ZABLUDE O ASTROLOGIJI (I)
Astrologija je u proteklom periodu prihvacena sa velikom paznjom i interesovanjem. Ali, ti razliciti oblici njenog popularisanja imaju svoje dobre i/ili lose strane. Medijska paznja i uticaji su svakako nezaobilazne kategorije, ali oni namecu i odredjene forme koje u izvesnoj meri menjaju znacaj osnovnih kriterijuma vrednosti u pravilnom razumevanju i saznanju astroloskih normi ili njenog sustinskog znacaja.
U prilici smo da konzumiramo astrologiju na razlicite nacine, prvo treba razlikovati informacije o opstim horoskopima - tu su sadrzaji o horoskopskom (suncevom) znaku koji se objavljuju u razlicitim medijima (novinama, tv i radio stanicama, internet). Osnovne i uopstene informacije koje se dobijaju samo za horoskopski znak (na nivou dvanaest znakova zodijaka) i prikazane najcesce na nivou godisnjih, mesecnih, nedeljnih ili dnevnih prognoza.

Zatim, licni horoskop , je pojam koji uvek predstavlja "zaledjenu sliku neba u trenutku necijeg rodjenja" ili simbolicno receno – to je "licna karta upisana na zvezdanoj mapi". Natalni (zivotni) horoskop je konkretna astroloska slika odredjene osobe i potencijalno predstavlja kompletan prikaz necije "zivotne price" u svim aspektima realizacije koji postoje od trenutka rodjenja do njenog konacista.
Natalni horoskop je uvek jedinstven, neponovljiv i originalan prikaz analize necijeg zivota.

Bez namere da se pretenduje na kritikovanje odredjenih pojava, uticaja ili pojedinca, pokusacemo da Vam predstavimo samo neke od osnovnih zabluda kako bismo rasvetlili dileme koje postoje u javnosti ili u svesti naroda.Da li astrologija i astrolog moze da odgovori na svako pitanje?

Prvo, treba razlikovati mogucnosti koje ima sama astrologija i odgovor je verovatno - Da.
Zatim, mogucnosti koje ima sam astrolog kao teoreticar ili prakticar, i odgovor je sigurno - Ne.
U sustini astrologija je kao i svaka disciplina veoma kompleksna i nepregledena oblast saznanja, te u sebi verovatno sadrzi odgovore na sva pitanja. Ali, astrolog koliko god da je dobar, iskusan i profilisan ne moze spoznati svu astrolosku materiju i tajne. Astrolog uvek svojim saznanjem ostaje na pocetku novog puta ili otvaranjem jednih vrata, otkriva nova vrata saznanja kao u svakoj nauci ili oblasti znanja.

Znaci, ne treba sumnjati u mogucnosti i domet same astrologije, ali treba afirmativno sumnjati u mogucnosti astrologa, jer u svom radu on se neminovno sudara sa izvesnim ogranicenjima i uvek sa novim (ne)znanjem.Koliko je vazna astroloska teorija i praksa?

U osnovi kao u svakoj nauci ili ucenju, teorija i praksa se prozimaju, ali poznato je da dobar teoreticar ne mora obavezno biti i dobar prakticar. Naravno, dobar prakticar to ne moze postati bez prethodne faze ucenja i teorijaskih istrazivanja. Dobro je da se sto vise preklapaju obe mogucnosti, ali u realnosti to nije pravilo.Da li astrolog moze da pogresi?

Naravno - Da. Ne zaboravite i astrolog je obican "smrtnik", te i on gresi u svom radu. Pozeljno je da radi na svome usavrsavanju i da sto manje gresi. Svaki astrolog treba tome da tezi, ali ukoliko ima ocuvanu zdravu svest on je svestan i svojih ogranicenja. Nije problem pogresiti, ali je problem nemati svest o svojim greskama i zabludama ili to poricati.
Vazno je imati svest o tome da se astrolozi medjusobno razlikuju, kao i ostale osobe u svim drugim profesijama. Svako od astrologa ucestvuje i svojim psiholoskim profilom na nacin rada i deluje svesno i nesvesno na kompletnu profesionalnu sliku i interakciju sa klijentom, sto znaci da uvek unosi i ostavlja i svoj "licni pecat".Da li astrolog ima pravo da slaze?

U sustini odgovor bi trebalo da glasi - Ne. Ali, treba razlikovati moralne kategorije i definisati pojam "lazi" na vise nivoa. Psihologija razlikuje vise nivoa lazi (bele, sive i crne lazi), te u tom smislu i astrolog mora dobro da proceni da li odgovor na neko pitanje moze vise da "naudi" klijentu, nego da mu pomogne. Jednostavno postoje pitanja-odgovori koje treba mudro "precutati". Mozda jos uvek nije pravi trenutak da se cuje odgovor, ili sam astrolog nije kljucna osoba koja treba da daje odgovor. Pozeljno je uvek usmeravati osobu u dobrom pravcu odgovora ili resenja, ali nikada ne zavaravati ili govoriti suprotno od istine, ili davati laznu nadu.
Da li astrolog treba da odgovori na svako pitanje?

U sustini odgovor je - Ne. Znaci, uvek postoji odredjena kategorija odgovora na koje ne treba da dajete odgovor, koliko god da ste sigurni i imate precizan uvid. Tesko je definistati i navesti sve kategorije pitanja na koja ne treba odgovarati, ali to su obicno pitanja: o prekidu zivota ili smrti; zatim, ona koja zadiru u zivot neke druge osobe za koju postoji odredjeno interesovanje ili radoznalost da se sazna odgovor; takodje ne treba davati odgovore koji mogu da naruse psiholoski ili dusevni mir osobe kojoj se radi analiza, kao i odgovori koji mogu da povrede neciju privatnost, intimu, interese i sl. Naravno, postoje i ona pitanja za koja nije pravi trenutak da se cuje odgovor. U tom smislu, vazan je vremenski period kada se nesto desava, kao i svest i kvalitet zivota kroz koji osoba prolazi. Postoji izreka "Sve u svoje vreme".Da li astrolog moze da analizira neciji licni horoskop ili da odgovori na konkretno pitanje u blic osvrtu?

Naravno da - Ne. U zelji da se dobiju sto brzi odgovori, ljudi predpostavljaju da je to moguce. A u pokusaju da se ostavi sto veci efekat, astrolozi tada daju instant odgovore koji su najblaze receno "vrlo sumnjivi". Da bi se kvalitetno, ozbiljno i profesionalno uradila necija analiza Natalnog horoskopa, obicno je potrebno vise sati ili vise dana. Zatim, koliko god opsirno i studiozno radili neciju analizu Natalnog horoskopa - to je uvek nedovrsena prica ili svaki horoskop ustvari predstavlja - "beskrajnu pricu".Da li astrolog ume da zavarava ili "obmanjuje"?

Na zalost, odgovor je - Da. Ali, pod tim se podrazumeva iskljucivo komercijalno eksponiranje, kada se teziste stavlja na scenski nastup i privlacenje medijske paznje. Medjutim, konkretno u radu sa klijentima - to je svako prica za sebe te ne mozete davati objektivni sud, vec samo potencijalnu pretpostavku.Sta predstavlja najtezi zadatak za astrologa ili koja je to vrsta analize?

Svakako to je odredjivanje preciznosti na neki odgovor, prvenstveno se to odnosi na datumski ili vremenski period. Dakle, teskocu predstavlja odredjivanje preciznog datuma (perioda) kao odgovora na neko pitanje ili konkretno analiza koja se radi za kraci vremenski period. Logicno, gradacija analiza svih horoskopa se krece od Natalnog (zivotnog), Solarnog (godisnjeg), Periodicnog (sest, pet, cetiri, tri, dva meseca) do Lunarnog (mesecnog) ili Dnevnog horoskopa. U tom smislu najteze je raditi analize na mesecnom ili dnevnom nivou, kao i precizno odredjivati datumske dogadjaje.Ko je najbolji astolog?

Jednostavno nema "najboljeg astrologa", jer ne postoje ni utvrdjeni merni instrumenti ili parametri koji bi odredili neciji nivo na takmicarskoj skali. Ako neko sebe deklarise ili propagira za "najboljeg", obicno je rec o marketinskom triku ili to potencijalno ukazuje na odredjene psiholoske karatkeristike i probleme licnosti. Ako to cine mediji, ponavlja se vec poznati i rabljeni princip senzacionalizma koji ima za cilj da skrene veliku paznju javnosti.
Astrolog koji drzi do visokog profesionalnog nivoa, a to podrazumeva i negovanu svest o zdravim kriterijumima vrednosti i moralnim standardima, nece sebe deklarisati na takav nacin i nece dozvoliti da ga neko marketinski predstavlja kao scensku marionetu.


vrhZa svaku Vašu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nešto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAÅ  IZBOR BUDE NAÅ E
ZAJEDNIČKO ZADOVOLJSTVO!

SREĆNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com