Magazin

30 ideja kao pomoć u učenju dece sa deficitom pažnje-hiperaktivnošću

hiperaktivnost

 

ADHD, koji se naziva i hiperkinetički sindrom, odnosi se na hiperaktivnost, nemir i impulsivnost, često i nemarnost, a deci pravi velike probleme u druženju i učenju.

 
Sledeći predlozi mogu pomoći nastavnicima koji rade s učenicima s ADHD-om.
 
1. Potrudite se da shvatite problem s kojim se učenik s ADHD-om suočava i obezbedite mu/joj što predvidljivije, uredno i mirnije razredno okruženje.
 
2. Uspostaviti uljudan, radni odnos s roditeljima učenika. Saznajte više o mogućnostima i prednostima,ali i slabim tačkama i, naravno, interesovanjima i dostignućima deteta izvan škole. Informišite se koje su metode predškolskog poučavanja bile najefektnije kod deteta. Komunicirajte često s roditeljima i upućujte im podsticajne poruke u interesu njihovog deteta.
 
3. Nađite vremena za razgovor s učenikom pojedinačno. Budite zainteresovani za njegov ili njen uspeh u školi  - ispitujući i istražujući na koji način on ili ona najbolje i najlakše uči.
 
4. Dogovorite - ustanovite zajedno s učenikom “lični” znak koji možete koristiti da podsećate dete da bude koncentrisano na zadatak. Na primer, uspostavite kontakt očima i dodirnite uho ili podignite određeni predmet. Ili, možete da podignete jedan ili dva prsta.
 
5. Najbolje je da  pravila ponašanja u razredu budu kratka i jasna. Raspravite ih usmeno i postavite ih na vidno mesto (u pisanom obliku) radi lakšeg snalaženja. Objasniti posledice lošeg ponašanja koristeći razumljive izraze -  i sprovodite ih dosledno. Izbjegavajte borbe za “premoć” u razredu.
 
6. Koristite sistem bodovanja – “zvezdice” ili druge metode za podsticanje odgovarajućih ponašanja.
 
7. Obaveštavajte i pružajte povratne informacije učeniku i roditeljima -  u vezi svih poboljšanja u području ponašanja i učenja. Izbegavajte da kritikujete dete pred drugima.
 
8. Dajite zadatke koristeći jednostavne, konkretne izraze. Pojednostavite uputstva, obaveštenja i zadatke. Neka dete potpuno zaključi jedan “korak” pre nego što počnete sa uvođenjem drugog.
 
9. Podelite časove na relativno kratke segmente i koristite razna nastavna pomagala, kao što su filmovi, muzika, kompjuterski programi i grupni rad dece kako bi poboljšali kvalitet rada učenika.
 
10. Otvorite mogućnosti ADHD učeniku za prikazivanje njegovih veština, talenata i / ili sposobnosti za vođstvo.
 
11. Pripremite ADHD učenike za promene aktivnosti - pružajući upozorenje pre no što se promena dogodi. “Muzički ključ” može biti koristan. Pokušajte, takođe, da – kad je moguće – učenici slušaju  klasičnu muziku ili snimljene zvukove iz prirode za vreme rada.
 
12. Neka povremeno svi učenici ustanu i protežu se, ili trče u mestu, ili urade par lakših vežbi ili pokreta - ako to nastavnik smatra potrebnim.
 
13.Korisno je upotrebiti boje za obeležavanje svezaka i knjiga za pojedine predmete. Za pismene zadatke mogu se koristiti sveske sa papirom veoma svetlih nijansi raznih boja.
 
14. Napravite knjigu rasporeda lektire i / ili domaćih zadataka da pomognete učeniku u organizaciji, kao i da poveća mogućnost za “realni” odmor / školsku komunikaciju. Napravite i zalepite kopiju razrednog rasporeda na detetov sto.
 
15. Obavezno prilagodite domaće zadatke za decu koja su ozbiljnije ugrožena ADHD-om. Izbegavajte suviše komplikovane i “opterećujuće” zadatke.
 
16. Uputite (naročito) mlađe učenike sa ADHD-om da prepoznaju otiske svojih šaka na sveskama koje koriste – i da uvek paze da tako hvataju i nose svoje sveske ili blokove. To će pomoći da budu fokusirani na svoje predmete, umesto tuđe.
 
17. Napravite kratku pauzu pre postavljanja pitanja nepažljivom detetu -  da biste mu dali priliku da uspostavi koncentraciju. Koristite ime ili sfere interesovanja učenika neutralnim načinom i tonom tokom razgovora s njim/njom.
 
18. Krećite se po učionici i mazite dete lagano po ramenu ili dodirnite mesto u detetovoj knjizi koje se upravo čita – da biste mu pomogli da se koncentriše.
 
19. Pozicionirajte ADHD dete u blizini vas i na području koje ima najmanje mogućnosti da predstavlja izvor  ometanja i stimulacije, npr - vrata, prozori i nemirni učenici.
 
20. Pratite znakove povećanja stresa kod hiperaktivnog deteta. Možete smanjiti opterećenje ili pružiti priliku za dete da “izbaci” višak energije. Na primer, možete učeniku dati „važno pismo” u zatvorenoj koverti za drugog učitelja ili školskog sekretara koji razume detetove posebne potrebe za kretanjem.
 
21. Obezbediti mogućnosti za fizičke aktivnosti. Odaberite hiperaktivno dete kad treba raznositi sveske, ili raditi druge pomoćne radnje – što može pomoći “ispuštanju” nagomilane tenzije, odnosno energije i doprineti njegovom osećaju sopstvene vrednosti.
 
22. Podstaknite dete da koriste tehnike samonadzora kako bi se fokusiralo. Na primer, dopustiti mu ili joj da trlja neki objekat koji ćemo zakačiti na donjoj strani stola ili obezbediti mekanu loptu koju bi učenik mogao da stiska. (Tražiti odobrenje za bilo koju neobičnu tehniku od roditelja pre no što je koristite.)
 
23. Dopustiti učeniku koji čini se da je osetljiv na fluorescentno svetlo - da nositi vizir ili kačket u razredu. Isključite grupu svetala najbližih prozoru ili prigušite nastavna svetla.
 
24. Budite fleksibilni i omogućite detetu s poremećajem ADHD da ustaje ili čuči u stolici, ako to pomaže učeniku da obavlja svoje zadatke. Ili ga posesti na pod, odnosno veliku loptu, ako to pomaže detetu da učestvuje u radu. Takođe se može koristiti vazduhom ispunjen jastuk ili bešumni stacionarni bicikl.
 
25. Urediti dva stola okrenuta jedan naspram drugog ili postranično jedan uz drugi - za ADHD učenika. Dete se može slobodno kretati napred-nazad ili boraviti između stolova dok on ili ona ostaje na zadatku i na određenom području.
 
26. Obezbediti mirno područje za ADHD uičenike koje mogu da  koriste kada se u učionici odvija “previše” aktivnosti.
 
27. Ako je potrebno, uspostaviti određeni prostor označen trakom - koji je samo njegov ili njen prostor – u koji niko drugi ne može ući. U njemu učenik može stajati, sedeti na podu, ili kretati se – dok izvršava svoje zadatke. Međutim, dete mora biti tiho i ostati u tom području, dok ne dobije dopuštenje da ode.
 
28. Podsticati osetljivost deteta u interakciji s vršnjacima. Ako on ili ona nema društvene svesti, moglo bi biti korisno da se kaže nešto poput: „Marija je izgledala nesretno/nezadovoljno kad je razgovarala s tobom. Postoji li blaži način da se zatraži nešto?”Ako učenik prekida vršnjake češće - podsećati dete da valja slušati pre nego govori.
 
29. Organizujte starije studente ili volontere – roditelje u službi praćenja za ove učenike.
 
30. Uspostaviti saradnički odnos s nastavnicima za posebno obrazovanje, školskim psihologom, pedagogom i / ili drugim stručnim licima u školi da se utvrdi najbolji plasman za dete s ADHD-om. 

Lea Davies, M.Ed.
Komentari(0)
Ostavi komentar