Mesečeve mene - praktična uputstva

Mesec ima važnu ulogu u svim astrološkim disciplinama, npr. u natalnoj astrologiji akcenat je - na tačnom položaju Meseca u trenutku rođenja određene osobe. Ali, nije dovoljno poznavati samo njegove potencijale i svojstva unutar natalnog horoskopa ili u trenutku rođenja (faza u kojoj je neko rođen) - potrebno je pratiti i njegovo kretanje kroz horoskop i zatim, pratiti njegov svakodnevni hod - Mesečeve mene.

 

Kretanje Meseca kroz zodijak ili kroz natalni horoskop, otkriva jako važne informacije i predstavlja jedan ugao posmatranja, dok Mesečeve mene (faze) predstavljaju drugu kategoriju - veoma važnu za praćenje i razumevanje određenih događaja ili pojava na Zemlji, zatim kod naroda ili kod pojedinaca.

 

Mesec je najsjajnija i najnežnija svetlost na noćnom nebu. Njegova "snaga" je izuzetno velika i psihoanalitičari sa naročitom pažnjom posmatraju i prate faze njegove promene.
Za Mesec, kao i za njegove promene ili faze postoje brojna verovanja i činjenice - dokazano je da njegove različite faze imaju uticaj na određene pojave kod biljaka, životinja i ljudi, kao i na život na našoj planeti.

 

Jos u doba antičke Grčke, Hipokrat je preporučivao da se ne izvode nikakve hirurške intervencije, ako se u tim danima Mesec nalazi u sazvežđu odgovarajućeg organa ljudskog tela, kojim upravlja taj zodijački znak. Npr: ako je trebalo uraditi operaciju stomaka, Hipokrat nije dozvoljavao da se uradi nikakav hirurški zahvat dok Mesec boravi u sazvežđu Raka; ako se nalazio u sazvežđu Škorpiona nije dozvoljavao zahvate na nosu, prostati ili na genitalnim organima; ako se nalazio u Jarcu, nije dolazila u obzir neka stomatološka intervencija ili vađenje zuba. Trebalo je čekati da prodje tri dana, dok Mesec ne napusti taj zodijački znak.

 

Meseceve mene

 

Lekari i stručnjaci koji rade na psihijatrijskim odeljenjima dobro znaju - da osobe koje su krhke psihičke građe ili labilne, teško podnose promene u periodu "Punog Meseca".
Do sada je zabeleženo u zdravstvenim i psihijatrijskim ustanovama, i u policijskim izveštajima, čak je sproveden je veći broj istraživanja koja potvrđuju promene u ponašanju kod ljudi u vreme "Punog Meseca" ili pomračenja. U tim fazama dolazi do: porasta kriminala, ubistava i samoubistava, zatim do različitih oblika nasilja ili masakriranja, takođe povećan je i broj saobraćajnih udesa, kao i nesreća prouzrokovanih nepažnjom ili namerom - crna hronika obiluje mnogim događajima, čak do nekih ekstremnih pojava. Veći je broj prijema u bolnice, pogoršava se zdravstveno stanje kod bolesnika, naročito kod teže operisanih ili onih sa psihičkim tegobama, krvavljenje je obilnije.
U narodnom predanju postoji verovanje da: u fazi Mladog Meseca treba poželeti neku želju, započeti ili promeniti posao, pozajmiti novac i imati novac u džepu, zatim ne treba prati veš ili oblačiti na sebe nešto novo. Dok u fazi Punog Meseca treba čuvati: zdravlje, mir, blagostanje i porodičnu ili ličnu sreću.

 

Prema izgledu Meseca se određivalo i prognoziralo vreme. Npr: kada je Mesec - bled, to je nagoveštavalo kišu, kada je sjajan i čist - ukazuje da će biti vedro, a crvenkast - da će biti vetra, nevreme i bura.

 

Drevni astrolozi su koristili i određenu tehniku upravljajući se prema Mesecu za tumačenje snova, pri tome su davali i poučne savete.

 

PRAKTIČNA UPUTSTVA

 

Važno je da pratite kretanje Meseca - njegove faze i ukoliko verujete u njegov uticaj, postoje određeni praktični saveti koje je dobro primenjivati:

 

  • ako želite da krenete sa dijetom, počnite sa kurom prvog dana za vreme Mladog Meseca;
  • ako želite da pozajmite novac, otvorite kredit, da promenite posao ili započnete novi, pripremate se za polaganje ispita, za putovanje - najbolje je da to učinite u vreme dok se Mesec nalazi u fazi od 3/4 do Mladog Meseca.
  • ako treba da idete na neku lekarsku kontrolu ili hiruršku intervenciju, izbegavajte da to činite u fazi Punog Meseca.
  • ako skraćujete kosu, nešto menjate na svom fizičkom izgledu učinite to u fazi Mladog Meseca.
  • dobri uslovi za uspeh u sportu, takmičenju, ribolovu, lovu ili u igrama na sreću su u periodu faze od 2/4 do Punog Meseca.
  • ako treba da ozvaničite neki događaj u ljubavi, porodici ili braku najbolje je da to ucinite u vreme dok se Mesec nalazi u fazi Mladog Meseca do 1/4.
  • ako treba da učestvujete u nekom sportu ili u sudskom procesu najbolji period je faza od 3/4 do Punog Meseca.
  • ako treba da započnete sa nekom velikom promenom u svom životu (neki značajan događaj ili obeležje) najbolje je da to učinite u periodu od faze Mladog Meseca do 3/4.
  • ako kupujete neke nove stvari (odevne, kućne ili praktične alatke) najbolje je da to ucinite u fazi od Punog Meseca do 2/4.
  • ako osećate lošu koncentraciju, umor ili zdravstvene tegobe i osetljivost organizma obratite se nekom za savet ili stručnu pomoć u periodu od Mladog Meseca do 3/4.

 

Omogućili smo Vam priliku da svakodnevno posmatrate kretanje Meseca, kao i da budete tačno informisani o njegovim fazama.