Saznanja
O JupiteruKod studije Jupiterovih utjecaja na natalni horoskop, treba znati da Jupiter u jednom znaku provodi oko godinu dana, tako da ako ga tumacimo generacijski, npr: svi koji su rodjeni 1973. u prvom razredu (1980. god.) su imali Jupiter u Vodenjaku 1*. Kroz 12 godina, rodjena je nova generacija "jupiterovih klinaca u vodenjaku" itd.
Utjecaje Jupitera tradicionalno tumacimo kao pozitivne, tj. kao protitezu »losim« planetima (Saturn, Pluton). Zatim Jupiteru pripisujemo zelju za uspjehom, odnosno sam uspjeh - vrhunac uspjeha. On odslikava i realizaciju ega u okviru drustva u kojem zivimo. Predstavlja svjesni ego koji vise od stvaranja, postaje svjestan da njegova stvorenja imaju moc stvaranja.
Ali, imajmo na umu da Jupiter ne cini nista konkretno vec tek dodaje karizmu, koju da bi zaista sjala cesto treba prakticno konstruirati. Covjekoljubnost i filantropija jesu porivi, ali Jupiter cesto ne utice na genezu ili na sam razvoj tih osjecaja, vec cesto se desava - gotovanstvo (dovodi do cistog uzivanja - lezernosti, komoditeta, komformizma).
Sta je ljepse do biti filozof. Nista ne raditi, samo zvijezde gledati, ne uciti, nego vjerovati svojoj fantaziji. Mitoloski, Jupiter izdejstvuje pobjedu protiv oca Saturna, spretnim taktikama, pretvara se u osloboditelja jer pravda je na njegovoj strani.
Skladno tome izdvajam aspekte Jupitera sa Suncem, kao komplekse vece vrijednosti. Ukoliko su pozitivni: vjerovatno je da ce aura plemenitosti biti dovoljno bljestava da ocara publiku, dok u slucaju negativnih: najcesce dolazi do neprihvacenosti, te se osoba upusta u »soljenje pameti drugima«.
Posebno naglasavam, da bez obzira o kojem aspeku se radi, ego trpi kompleks vece vrijednosti i u nijednom slucaju, osoba sa dominantnim Jupiterom se nece »osjecati lose«, jedino je pitanje: hoce li sakupiti dovoljan broj slusalaca ili ne? U slucaju drugoga, losi planeti mogu preuzeti dominaciju, prosiriti definiciju normi i proizvesti bolno spustanje na cvrsta tla, ili cak u mracne jame. Ali, ni u tim "konstalacijama" Jupiter ne zamire, vec postane obsjednut sa novo definiranim egom.
Aspekti Jupitera sa Mjesecom, teoretski uzrokuju kompleks vece vrijednosti iracionalnem egu. Ljepota i raskos materialne su manifestacije ovih kompleksa. Pojam ispravnosti i postenja u osjecajima su osobine kojima je definiran iracioanlni ego. Negativni aspekti sa Mjesecom nikako ne prouzrokuju veliku ruznocu i skrtost (kao sto se obicno pretpostavlja)2* jednostavno, radi se o identicnom porivu iracionalnog ega, kao u slucaju pozitivnih aspekata. Razlika nastupa pri manifestaciji, pa se ljepota shvaca absolutnom i rasipnom bez kraja. Dakle, radi se o formiranju osobne custvene slike, koja dobiva svoj smisao tek kroz prihvacanje drugih, te sama po sebi nema smisla.
Aspekti Jupitera sa ostalim palnetima djeluju na slican nacin, s time da samo u slucaju vladalaca bitno utjecu na sastav kopleksa. Tradicionalno tumacenje daje pozitivne naznake.
Najbolji polozaj za Jupiter: npr. kada se zeniti (deseta ili deveta) ili peta kuca. Najveca korist su aspekti sa Merkurom u slucaju snaznog Jarca ili Saturna.
Kao »kilave« pozicje navodim 4 i 12 kucu (uprkos tome da je do otkrivanja Neptuna, Jupiter vladalac Riba) te kvadrate sa stelijima (Merkur, Sunce, …).
Posebno navodim aspekat Jupitera sa Marsom, koji je u slucaju kvadrata tradicionalno vrlo problematican. Osjetljivost u trenutcima kada se ocjenjuje izradak dovodi do stanja ugrozenosti ega - definitivno, jedan je od najgorih mogucih polozaja Jupitera koji se mogu videti.
To be continued ….

Najjaci utjecaj Jupitera, tradicionalno pripisujemo Jupiteru u Strijelcu. Tada su raskos i optimizam izrazeni kroz filozofki duh. Slicna energija dolazi iz Jupitera u ostalim vatrenim znakovima.
Jupiter u Skorpionu je zanimljiv polozaj, koji nagovjestava absolutnost kao bitan element ega, dok se u Raku i Ribama - Jupiter ne snalazi bas najbolje. (Must be discussed!)
U zemaljskim znakovima Jupiterove strasti se »najljepse« ocituju: u Biku – uzivanje u hrani i lezanju u travi, u Djevici – oces da ti operem mozak? Ili u Jarcu – ocu da budem predsjednik.
Ipak, najsigurnije je imati Jupitera u zracnom znaku: mocnom rijeci do ljubavi, mira i znanja.
Zakljucak: Uspjeh je Jupiterova osobina, tek na nivou svijesti. Realna dostignuca cesto nastupaju kroz neocekivane dobitke i srecu. Ali, kljucna rijec je hazard! (na srecu, sreca u hazardu)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1* Naravno, egzaktno gledano posve neistinito.
2* Debelost (gojaznost) je vrlo moguca, ali uz prisustvo ljepote i sarma, ne nazivam ju ruznocom.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Priredio
By Celzius
midnajt@yahoo.com


vrhZa svaku Vasu dilemu i pitanje ili ukoliko Vam nesto nije dovoljno jasno OBAVEZNO nam se obratite na e-mail adresu:

astrolog@astrolook.com


NEKA VAS IZBOR BUDE NASE
ZAJEDNICKO ZADOVOLJSTVO!

SRECNO!

Vaš HOROSKOP
na +381.19922

O astrologiji
O Ani Rakić
Magazin
Aktuelna tema
Pričaonica
Testovi
Ljubavni astroprofil
Ljubavna slagalica
Tabela podznaka
Tarot
Numerologija
Mesečeve mene
Bioritam
Kolačići sudbine
Aladinova lampa
Vaši srećni dani
Prijatelji / Linkovi
Marketing
Poručite izradu Vašeg
ličnog horoskopa --
Natalnog, Solarnog,
Uporednog...
Balkan Media Club

Fitnes magazin
Besplatni horoskopi i informacije
Izračunavanje Ascendenta
Kompetni Natalni horoskop
Uporedni odnosi
Pozicija planeta i Meseca
Horoskopi poznatih ličnosti
Rođendani poznatih ličnosti
Anu Rakic mozete kontaktirati telefonom +381 63 88 03 160 ili putem maila: astrolog@astrolook.com