ZNACENJE POLJUPCAZelja za poljupcem je biolosko-hemijska reakcija i psiholoska potreba. Ukoliko je ta zelja jaca, utoliko su izrazenije i hemijske reakcije u nasem organizmu. Poljubac obicno predstavlja izraz ljubavi, intimnosti, naklonosti i postovanja.

Dakle, po svom znacenju poljubac je prijateljski, nezan, zastitnicki, formalan, provokativan, ljubavni, strastven, takodje nastajte kao izraz postovanja ili potcinjenosti, ponekad on je intiman ili majcinski. Ujedno, poljubac je i sredstvo kojim ljudska vrsta izrazava mnogobrojna osecanja, na razlicite nacine i u raznim prilikama. Antropolozi naglasavaju, da je poljubac kakav mi danas poznajemo nastao od davnog poljupca izmedju majke i deteta. Poput ptica koje svoje mlade hrane kljunovima, majka je davala detetu sazvakanu hranu naslanjajuci svoja usta na njegova, sto je stvorilo osecaj zasticenosti, koji je duboko urezan u kolektivno secanje ljudske vrste.
U seksualnom cinu, verovatno da je nastao kao posledica tradicionalnog polozaja i gledanja oci u oci, sto budi zelju za poljupcima.


Najintrigantniji je svakako »francuski« - ljubavni poljubac. Pored toga sto pruza osecaj bliskosti, predavanja i pripadanja, on je i najpotpuniji culni stimulans. Ovaj poljubac je i odlicna gimnastika za srce i misice – budi sva cula, puls se podize do 150, a za sedam sekundi telo sagori 12 kalorija; usput se aktiviraju cak 34 facijalna misica i 40 misica vrata i glave.

Iako je poznat u svim kulturama i civilizacijama, poljubac ima svoje razlicite oblike i simboliku. Eskimi, Maori i Polinezani se dodiruju vrhom nosa. U arapskim zemljama, poljubac je gest postovanja. U Maroku mladja osoba uvek poljubi ruku starijoj, a zatim i vrh glave. Poljubac u ruku – uvek predstavlja znak postovanja, a poljubac u koleno ili stopalo, poznat u nekim drustvima, odaje potpunu poniznost i potcinjenost. Za Kineze i Japance poljubac je vrlo intiman, gotovo seksualni cin i dozvoljen je samo daleko od javnosti i radoznalih ociju. Ni Indusi ne vole ljubljenje na javnim mestima; oni cak cenzurisu poljupce u filmovima. »Evropski poljubac« nepoznat je u indijanskim plemenima, izuzetak je pleme Hopi. Na ostrvu Hokaidu, uzivaju u medjusobnom ujedanju. Na Baliju, vrhunac intimnosti je priblizavanje lica i upijanje mirisa i topline pokretima i dodirima. Kod Papuanaca je tradicionalni poljubac nepoznat, ali oni poznaju »mitataku« - grickanje trepavica voljene osobe. Za africka plemena usta predstavljaju izlaz, te postoji strah da se prilikom ljubljenja ne izgubi dusa. Nigerijska plemena, poljubac dozivljavaju kao akt slican kanibalizmu i kaznjavaju ga bicevanjem.


Psiholozi naglasavaju, da poljubac ima vise svojih funkcija i znacenja, zatim da ponekad deluje lekovito, misticno ili fenomenoloski. Naime, poljubac moze intimno i duhovno da zblizi dvoje ljudi, vise nego seksualni cin. Uostalom, setimo se da poljubac budi lepotice iz stogodisnjeg sna, kao i da zapce pretvara u princeve. Mozda njegovu snagu, znacenje ili moc, jos uvek ne poznajemo dovoljno.

vrhZa svaku Vašu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nešto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAÅ  IZBOR BUDE NAÅ E
ZAJEDNIČKO ZADOVOLJSTVO!

SREĆNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com