Povratak na Tarot

MAPA PUTOVANJA
Umerenost


Na ovoj karti prikazan je andjeo plave kose sa crvenim cvetom na celu koji presipa tecnost iz plavog bokala u crveni. Tema ove karte povezuje Umerenost sa Vodolijom, jedanaestim znakom Zodijaka. U egipatskom horoskopu Denderaha, Vodolija je poistovecivana sa Hapi, boginjom reke Nil, cija voda je predstavljala izvor zivota, kako za poljoprivredu, tako i u duhovnom smislu. Poput njene Egipatske kopije, tako i Andjeo Umerenosti sjedinjava dva suprotna stanovista, stvaranje zivota -- davanje snage, presipajuci tecnost iz jednog bokala u drugi, mesajuci vodu i vino.

Ova karta je odlucujuca karta pri postavljivanju Tarota, jer podstice na veliki broj radnji koje slede. Crveni i plavi bokali koje vidimo zapravo povezuju i simbolizuju duh i telo, muski i zenski princip, jin i jang, razumnost i nerazumnost, ali se njihov uzajamni odnos povezuje sa vencanjem Hrista i Sofije, odnosno jedinstvom vatre i vode. Tecnost koja se presipa iz jednog bokala u drugi nije ni crvena ni plava, vec prozirno bela, sto asocira na cistu sustinu, na energiju. Naravno da dve suprotnosti, kao sto su vatra i voda, u prvi mah ne mogu direktno da se dovedu u vezu.

Da bi se ova dva elementa sigurno susrela u stvarnosti, potrebno je prvo pronaci njihovu vezu u najskrovitim delovima ljudske psihe. To je zapravo obred koji Andjeo propoveda. Kao i u svakom sukobu, prvi korak ka resenju problema je pronalazenje posrednika -- nekog cija mudrost moze da objedini obe strane. Andjeo Umerenosti, koji drzi sa podjednakom paznjom i crveni i plavi bokal, je zapravo taj posrednik.

Nijedno ljudsko bice nije naslikano na ovoj slici, sto nam govori da ova karta predskazuje sve ono sto se dogadja u junakovom nesvesnom bicu, bez svesnosti ili ucestvovanja ega. Mozda je to junakov dobri andjeo. Ako nosi poruku za njega to izrazava: "budi strpljiv, veruj, postoje sile koje deluju u univerzumu i u tebi samom. Veruj u to, dozvoli da te nosi bujica zivota".

U tarot karti Djavo, koja sledi ovu, suocicemo se sa najintrigantnijim i najmracnijim od svih, sa Princom Luciferom. Posrnulim andjelom. Ali, andjelu Umerenosti mozemo sa sigurnoscu verovati, posto on na svom celu ima cvet sa pet latica, poredjanih u krug koje podsecaju na mandalu. Ova mandala je smestena na mestu treceg oka, tradicionalnim mestom najvise svesti.

Cinjenica da je Umerenost poslednja karta u horizontalnom redu nase mape oznacava psiholoski prelomnu tacku koja pokazuje da ce se u libidu desiti dinamicna promena. Zbog terora koji je iskusio suocavajuci se sa skeletom u prethodnoj karti, nas junak je uplasen i usamljen. Ne moze da se vrati svojim starim navikama. Njegova svesna licnost je privremeno zatvorena.

Andjeo Umerenosti ne nosi sesir. Njegova bozanska snaga je u njemu samom. U karti broj sedam, Kocija, karta koja je iznad Umerenosti na nasoj mapi, crvene i plave suprotnosti se javljaju kao dva tvrdoglava konja u zaprezi. Iako izgledaju kao lose uigrani tim, njihov misteriozni i nevidljivi povodac nagovestava bozansko rukovodjenje. U Umerenosti ovo bozansko rukovodjenje dolazi direktno iz krilatog andjela, koji predstavlja centralnu i jedinu figuru. U Kociji, zadatak libida je bio da pomeri naseg junaka napred u svom putovanju. U Umerenosti, libido sam po sebi dozivljava transformaciju. Crveni i plavi deo haljine, predstavljeni su suprotno od boja na bokalima, sto nam govori da je prenosenje libida prikazano kao deo neprekidnog procesa, beskrajni naizmenicni tok.

Interesantno je proucavati razvoj telesnog pomeranja, kao sto je prikazano na kartima. Gornji red karata ne pokazuje reciprocno kretanje izmedju neba i zemlje. Vecina figura u ovom delu sedi ili stoji u nekim ukocenim pozama. Jedino Magove ruke i njegov sesir i konji koji vuku Kociju prikazuju kretanje. Ali u drugom redu, kretanje u svim pravcima postaje vazna tema, kao sto jasno naglasava centralna karta u tom redu -- Tocak srece.

Motiv plesa je vazan motiv u tarotu. Ples je umetnicka forma gde telo i dusa uzajamno uticu jedno na drugo. Ako za trenutak pogledate Smrt i Umerenost, videcete kako se njihova tela slazu na takav nacin da formiraju elipsu. Ta elipsa je simbol za vrstu alhemijske razmene izmedju neba i zemlje. Ako pogledate kartu 21 videcete kako je fluid pokreta ove poslednje karte skoro isto tako nagovesten u pokretima tela Umerenosti i Smrti; pojavljuje se u Svetu kao elipticni venac koji ukruzuje plesaca.

PORUKA: Simboli vode i Meseca su u tradicionalnoj vezi sa emocijama. Lik Umerenosti vam savetuje da kontrolisete svoje emocije. Rezultat ce biti osecaj ostvarenja licnih teznji, mira i sklada. Otvoreni krajolik vam sugerise da upotrebite svoju dovitljivost: iskoristite svoju nadarenost za ostvarenje ciljeva. Radite ozbiljno i vas napor ce biti nagradjen. Stremite ka skladu u svojim odnosima sa drugima. Ljudi vas verovatno vise vole i postuju nego sto to i zamisljate. Mozda se spremate probuditi neku emocionalnu vezu. Ako je tako, ova karta je vrlo pozitivna.

Uspravno: Uzdrzanost, stedljivost, transformacija, veza, spoj, udruzenje novih plemenitih transformacija, harmonija.

Obrnuto: Neujednacenost, disharmonija, konflikt na poslu, nesposobnost za ujednaceni rad, neispunjene zelje, prepreke u napretku.

UPUTSTVO

 

 

 

 

 

 

Copyright © Aztecy & Astrolook -- zabranjeno objavljivanje bez saglasnosti autora

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com