NIKOLA TESLA - COVEK SVETLOSTI (1)

BIOGRAFSKI PODACI

Nikola Tesla je rodjen 10.7.1856. u Smiljanu, Lika. Njegov otac Milutin, bio je pravoslavni svestenik. Majka Djuka, bila je poreklom iz svestenicke porodice, nepismena, pametna i plemenita zena. Nikola je osnovnu skolu zavrsio u Smiljanu, nizu realnu gimnaziju u Gospicu, a visu realnu gimnaziju u Karlovcu.
Od ranog detinjstva je pokazao sklonost ka pronalazastvu.
Dosta je citao, provodeci mnoge casove u ocevoj biblioteci. Zadivljen opisom Niagarinih vodopada pomisljao je da tu sagradi veliku turbinu koja ce stvarati elektricnu struju.
Dvadesetak godina kasnije, ta zelja ce mu se i ostvariti.
Nakon mature vratio se kuci i oboleo od kolere. Posle godinu dana oporavka 1876. odlazi u Graz da studira elektrotehniku.
Radio je preterano, od 3 casa do 22 casa, i vec prve godine, polozio je sve ispite sa najvisom ocenom. Profesori su ga voleli i cenili.
Nakon oceve smrti, trazio je stipendiju od Matice srpske, koju nije dobio. Napusta studije u Gracu i nastavlja studije politehnike u Pragu, koje nije nikad zavrsio.
Zaposljava se u Telegrafskom zavodu u Budimpesti, i posle godinu dana 1883. godine prelazi u Edisonovu Elektricnu kompaniju u Pariz. Nakon godinu dana dobija ponudu da predje u sediste kompanije licno kod Edisona u njegovu laboratoriju da se bavi pronalazackim radom.
U Njujork stize 1884. Vrlo brzo Tesla dolazi do epohalnih otkrica u oblasti fizike i elektrotehnike: otkriva obrtno magnetno polje, indukcioni motor, naizmenicnu struju, transformator visokofrekventne struje, bezicni prenos radio-talasa itd.
Zbog neslaganja, razilazi se sa Edisonom i prelazi u Vestinghausovu kompaniju koja ce finansirati gradnju prve elektricne centrale na naizmenicnu struju na Nijagarinim vodopadima.
Sa preko 700 patenata smatra se, uz Faradeja, najvecim pronalazacem u istoriji nauke. U njegovu cast jedinica za jacinu magnetne indukcije nosi njegovo ime - tesla (T).
Umro je 7.januara 1943. godine u hotelskoj sobi u Njujorku. Sahrana je obavljena o trosku nasih iseljenika.
Njegova zaostavstvina i urna sa pepelom nalaze se u Teslinom muzeju u Beogradu.
Svet ce jos dugo cekati dok se ne pojavi genije ravan Nikoli Tesli u pogledu imaginacije i otkrica.

ASTROLOSKA SLIKA

Dilema da li covek stvara svoju sudbinu ili sudbinska prica unapred postoji, a covek samo potvrdjuje njenu sliku i dalje ostaje predmet licnog uverenja.
Nikola Tesla, nosi astrolosku sliku: genija i cudotvorca, glavna ovelezja njegovog horoskopa ukazuju na coveka svetlosti i duhovnosti, na vizionara.
Sunce se nalazi u sazvezdju Raka, Ascendent u Biku, ali, glavni pecat rx se prepoznaje sa Uranom i Algolom na Asc.
Poznato je, da genijalan um nosi upliv Urana, Neptuna i/ili nekretnice sa nekom od intelektualnih planeta (Me, Ju, Sa).
Kod Tesle, skoro vecina planeta ima upliv neke jake nekretnice: Ur i Asc 0 Algol, Ta; Me 0 Menkalinam, Ge; Sa 0 Alhena, Ca; Ve 0 Sirius, Ca; So 0 Castor, Ca; Mo 0 Algorab, Li; Ma 0 Argo, Li; Ne 0 Markab, Pi .

U kardinalnim znacima sedam tela, u zenskim znacima sest tela i Asc. Planete inetelekta po svom polozaju u znacima su neznatne, ali po intelektualnim poljima (3, 6 i 12) dominiraju, tu su oba svetla plus cetiri tela.

Dosta izazovnih aspekata, posebno izmedju emotivnih planeta: Mo 90 Ve; Ve 90 Ma; Ju 180 Li; Ju 90 Sa; Ma 90 Sa.

Karakteristicni su: naglaseni Ur na Asc 0 Algol, zatim naglaseni Ne 120 So; Ne 60 Ur; Ur 60 So; Pl 60 Sa; Pl 60 Me.
Naglaseni Rak, donosi precizno pamcenje mase podataka, jako prvo polje (Ur i Al) genijalne ideje i novi naucni poredak, kosmicki intelekt, vizije; zatim trece polje (prakticne zamisli i podredjenost intelektu) sa Sa (ka), Ve i So prakticno i jasno. Naglaseno sesto polje (Mo, Ma, Li) izgaranje za novim idejama i sazananjem, potpuna predanost radu.

Zakljucno: mnogo ljubavi za covecansto i blistavi um sa Ur i Al na Asc, teznja ka beskraju u saznanju i postojanju.
NOVINARSKE ZABELESKE


Razgovor profesorom dr Velimirom Abramovicem, autorom projekta "Tesla neshvaceni genije"


- Da li je Tesla ostvario bezicni prenos energije i sta je zapravo radijantna energija?

Tesla je posao od stanovista da je sav prenos sile u kosmosu odvija iskljucivo bezicnim putem, jer osnovna sila je gravitacija i ne postoje antene izmedju Sunca i Zemlje. Radijantna energija je niz vibracija gornjih slojeva atmosfere i same stratosfere, koje je moguce hvatati specijalnim antenama i konvertovati u obican elektricitet. Izvor ove energije je neiscrpan, jer Zemlja neprestano rotira i nabija atmosferu elektricnom energijom, na isti nacin na koji to cini i obican elektrogenerator. Pred kraj zivota Tesla je odricao neophodnost proizvodjenja generatora uopste i govorio o tome, da se mi nalazimo u okeanu energije i da treba samo istaci antene koje bi tu energiju hvatale. Tesla ne samo da nije bio shvacen u svom vremenu, vec je pitanje da li i nase vreme razume njegovu naucnu inspiraciju.

- Govori se da je 1935. god. Tesla proizveo automobil koji je isao bez benzina i akomulatora?

Da, to je tacno, iako mnogi smatraju, da je neverovatno da se taj princip pogona jos uvek ne primenjuje.

- Znaci, nije bio u pitanju ni benzinski, ni elektricni pogon?

Nije. Tesla je zamislio neku vrstu perpetuum mobila i uspeo je donekle da ga ostvari. Do god se Zemlja obrce kao planeta, govorio je on, ima i vibracija koje se mogu pretvarati u rad masina.

- Zasto to i drugi naucnici ne primenjuju.

Zato sto ne shvataju etarsku prirodu kosmickih procesa. Etar je sveprozimajuci materijalni elemenat, cije se odlike mogu meriti i uciniti delatnim u smislu pokretanja masinskog sveta ljudske proizvodnje. Iz etra, govorio je Tesla, materija nastaje i nestaje po jednostavnim matematickim zakonima.

- Koji su to zakoni?

To su zakoni vremena. Nasa civilizacija mora da upozna vreme i da ga primeni kao faktor kontrole u fizickim procesima, inace ni korak nece dalje napredovati. Radi se o shvatanju vremena i beskonacnosti kao osnove nasih novih naucnih saznanja, koja su neporecivo teslijanska.

- Sta je sa prostorom, da li je on odgovarajuce shvacen i upoznat u nauci?

Ni govora! Ima tri beskonacnosti, koje kao osobine prostora nikako ne mogu da koegzistiraju: beskonacne su i duzina i sirina i visina, a beskonacnost, ako logicno gledamo, moze biti samo jedna. To je realna fizicka beskonacnost ili fizicki kontinuum u kome se raslojavaju konacne pojave i postoje svi fizicki dogadjaji. Beskonacnost nema nikakvu fizicku granicu i zato su svi konacni dogadjaji stvar unutrasnjeg kosmosa.

- Znaci li to, da je Tesla shvatio i inzinjerski primenio i saznao tajnu vremena?

Vise od toga. Tesla je uspeo da sintetise materiju iz energije i praveci svoje vatrene lopte da demonstrira fuziju, koju niko nije pre toga uspeo da postigne. A ni posle Tesle, nije bilo resenja za fuziju. Tesla je usamljeni genije, cije je ideje razumevao i uspeo da ostvari samo on sam.

- Zasto on nije ostavio teoriju koja bi konacno objasnila svemir?

Teoriju nije ostavio, jer je zeleo da samo oni ljudi ciji je nacin misljenja identican njegovom razumeju sta je on hteo da saposti covecanstvu. "Radim za buducnost", govorio je, "i savremenici me nece razumeti, ali jednoga dana prevladace naucni zakoni prirode cije sam tajne otkrio i sve ce se izmeniti, kao dlanom o dlan, sve ce se promeniti. Nastupice nova era covecanske mudrosti, cije ce glavne odlike biti razumevanje vremena, otkrice izvora beskrajne energije i oblikovanje materije po volji naucnika. Ljudska svest pomerice granice zivota i bice moguce razgovarati sa dusama umrlih odvojenim od tela. Ova saznanja dodatno ce pomeriti nase shvatanje o razlici zivota i smrti". Jer, kako kaze Tesla, prema saznanju engleskih fizicara Kruksa i Olivera Lodza, dusa je emanacija elektriciteta i u trenutku smrti izrucuje se energija jednaka masi od jedanaest do dvadeset pet grama, koja se gubi na vagi, trenutno. Dusa je elektricna pojava koja se moze kontrolisati i cije se sve reakcije mogu predvideti. Jer, covek je automat kosmickih sila.

- Verujete li Vi Tesli u svim njegovim zakljuccima?

Tesla je bio vizionar. On je jasnim vidom, nepoznatim obicnom coveku uspevao da razume sta je sustina prirodnog zakona i da ga odredi matematicki. Potom je pristupao razumevanju fizickog, tj. gradio je model koji bi u prostoru i vremenu demonstrirao ono sto je on imao u umu.

- U cemu je buducnost Tesline nauke?

U konzervaciji zivotnog sistema bez vremenskog ogranicenja. Svaki covek treba da bude u stanju da se u toku samo jednog svog zivota, potpuno razvije kao duhovno bice. Teslina nauka, potpuno suprtona od relativisticke teorije Anstajna i kvantne mehanike Nilsa Bora, omogucava da se desi cudo moderne tehnologije i naucnog misljenja voljno biranje predmeta koji ce nastajati iz energetskog sloja etarskih pojava. Drugim recima, moc preobrazaja materije je u pravom odnosu vremena i prostora koji moraju da se odrede i prema ljudskoj dusi. Nema fizike bez dusevnosti i duhovnosti, kao sto nema ni coveka bez elektricnih dogadjaja koje je Tesla tako dobro poznavao. Citav zivot coveka je samo elektricni tok, kaze Tesla, a njegova dusevnost to je svetlost.


Razgovor vodila Zorana Nedic

vrhZa svaku Vašu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nešto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAŠ IZBOR BUDE NAŠE
ZAJEDNIČKO ZADOVOLJSTVO!

SREĆNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com