ZIVOT MOZE I DA BOLISvako potiskivanje osecanja dovodi do procesa grcenja misica, a posledice nastaju kroz razne psihosomatske bolesti. Emocije nose ogromnu energiju u skladu sa svojim intenzitetom zato ih nemojte potiskivati u sebi i zadrzavati, vec nastojte da iz pokazete, kao i da se izrazite na sto bolji ili zdraviji nacin. Ako vas nesto muci, onda to obavezno recite i pokazite.

Psiholozi jasno porucuju, da emocije nose ogromnu energiju u skladu sa svojim intenzitetom i zato ih nemojte potiskivati u sebi i zadrzavati, vec nastojte da ih pokazete, kao i da se izrazite na sto bolji ili zdraviji nacin. Dakle, placite ako ste tuzni, smejte se i radujte se zivotu kad god osecate poriv za radosnim treptajima svoga srca, jednostavno nikad nemojte zanemariti da osluskujete svoje srce. Svako potiskivanje osecanja dovodi do procesa grcenja misica, sto za posledicu ima pojavu raznih psihosomatskih bolesti.
Strucnjaci naglasavaju i cinjenicu da su brojna istrazivanja jasno potvrdila, da je cak 95 odsto stecenih bolesti tokom zivota u osnovi psihosomatskog porekla.
Nas organizam je energetski sistem koji predstavlja jedinstvo psihe i tela, i to jedinstvo treba odrzavati u pravilnom skladu i ravnotezi tokom celog zivota. Ukoliko dodje do disbalansa i "cepanja", nastaju brojni zdravstveni simptomi, a zatim i razne tegobe koje se manifestuju kroz hronicne bolesti. Potrebno je imati svest da "emocije teku u nama", odnosno da "zivot tece u nama". Ako se te emocije zadrzavaju, potiskuju ili trajno blokiraju, onda neminovno nastaju i poremecaji koji uzrokuju razna bolesna stanja.
Posebno treba imati u vidu da je svako od nas uslovljen i svojim sklopom temperamenta i crta licnosti, koje potom odredjuju nas celokupni psiholoski profil licnosti, te da shodno svom psiholoskom profilu mi i manifestujemo razna emotivna stanja kroz koja prolazimo. Odnosno, svako se ponasa i reguje shodno svojoj prirodi i u skladu sa svojim temperamentom. Zato je izuzetno vazno pronaci i dobre balanse u nama samima, kao i u odnosu sa okolinom ili sa osobama koje su nam bliske, npr. ne mozete biti pretereno impulsivni na nacin koji remeti odnose sa drugima, ali ne treba ni "gutati" u sebi nezadovoljstvo, suze, bol, patnju. Tacnije, vazno je pronaci balans izmedju krajnosti koje bi ugrozavale nas odnos sa drugima, ali i sa druge strane ne ugrozavati svoje zdravlje kroz narusavanje psiho-emocionalne ravnoteze. Znaci, treba nastojati pravilno kanalisati svoje emocije i otvarati puteve stvarnoj, prirodnoj i dubokoj spontanosti uvek kroz izrazavanje svojih iskrenih osecanja.Najcesce psihosomatske bolesti koje se javljaju kod savremenog coveka jesu: visoki krvni pritisak, cir na zelucu i dvanaestopalacnom crevu, premecaji u ishrani i sa varenjem hrane, ulcerozni kolitis, hronicna opstruktivna bolest pluca (HOBP), poremecaji sa spavanjem (praceni i raznim poremecajima u snovima), razne autoimune i srcane bolesti. Veoma cesta bolest danas je cir na zelucu i dvanaestopalacnom crevu. U osnovi ovih bolesti lezi, pre svega hronicna izlozenost stresnim stanjima i raznim mentalnim ili emocionalnim pritiscima koji nas prate, sto je vrlo karakteristicno za nase podneblje.
U sustini elementarno objasnjenje je: kada nas organizam vise ne moze da amortizuje novi ili dodatni stres dolazi do specificne reakcije koja je u svojoj osnovi psihoimunobioloska, te je tako krajnji ishod pracen pojacanim lucenjem hormona stresa, koji u ovom slucaju lokalno deluje na zeludac i na dvanaestopalacno crevo dovodeci dalje do pojacanog lucenja digestivnih sokova. Ti sokovi potom vare samu sluzokozu ovih organa, uzrokujuci na taj nacin cir ili grizlicu.
Posebno treba naglasiti, da osim terapije lekovima koja je, inace, uobicajena ovim pacijentima je od dragocene pomoci psihoterapija kojom bi nastojali da prevashodno lece same uzroke, a ne posledicu nastale bolesti.
Brojna istrazivanja su pokazala da potiskivanje emocija, povlacenje u sebe, i na kraju i depresija direktno uticu na pojavu pojedinih karcionoma. Tako je, nazalost u stalnom porastu broj obolelih muskaraca od karcinoma creva i prostate, a zena od karcinoma dojke i grlica materice, i to narocito na nasim prostorima.

Psihosomatske bolesti su zapravo "odbrana" od prihvatanja zivota sa svim njegovim aspektima koji sa sobom donosi i odredjene probleme, rizike, neuspehe, gubitke kao potpunu zivotnu realnost, odnosno strah (bezanje, neprihvatanje) od "potpunog zivota" manifestovanog na nekom od organa naseg tela. Naravno, najteze je suocavanje sa nekim "bolnim istinama", priznavanjem sebi ili drugima, i prihvatanjem da smo u necemu neuspesni, losi ili nemocni. Ljudskoj prirodi su svojstveni razliciti mehanizmi odbrane, stvaranje iluzija i bezanje od problema (realnosti) u elementarnom nastojanju da se na takav nacin "zastitimo", ali to je samo veliko smozavaravanje i udaljavanje od resavanja problema. Prepoznavanje i prihvatanje stanja problema, kao i svest o problemu je dalje angazovanje volje da se nesto ucini u smislu prevazilazenja ili resavanja problema. Svest i anagazovanost na problemu je uvek odredjeni proces, neki procesi su dugorocniji i bolniji u zavisnosti od "tezine" i slozenosti problematicne situacije. Ali, koliko god da je to bolan proces i emocije su viseslojne, uvek ga je moguce prevazici na dobar i zdrav nacin. Samim prepoznavanjem problema i suocavanjem sa njim u sebi oslobadjamo "blokiranu energiju" koja vise nema destruktivno dejstvo prevashodno na nas same, vec stvaramo mogucnost protoka, kanalisanja i neprekidnog umnozavanja, odnosno uvecavanja energije kroz njene evolutivne tokove. Izuzetno je vazna svest o tome da energija nikada ne moze da se unisti ili da nestane, energija uvek ima svoj kvalitet, svojstvo, tok i pravac, i u tom smilu ona moze biti afirmativna (pozitivna, stvaralacka, lekovita) ili destruktivna (negativna, rusilacka). Jedna od osnovnih istina u samospoznaji je svest o tome, da svako od nas ima mnogo vise energije (snage) nego sto sto je toga svestan i koliko god da je situacija teska, losa, bolna, crna, dramaticna ili nemoguca uvek postoji nacin da se ona prevazidje i resi. Svest, volja i energija su toliko puta do sada pokazali kako su i one nemoguce situacije postale moguce u prevazilazenju, odnosno i da su ona razna "cuda" uvek moguca i prisutna u zivotu. Ipak, poznato je i da se "cuda" ne desavaju cesto i svima, ali isto tako svi dobro znamo da se ona desavaju nekima i ponekad. A u odgovoru na pitanje: zasto se "cuda" desavaju samo nekima i samo ponekad, lezi i deo istine za svakoga od nas.
Nazalost nas narod i dalje ima razne predrasude, primitivan stav i strah od psihoterapije, koja je zapravo rad na sebi. Tako je jedna od osnovih zabluda, uvrezeni stav da su osobe sa psihijatriskim dijagnozama negde izjednacene sa osobama koje imaju razne psiholoske probleme. Sto je u osnovi pogresno i predstavlja potpuno drugu pricu, koja samo realno i neminovno kroz razne psiholoske tegobe prati zivot savremenog coveka.

Cak, desava se i to cesce nego sto mozemo i da zamislimo, da neprihvatanjem svojih pravih, dubokih i iskrenih emocija, spontanosti i zivotnosti kroz razlicite situacije covek "osudi samog sebe" na bol, patnju, tugu, zrtvu, na bolest, pa cak, i na smrt. Zbog toga sama psihoterapija sluzi prevashodno osvescivanju, odnosno pomaze nam da prepoznamo kako u odredjenim situacijama treba pravilno da reagujemo, da prepoznamo kada smo izgubili nasu spontanost u izrazavanju istinskih i iskrenih osecanja, kao i da naucimo kako da dodjemo do izvora nasih prirodnih i stvarnih emocija i zatim da ih pravilno kanalisemo i izrazimo iz sebe, da ih pravilno podelimo sa drugima.


OD NEISKAZANE LJUBAVI STRADA SRCE

Poznato je da potiskivanjem osecanja grcimo odredjene grupe misica, a ta konstantna zgrcenost misica dovodi do raznih bolesti.
Kod osoba koje svoj "jak karakter" pokazuju na takav nacin sto se uzdrzavaju od placa, pokazivanja bola i suza, vremenom dolazi do slabljenja vida, kao i problema u radu srca i poremecajima sa pritiskom.
Grcenja misica u grlu, cesto dovodi do stvaranja kancera u grlu.
Osoba koja ne moze da "sazvace" neki problem u zivotu, vrlo cesto pati od paradentopatije ili karijesa, a ako nikako ne moze duze vreme ni da "svari" odredjeni problem, onda joj preti i pojava cira na zelucu.
Kod osoba koje su "skrte" na izrazavanju svojih emocija ili se "stiskaju" kada je novac u pitanju, cesto se javljaju hemeroidi.
Poviseni krvni pritisak obicno je posledica potisnutog besa. A ucestalo potiskivanje besa, cesto dovodi i do poremecaja kicmenog stuba.
Strah, razna strahovanja, nesigurnost i razna anksiozna stanja cesto mogu da blokiraju spontano disanje, sto dovodi do astme, bronhitisa i raznih alergija.
Osobe koje cesto sprecavaju sebe da iskazu prema nekom istinska, iskrena i duboka osecanja, spontanost i ljubav, dovode sebe u opasnost da obole od kardiovaskularnih bolesti.
KARAKTER I BOLESTI

Pojedini autori smatrali su da u nastanku psihosomatskih bolesti vaznu ulogu igra profil licnosti. To shvatanje je uglavnom napusteno, ali se u literaturi i dalje moze naci opis koronarne licnosti, hipertenzivne, ulkusne, traumatofilne licnost. Ulkusni tip licnosti, predisponiran je oboli od ulceroznog kolitisa, pasivan je, zavisan, uvek je u nekom drugom planu, za razliku od koronarnog tipa koji je vrlo aktivan, vodja, i neprekidno zeljan raznih takmicenja i dokazivanja.

vrhZa svaku Vašu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nešto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAŠ IZBOR BUDE NAŠE
ZAJEDNIČKO ZADOVOLJSTVO!

SREĆNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakić možete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com