Povratak na Tarot

MAPA PUTOVANJA
Tocak srece


Ova karta prikazuje dve zivotinje cudnog izgleda koje se bespomocno vrte na Tocku Srece koji se vecno okrece. Zivotinje nose ljudsku odecu. Da li Tarot pokusava da nam kaze da smo i mi kao ove zivotinje uhvaceni u zamku beskrajnog unapred odredjenog kruga -- Tocka Srece? Ili ova karta daje druga znacenja i nadu?

Zlatno stvorenje koje se pojavljuje na desnoj strani obicno se povezuje sa Anubisom, psom Egipta koji ima lice Boga i ulogu da procenjuje duse umrlih. On je prihvacen kao pozitivan lik. Majmunolika zivotinja levo vezuje se za Tifona, Boga destrukcije i dezintegracije. Najveci broj tumaca vidi Tifona kao negativan lik. Oba stvorenja su fiksirana za tocak, osudjena su na besmislenu klackalicu. Bespomocan izgled Tifona ukazuje da on nije tu po svojoj volji.

Ponovo se srecemo sa principom suprotnosti dve vrste energije. Ranije smo ih videli kao par konja kod Kocije, dva tasa Pravdine vage. Sada se pojavljuju kao dva oblika nesvesnog zivotinjskog libida, uhvacena u neprekidnom krugu prirode. Vidimo ih kao zive zivotinje uhvacene u sistemu kojim vlada cudoviste sumnjivog izgleda, drzeci svoj mac na bezbrizan i opusten nacin. Tamno stvorenje sa zlatnom krunom sedi na platformi iznad Tocka, odvojeno od njega.

Iako cudoviste cuva Tocak, ono ne obezbedjuje njegovu snagu. Suocen sa situacijom koja je ovde prikazana, junak mora da oslobodi ove zveri, ali da ih ne ubije ili ozledi, jer one su neophodne da bi se tocak vrteo. Zveri uhvacene na preckama, na Tocku, podsecaju nas na ogranicenja koje nam namece nasa animalna priroda; u isto vreme oni predstavljaju izazov za prevazilazenje tih ogranicenja -- moleci. Poenta je kako osloboditi nesto od uhvacene energije za svesno koriscenje, a da ne postanemo zrtva Sfinginog lukavstva.

Kada razmislimo, jasno je da se pred nama nalazi sistem energije ciju sustinu predstavlja kretanje. Zivot ovde sebe predstavlja kao proces, kao sistem stalnog preobrazaja podjednako ukljucujuci generaciju i degeneraciju; sistem koji beskrajno pocinje i beskrajno traje. Ali, postoji mnogo parova suprotnosti koje predstavlja Tocak. Na primer: kretanje i mirovanje, nesto sto nije trajno i sto traje dugo, privremeno i vecno.

Ako posmatramo okretanje tocka, vidimo kako ove suprotnosti funkcionisu zajedno i kako bi kretanje njegovog spoljasnjeg kruga bilo nemoguce da nije stabilnosti fiksnog centra. Centar predstavlja nepromenljivu celinu cistog postojanja, cija je sustina nepromenljiva; dok osovina nudi modifikaciju, eksperiment i kretanje. Osovina se moze posmatrati i kao univerzalni zakoni, a obruc kroz individualnu primenu tih zakona.

Za razliku od tasova koje drzi Pravda, kruzni oblik Tocka ne moze da se koristi za merenje relativnih vrednosti. Svako mesto koje bi mogao da zauzme je isto. Druga vazna karakteristika kruznog oblika tocka je da je njegov centar podjednako udaljen od svih tacaka na periferiji. (Sedenje za okruglim stolom podvlaci jednak status svih koji su okupljeni oko njega, ali takodje usmerava paznju svih na centralnu tacku). To podrzava ideju da sve ima zajednicki cilj koji ostaje centralan, bez obzira koliko razlicitih individualnih tacki gledista predstavlja.

Tarot Tocak srece ne predstavlja prazan krug. Njegovih sest pritki koje ga ojacavaju povezujuci spoljasni obruc sa centrom dele ga na funkcionalnu spravu. Podeljen tako, lici na Suncev krug, drevni simboli za bozansku zivotnu snagu. Naravno nije slucajno da sest pritki tocka formiraju "i", koje je stavljeno na "X", sto je starogrcki monogram za Isusa Hrista.

Karte koje smo do sada proucavali predstavljaju prvi korak u procesu sadrzavanja i radjanja. Sada, posle okreta Tocka, karte koje slede ce prikazivati i nove stadijume koje slede u procesu: evoluciju i ponovo rodjenje.


PORUKA: Ova grupa nas podseca na promenu: stalnu promenu srece i ravnotezu izmedju uspeha i neuspeha. Mozda ulazite u novo razdoblje ili stizete do kraja problematicnog perioda. U oba slucaja, okolnosti ce se promeniti.

Uspravno: Uspinjanje, napredak, pobeda, sreca, preokret dogadjaja na bolje, neizbezna promena, spas.

Obrnuto: Pad, neuspeh, promene ka losem, gubitak materijalnih dobara ili sporova, ocekivanje se nece ispuniti.

UPUTSTVO

 

 

 

 

 

 

Copyright © Aztecy & Astrolook -- zabranjeno objavljivanje bez saglasnosti autora

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com