA: Naglasava vrednost mudrosti; on je moze upotrebiti u svoju korist ili u korist drugih ljudi. Upozorava vas da nikada ne verujete da znate sve sto se moze znati. Budite u svim situacijama otvorenog uma i prijemcivi za novi razvoj dogadjaja. Povucite se i kriticki procenite svoju situaciju. Budite oprezni u svom delovanju, pazljivo birajte prijatelje i kolege. Pustinjakova sposobnost da se udalji od situacije, dopusta mu da ostane fleksibilan i da izbegne tvrdoglavost.

Uspravno: Zrela osoba, mudrost, promisljenost, cutljivost, zatisje, usamnjenost, povucenost, prikrivanje nekog znanja.

Obrnuto: Nezrelost, nepromisljenost, nestrpljenje, nerazuman postupak, preterana predostroznost.

UPUTSTVO

 

 

 

 

 

 

Copyright © Aztecy & Astrolook -- zabranjeno objavljivanje bez saglasnosti autora

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com