Povratak na Tarot

MAPA PUTOVANJA
Sud


Na karti 20, veliki Sud sa zlatnom trubom pojavljuje se na nebu noseci zastavu sa zlatnim krstom. Ispod njega su tri nage ljudske figure; jedna od njih izlazi iz groba. Naziv ove karte, Sud, povezuje je sa biblijskom pricom o Strasnom Sudu. "Kada ce na zvuk Mihajlove trube pravedni biti pozvani u nebeski zivot, a zli ce zauvek biti osudjeni na pakao". Psiholoski, oni ce biti pozvani da stupe u novu, do sada nepoznatu dimenziju svesti.

Ovde je po prvi put ljudska figura (ona koja ustaje iz grobnice) okrenuta ka izvoru svetlosti. Znaci da ova ljudska figura svesno zapaza i cuje poziv. Zvuk je mnogo direktniji, primitivniji, upadljiviji oblik komunikacije nego svetlost. Neko ko voli da spava moze da okrene ledja jutarnjem Suncu i da nastavi san, ali uporan zvuk budilnika ne moze da zanemari.

Stojeci pored otvorenog groba, muskarac i zena pozdravljaju treceg koji ustaje poboznom zahvalnoscu. Docekuju umrlog u novi zivot. Motiv polaganja u grob i uskrsnuca "drugi put rodjenog", je poznat u nasoj judejo-hriscanskoj tradiciji, a takodje i u mnogim drugim kulturama. U Tarotu, Sud nagovestava pocetak novog poretka, nove interakcije izmedju svesnog i nesvesnog, sto ce se spojiti u poslednoj karti, Svetu.

Centralnu figuru Suda predstavlja junak. Poslednji put smo ga videli da pada sa svojom pratiljom na zemlju, oboreni munjom sa tornja. U naredne tri karte (Zvezda, Mesec, Sunce), on je nestao sa vidika. Ponovo se pojavljuje iz svoje duge noci da se pridruzi dvema figurama koje stoje iznad njegovog groba. Vraca se kao drugacija osoba od one koja je krenula na put. On vise nije novorodjence, vec odrastao covek koji se ponovo radja, sto ukazuje da je ranije bio ziv i aktivan u spoljasnjem svetu. Kada je neko rodjen, svi oko njega stupaju u novi zivot.

Na kraju sudjenja donosi se presuda. Ovo oznacava kraj perioda za koji se optuzeni smatra nevinim. Ako je presuda u njegovu korist, on se oslobadja, ne zbog onoga sto zeli, vec krivice. Tema ovog vertikalnog reda je smrt i ponovno rodjenje; smrt starog ega i njegovo vaskrsnuce u novom obliku. Rec je o zrtvovanju volje ega i njegovo posvecenje moci, koja je izvan njega samog.

Kod Ljubavnika, junakov mladi ego je zadobio prvu ranu. Ali, Erosova strela je bila samo obican ubod igle. Kao sto smo videli, on je sebe krunisao za kralja i dosao da sam osvoji svet. Kod Smrti, doslo je do ozbiljnijeg pucanja ega i drugih psihickih aspekata. I iz ove katastrofe nas junak je izasao netaknut. Ali sada vise nije sam. Pronasao je svog zenskog partnera.

Ovo dvoje se prvo pojavljuju kod Djavola kao goli neljudski oblici, bez zelje da se okrenu i suoce sa svojim djavoljim potencijalima. Videli smo kako su pokrili svoje repove i kopita odecom i pobegli od Djavola, zatvaranjem u Kulu. Sada, konacno, u Sudu, junak i njegova dva pratioca stoje nagi zajedno, izlozeni jedni drugima i uticaju bozanskih snaga.

PORUKA: ova karta poziva na samoanalizu. Ako postanete svesni svojih gresaka i slabosti, ako ih analizirate, to ce vas preobraziti i uciniti saosecajnima, manje ogorcenima i covekoljubljivijima. Mozda nekome nesto morate oprostiti i zaboraviti, gorcina moze biti rak duse. Budite oprezni da vas ne bi iskoristili, ali budite i iskreni sami sa sobom, razmislite o vlastitim postupcima. Oni mozda pogadjaju druge ljude. Ako je tako, posledice nisu nepopravljive. Simbolizam uskrsnuca u ovoj karti ukazuje na drugu mogucnost.

Uspravno: Poboljsanje, razvitak, ponovo budjenje, novi pocetak, promene na bolje.

Obrnuto: Neresavanje problema, ne mozete da se oslobodite prethodnog zivota, razocaranje, rastanak, pogresna presuda.

UPUTSTVO

 

 

 

 

 

 

Copyright © Aztecy & Astrolook -- zabranjeno objavljivanje bez saglasnosti autora

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com