Ciganske karte

Zašto Tarot? Zašto Gypsy karte – Ciganske karte ?

ZATO ŠTO JE NAŠ ŽIVOT ZAPISAN U KARTAMA!

 

Gledanje u karte je jedna od najstarijih metoda proricanja. Postoji verovanje da su karte korišćene za  igru i proricanje, no davna namena je nama u stvari misterija.

Velika je razlika od gledanja u Tarot karte, čiji špil se sastoji od 72 karte. Tarot je za posvećene, uči se godinama i ima druga pravila od nama najpristupačnijih, najjednostavnijih za tumačnje, ali ne manje zanimljivih, Ciganskih karata.

 

Šta treba da vas odlikuje da biste imali moć čitanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kroz Ciganske karte? Šta vam treba da biste otkrivali informacije o osobama, videli događanja kroz celi život, od rođenja do smrti? Odgovor je jednostavan: INTUICIJU!

 

Samo intuitivne moći koje sledite daju vam sposobnost proricanja kroz Ciganske karte!

 

POREKLO CIGANSKIH KARATA

 

Vrlo je malo saznanja o poreklu i nastanku Ciganskih karata! Samo poreklo je nepoznato, neki izvori govore da postoji dug istorijat proricanja Ciganskim kartama, još iz drevnog Egipta, Indije, pa i Kine.

Prve zabeležene spoznaje sežu u 19-i vek, pa su i same karte, špil, nazvane po eri u kojoj su nastale:

 • Bidermajer špil – sadrži 32 karte, prvi špil Ciganskih karata za proricanje, nastao u eri Bidermajer u 19. veku,
 • Mađarski špil – Klasične ciganske karte – špil sastavljen od 36 karata, nastao početkom 20-og veka
 • Art deko karte – sadrže 52 karte, nastale 20-tih godina prošlog veka, kao razbibriga damama iz elitnog društva.

 

NAČINI GLEDANJA I TUMAČENJA CIGANSKIH KARATA!

 

Ciganske karte su toliko jednostavne i čiste da govore same za sebe i samim tim su najomiljenije. Nemaju oznaka ni brojeva, samo slike iz svakodnevnog života.

 • Dobre/Pozitivne: dete, venčanje, ljubav, (iznenadna) sreća, vernost, dom, nada, uteha
 • Loše/Negativne: laž, prevara, nesereća, neiskrenost, gubitak (finansijski, ali čak i fizički – loše zdravlje, bolesti)
 • Neutralne: poseta, poruka, pismo, vest, putovanje, poklon, nada, ljubomora, sveštenik
 • Opisne: ljubavnik/ljubavnica, udovac/udovica

Ciganske karte nemaju brojeve; postoji više načina za njihovo otvaranje, odnosno za proricanje sudbine pomoću njih. Ono što je zajedničko i glavno za svaku vrstu otvaranja karata je da se prvo odredi karta koja simbolizuje osobu kojoj se proriče (za koju se otvaraju karte). Ljubavnik/ljubavnica se određuju prema polu, osim ako je osoba kojoj se proriče udovica/udovac – tada ova odgovarajuća karta predstavlja nju. Inuticija je veoma važna, kao i improvizacija u određivanju kolona, zbog toga otvaranje Ciganskih karata ne može svako da radi; ovo proricanje zahteva dosta veštine, znanja, i intuitivnih moći.

 • Otvaranje 5 karata: Karte se dobro promešaju i zatim preseku levom rukom. Podele se na tri dela. Pogleda se karta od ispod, i zatim se obrnutim redom vraćaju na gomilu. U prvi red se izbacuje 5 karata, a ostalih 6 se ostavlja sa strane okrenuto licem ka spolja. Ovaj postupak se ponovi 4 puta u 4 reda. Karte koje ostanu kao višak u ruci se ne koriste.
 • Otvaranje 8 karata: Karte se dobro promešaju, preseku na 2 ili 3 dela, po želji. Pogleda se karta od ispod i zatim se donji špil slaže na gornji. Zatim se ređaju po 8 komada u redu, sve dok ne preostanu 4 karte koje se tada daju na izvlačanje osobi koja postavlja pitanje (kojoj se proriče). Osoba izvlači 2 karte.
 • Otvaranje 3/9 karata: Karte se dobro promešaju, preseku i ređaju s desna na levo; zatim se gomile preklope jedna na drugu još jednom, ali obrnutim redosledom. Istim redosledom kako su preklapane izvlačimo ili 1 ili 3 karte i zatim ih slažemo u tri reda: gornji – prošlost, srednji – sadašnjost, i donji – budućnost.
 • Otvaranje 12 meseci: Promešane karte presečemo i zatim ređamo s leva na desno po 12 karata u 3 reda. (Svaka karta predstavlja jedan mesec u narednoj godini.)

Karte koje smo poređali su karte posebnog značaja. Ostatak karata se tumači kao nešto „sa strane“, nešto što nema veliki uticaj na događanja.

 

ZNAČENJE karata se razlikuje od tumača do tumača,a i zavisi i od karte koja se nalazi pored karte koju tumačimo.

 

Karta Dete

 

 

KKarta novog početka, trudnoće, potomstva, dete, iznenadna radost, neozbiljni postupci, brige, trač ogovaranje, loše posledice.

Karta Neiskrenost

 

 

Karta neiskrenosti, laži i dvoličnosti, opreznost u radu, lažni prijatelji, bez poveravanja prijateljima i rođacima, nesrećna zaljubljenost, preti gubitak u časti i novcu, klonite se novih poznanstava, svađa, nezadovoljstvo.

Karta Čežnja

 

 

Karta želje i čežnje, potisnuta želja za promenom, brak bez dece koja se žele, odvojenost od voljene osobe, napori u radu i uspesi, očekivanje ozdravljenja, uznemirenost.

Karta Sudija

 

 

Karta koja simbolizuje institucije, službene osobe, dokumenta, tužbe i parnice, posao sa sudom, nasledstvo, odgovornost, pobeda, sudbonosne odluke, službeni razgovori.

Karta Udovac

 

 

Karta usamljenosti, simbolizuje osobu koja je dugo sama, siromaštvo, stariji čovek, žalost u kući, beda i siromaštvo, usamljenost, bez prijatelja, svađa u porodici, duboka starost, rođak, otac, deda.

Karta Tuga

 

 

Karta žalosti, materijalnog i fizičkog gubitka, gubitak u novcu ili u porodici, materijalni problemi, nerazumevanje starijih, rastanak, iščekivanje, zamišljenost.

Karta Udovica

 

 

Karta usamljenosti, usamljene ženske osobe, starija žena, prevelike brige, teška ljubomora, nesloga u kući, rad bez uspeha, usamljenost, majka, rođaka, baka.

Karta Dar

 

 

Karta poklona, lepih događaja,može značiti nagradu, početak ljubavi ili posla, neko će iskazati poštovanje, veselje i radost, uspeh u radu, moguća veridba, izbegnuta nesreća, dolazak drage osobe, poseta.

Karta Sreća

 

 

Karta obilja i blagostanja, zdravlje, nenadani uspeh, dobitak novca u poslu, dolazak drage osobe, bračna sloga, proslava radosnog događaja, pobeda.

Karta Neprijatelj

 

 

Karta svađa, briga, teškoća, spletki, gubitaka i ogovaranja, svađa u kući, bolest, spletke i ogovaranja, tuđe spletke kod voljene osobe, poslovni gubitak poteškoće u učenju i radu.

Karta Oficir

 

 

Karta poverljive osobe, odgovorne, disciplinovane, kao i moguće ostvarene ciljeve preko osobe u odori, pobeda nad neprijateljima, novo poznanstvo, dobar prijatelj ili zaštitnik, problemi oko sklapanja braka, doživećete počasti, savladane prepreke, ugodan doživljaj.

Karta Ljubavnik

 

 

Karta sreće, ljubavi, braka i vernosti, dobre vesti, divljenje, ljubav u porodici, skora udaja.

Karta Iznenadna sreća

 

 

Neplanirana dešavanja, iznenađenja, početak nove ljubavi, uglavnom promene na bolje, dobitak u igrama na sreću, zaljubiti se, uspeh u školi, poslu, srećan porod, iznenadna vest, počast.

Karta Svadba

 

 

Karta braka, razvoda, svađa među partnerima, u zavisnosti od karte koja je pored, razmirice u braku, skora ženidba ili udaja, razvod, veridba, radostan događaj, ugodno društvo, rad ovenčan uspehom.

Karta Neprilike

 

 

Karta loših vesti, svađa i neprilika, nervoze i briga, bračna svađa, nenadano zlo, loši poslovi ili vesti, svađa među zaljubljenima, nezgode na putovanju, poteškoće u učenju ili radu. 

Karta Misao

 

 

Karta neodlučnosti, planiranja, maštanja, materijalne brige i dugovi, nestalna ljubav, sumljičenje i ljubomora, suparništvo, neodlučnost u radu, nezadovoljstvo u radu.

Karta Nada

 

 

Karta sigurnosti, poverenja i nade u bolje sutra, napredak u radu, očekivanje voljene osobe, izlazak iz teške situacije, srećna ljubav, iščekivanje.

Karta Nesreća

 

 

Karta uznemirenosti, neuspeha i nepovoljnih ishoda, sve što se radi ili planira neće ispasti dobro, neuspeh u radu, nesrećna ljubav, razdor u braku, stradanja na putu.

Karta Istina-Stalnost

 

 

Karta stabilnosti u svim životnim situacijama, ispunjenje, srećan brak, srećna ljubav, prostranstva, pohvale i nagrade, izuzetan uspeh, potvrđena istinitost, zadovoljstvo, napredak, potvrđena očekivanja.

Karta Smrt

 

 

Karta novog životnog početka, kraj nekog odnosa, života, označava kraj svemu što je bilo dobro ili loše,  strah, gubitak voljene osobe, kraj ili novi početak.

Karta Sveštenik

 

 

Karta velikih odluka, mira, radosti i sreće, sudbinske zaštite, veselje i radost, roditeljska briga, napredovanje u životu, velike odluke, olakšanje, smirenost, bolest i mir u kući.

Karta Bolest

 

 

Karta nemoći, bolesti u porodici, neuspeha, neuzvraćene ljubavi, neuspeh, nemoć, ljubav bez odaziva, manjak samopouzdanja, osećaj manje vrednosti, žalost u porodici, briga, gubitak vremena, nesređenost u braku, preopterećenost, zakašnjenje.

Karta Veselje

 

 

Karta dobitka, nenadanog susreta, nove ljubavi, uspeh u radu, radosna iznenađenja, ozdravljenje, ljubavno poznanstvo, dobitak, poziv na zabavu, ugodno društvo, nenadani susret.

Karta Ljubomora

 

 

Karta nemoći, bračne nevere, nezadovoljstva na poslu, nezadovoljstvo u radu, treća osoba među zaljubljenima, bračna nevera, bes, nepredviđene neprilike, nemoć, mržnja.

Karta Ljubav

 

 

Karta ispunjenja želja, zadovoljstva u vezi ili braku, velikih emocija, zadovoljstvo u braku, uspeh u namerama, veliki dobitak, nenadana radost, dobro raspoloženje, ispunjenje želja, sreća, ostvareni snovi. 

Karta Vernost

 

 

Karta odanosti, vernosti, poruke voljene osobe, srećan brak, nenadani uspeh, ljubav bez trzavica, dobri prijatelji, smiren rad, dobitak u trgovini, poruka voljene osobe.

Karta Pismo

 

 

Karta vesti, otkrivanja tajni, vest iz daljine, poziv, pismo, fax, maill, SMS, pozdrav ili vest, nenadana odluka, otkrivanje tajne, iznenadni događaj, brz razvoj situacije ili događaja.

Karta Putovanje

 

 

Karta novih poznanstava, velikih promena, rastanka ili sastanka, brige radi novca, rastanak ili sastanak, promene u životu, prekid ili sklapanje veridbe, razvoj poslova, ugodan doživljaj, odmor, nova poznanstva.

Karta Ljubavnica

 

 

Dobre vesti, vernost, divljenje, ljubav u porodici skora udaja, karta sreće, ljubavi, braka i vernosti, sreća.

Karta Lopov

 

 

Karta gubitka, prevara, iskorišćavanja, briga, gubitak u radu, iskorišćavanje, lakovernost, prevara, proigrano poverenje, neugodnosti, brige.

Karta Gubitak

 

 

Karta gubitka voljene osobe, loseg zdravlja, neuspeha u poslu, neuspeha u radu, izgubljeno zdravlje, smrt u porodici, osramoćenost, nesreća, napuštenost, razočaranje, rastanak sa voljenom osobom.

Karta Novac

 

 

Karta dobrog zdravlja, dobitka, bogatstva, nenadano bogatstvo, rešeni životni problemi, novi prijatelji, sređene prilike, blagostanje, uspeh, zdravlje, slavlje, raskoš.

Karta Poseta

 

 

Karta mogućeg povratka osobe iz proslosti, dolazak dobra ili zla u kuću, ulazak dobra ili zla u kuću, razočaranje, napredovanje i uspeh, povratak osobe iz prošlosti, nenadana odgovornost, provod, izlasci.

Karta Kuća

 

 

Karta sigurnosti, doma, utočišta, osobe koja se povukla u svoj svet usamljenosti,  dobro i zlo vezano za porodicu, pristojnost, darovi, pokloni, udaja, uspeh, razumne odluke, nove veze i poznanstva.

Karta Nešto novca

 

 

Karta manjih poklona, nagrada za rad, uspeh uz razočaranje, nagrada za rad, kupovina, nova poznanstva, mali pokloni.

Karta Poruka

 

 

Karta novih susreta, očekivanih vesti, ljubavnih tajni, vesti iz društva gde živite ili radite, pozdrav, odluke o radu, ljubavne tajne, promena u porodici, novi doživljaji, dugo očekivana vest.

 

Prilikom tumačenja obratite pažnju na vrstu izvučenih karata: da li one simbolizuju osećanja ili događaje. Što je više karata s pozitivnim značenjem to je bolja prognoza da će odgovor biti pozitivan.

 

Ako proričete Ciganskim kartama imajte svoju metodu, svoj način čitanja i doživljavanja  i budite vođeni intuicijom.

 

Ovde saznajte više o sudbinskim kartama