Povratak na Tarot

MAPA PUTOVANJA
Smrt


Karta broj trinaest predstavlja skelet koji u rukama drzi krvavo crvenu kosu. Pod njegovim stopalima leze dva rasclanjena tela ljudskih bica. Ovde vidimo prikazano konacno odvajanje od prethodnog zivota i licnosti -- prikazano je to odvajanje. Njegove prvobitne ideje (koje simbolizuju glave), stanovista (stopala) i aktivnosti (sake) leze beskorisni razasuti po zemlji. Svaki aspekt njegovog prethodnog zivota, kao da je iseckan. Cak i njegovi centralni vodeci princip, jer na jednoj glavi stoji kruna, sto ukazuje da kraljevski kocijas predstavljen na karti broj sedam, vise ne upravlja svojom sudbinom na stari nacin.

Na ovoj karti, ideja obnavljanja je nagovestena obiljem mladih travcica i nacinom na koji su predstavljeni sake i stopala, kao da su zasadjeni. Ali, izmedju starog i sazrevanja novog, lezi period mracnog tugovanja. Centralna figura je skelet. On sugerise kretanje i stabilnost. On predstavlja golu stvarnost; skelet za nase misice, ujedinjen kostur na kome se sve pomera i funkcionise kao celina. Ipak, paradoksalno, instrument promene takodje predstavlja nasu najistrajniju stranu. Mi ostavljamo svoje kosti buducim istoricarima -- jedino svedocanstvo naseg postojanja kao pojedinca.

Skelet je arhetipski Homo Sapiens. Kao takav, on predstavlja vecnu istinu koja se po prvi put otkriva pred junakom. Skelet sa karte trinaest obuhvata mnoge parove suprotnosti. Sa jedne strane, on nije nista drugo do vreca kostiju, monstruozna mrtva stvar koja izdaje nasu sudbinu u toplini i vitalnosti zivota, velika poluga koja smanjuje jedinstvenu sustinu genija na obicnog imenitelja. Sa druge strane, mozemo ga videti kao univerzalni dijagram kroz koji sija cisto bice. Skelet je bezlican i univerzalan, pa ipak, on je nasa najintimnija tajna, skrivena stvar, blago zakopano duboko u nama, ispod naseg mesa. Mozemo da dodirnemo kozu, nokte, kosu, ali ne mozemo da dodirnemo nase kosti. Ipak, one su nase, najskrenije ja. Rentgenski zraci necijih kostiju se koriste i kao sredstvo raspoznavanja. Mozemo li to biti mi?

Kosa skeleta ga povezuje sa Saturnom, Bogom vremena, zetve, smrti i propadanja; ali kosa podrazava oblik mladog meseca, simbol Artemide, nudeci obnavljanje i regeneraciju. Na ovoj karti prvi put se ne moze odrediti muski ili zenski pol centralne figure. U originalnom francuskom izdanju, ova karta nema nikakvog naziva. U modernom engleskom izdanju ovog spila, naslov se pojavljuje ali nije napisan masnim slovima ispod slike, vec naslov "Smrt" je vrlo obazrivo napisana, skoro prosaputana na desnoj gornoj margini.

Nije slucajno sto je broj ove karte trinaest. To je broj koji se smatra nesrecnim u nasoj kulturi. Trinaest ulece u dvanaest sati naseg dana i dvanaest meseci nase godine, presecajuci uredan ritam naseg dana i svakodnevice. Nema prostora u nasem kalendaru ni tacke na satu za broj trinaest. Dozivljavamo upad ovog skeleta kao izdaju -- dvanaestorica i Juda.

Da se vratimo na ime ove karte, Smrt. Pitanje koje medicina danas postavlja je problematicno: kada je tacan trenutak smrti? Da li je kada pacijent prestane da dise, kada srce prestane da kuca, ili kada EEG ne pokazuje funkciju mozga? Posto priroda ne zna specificni trenutak smrti, covek mora proizvoljno da ga stvori da bi odgovorio na ovo prakticno pitanje. Zapitajmo se: kada tacno pocinje ljudski zivot? Tokom zaceca ili nakon porodjaja?

PORUKA: Karta naglasava potrebu da se resimo svega. Ne govori o fizickoj smrti nego o smrti jednog razdoblja. Prihvatite potrebu za promenom i nemojte joj se protiviti. Sve promene ne moraju se dogoditi same od sebe, neke mogu biti rezultat sudbine. Kakva god da je priroda promene, ona ce na kraju biti u vasu korist, stoga zazelite dobrodoslicu mogucem novom pocetku. Kosac (kako se ponekad naziva) najavljuje preporod, nove poduhvate ili nove faze u ljubavi.

Uspravno: Smrt u pravom smislu reci, smrt za stare osobe. Nesto novo, pocetak novog perioda, radjanje, iznenadna promena, nesrecni slucaj.

Obrnuto: Zastoj, zatisje, spori razvitak dogadjaja, nepotpuna promena, tuga, raskid dogovora ili raskid veze.

UPUTSTVO

 

 

 

 

 

 

Copyright © Aztecy & Astrolook -- zabranjeno objavljivanje bez saglasnosti autora

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com