Magazin

Lilit - Crni Mesec

lilit

 

Mitološko tumačenje: Lilit -- Crni mesec, najstarija žena, ili po nekim legendama prva Adamova žena, starija i od Eve. Madona je žena koja je postala boginja, Eva je grešnica, a Lilit 

 

Lilit je “greh sam po sebi”, pod uslovom da se plašimo svoje savesti (sopstvene prirode). Lilit simbolizuje mrak, tamu, prapočetak, strast, požudu, razornu snagu, seksualni i rušilački -- destruktivan nagon. 

 

Psiholosko tumačenje: Sa aspekta čiste moralnosti trebalo bi je ekskomunicirati, ali to je na sreću nemoguće (teorijski i praktično). Lilit i njena snaga mogu da se probraze, ali samo ako se prethodno upoznaju, prihvate i afirmišu. 

 

Dakle, Lilit postaje greh, ako odbijamo da spoznamo i prihvatimo sebe bez ikakvih predrasuda -- svako ima svoju "tamnu stranu ličnosti". Osporavana ili potiskivana, ova energija postaje destruktivna i rušilačka; dovodi do frustracija, potiskivanja seksualnih potreba, kompleksa inferiornosti, histerije i opšte emocionalno-seksualne nezrelosti. 

 

Međutim, ako je pravilno afirmišemo, energija se preobražava u kreativnu snagu, ličnu nezavisnost i harizmu. Lilit je vrsta energija u čoveku koja odbija da robuje moralnim predrasudama. Ona je sloboda, tj. nagoni čoveka da se ostvari kao “slobodna ličnost”, u skladu sa svim svojim karateristikama i nagonima. 

 

Astronomsko tumačenje: Lilit je planetoid, bliži je Zemlji od Meseca, ali je sporije obilazi. Kruži oko Zemlje u ciklusu od 124 dana. Veruje se da je otkiven (prvi put viđen) 1618.god. 

 

Astrološko tumačenje: Lilit ili Crni Mesec, prvobitno je proglašena za "malefika", tj. planetu razarača. Međutim, boljim upoznavanjem njenog karaktera sada se veruje da ona upravlja nesvesnom energijom (kao i Pluton). Lilit je sirova snaga nagona (slična Marsu), ali mnogo produbljenija, samim tim i mnogo jača. Za razliku od Marsa, Lilit ne priznaje nikakvu bolećivu emocionalnost, naglašenu sentimentalnost i patetiku. Dok Uran opčinjuje blještavom električnom svetlošću, Lilit fascinira "tamnim svetlom". 


Natalna astrologija: U analizi natalnog horoskopa treba posmatrati položaj Lilita u određenom sazvežđu, zatim položaj u određenoj kuci, kao i aspekte koje pravi sa ostalim planetama i istaknutim tačkama natala. Naravno, sve zajedno doprinosi kvalitetu tumačenja i kompletne realizacije ličnosti kroz sve aspekte njenog moralnog, emocionalnog i seksualnog života.

Komentari(0)
Ostavi komentar