Magazin

Astrologija kroz različite civilizacije i kulture

Ono što čini esenciju jednog naroda je njegov duh, kultura i podneblje. Gledano u preseku različitih kultura i kroz protok vremena, točak civilizacije uvek je donosio različite promene i iza sebe ostavljao tragove evolucije, razvoja i sveopšteg napredka.

Međutim, ono što kroz sve epohe ostaje isto odnosno nepromenljivo, je da se kult jednog naroda i "pečat" njegovog podneblja uvek razlikuje u odnosu na druge narode i kulture. Svaki narod ili podneblje ima svoju tipičnu tradiciju, kulturu i veru, i to je ono čini osnovnu suštinu, po kojoj se svi narodi i civilizacije razlikuju.


Ovom prilikom zanima nas predstavljanje astrologije u kontekstu različitih naroda i kultura. Kada se posmatra naša celokupna civilizacija, osnovno polazište je razlika u tradiciji i kulturi istoka i zapada.

Horoskop i astrologija kroz istoriju
U tom smislu, čitava istočna civilizacija je orijentisana ka "verovanju u sudbinu", dok je civilizacija na zapadu zasnovana na protestantskoj etici i "neverovanju u sudbinu". Naravno, to osnovno opredeljenje istoka i zapada se reflektuje na kult jednog naroda i na njegovu celokupnu tradiciju.
U okviru tih osnovnih orijentacija dve različite kulture, treba tražiti i odgovore ili objašnjenja o postojanju različitih znanja, nauka, disciplina i veština. Tako se i astrologija "razlikuje" po tim osnovnom načelima.
Uvek polazimo od astrologije istoka ili zapada i u okviru njih, razlikujemo astrologuju koja potom pripada određenom narodu ili podneblju. Skoro svi teoretičari se slažu i uvažavaju činjenicu o postojanju raznih oblika astrologija kod različitih naroda.

Kategorizacija i predstavljanje astrologije kod raznih naroda je podela na:

1. Zapadna astrologija (u okviru nje postoje i druge astrologije, kao što su: astrologija starih Slovena, hebrejska astrologija, Kabala i ostale manje značajne sa globalnog stanovišta).
Ovo je astrologija našeg podneblja i ona funkcioniše na osnovu podele zodijaka na dvanaest polja, kuća ili horoskopskih znakova kroz koje prolazi prolazi Sunce, Mesec i ostala nebeska tela koja sačinjavaju nama poznati Sunčev sistem.
Zapadna astrologija se zasniva na kretanju Sunca kroz Zodijak, tako da svako od nas na osnovu datuma rođenja (podaci koji su neophodni za preciznu izradu Natalnog horoskopa su: dan, mesec, godina, čas i minut i mesto rođenja) ima svoj Natalni - lični horoskop, sa tačnim položajem planeta.
Svako po svom rođenju ima svoju "ličnu kartu" upisanu na zvezdanoj mapi, a ona ustvari predstavlja, "zaleđenu sliku neba" u trenutku nečijeg rođenja.

2. Tibetanska astrologija se zasniva na verovanju u dvanest "puteva do mudrosti", kategorija, kuća ili polja, a svako od nas u zavisnosti od karme koju dobijamo po rođenju ima svoj "put mudrosti", cilj i karmički zadatak, koji mora da ostvari u životu.
Datum rođenja određuje horoskopski znak kome pripadamo, zatim naš "put mudrosti" ili karmu koju nosimo i našu sudbinu ili ono što nas očekuje u ovom sadašnjem životu.

3. Astečka astrologija se satoji od dvadeset znakova i svako od nas na osnovu svog datuma rođenja pripada određenom znaku, koji potom obeležava njegov karaker i sudbinu.
Ova astrologija se zasniva na tradiciji ili verovanju da se godina uvek deli na trideset razdoblja od kojih svako traje od jednog do petnaest dana. Kako postoji dvadest znakova, a godina se deli na trideset razdoblja, znači da se deset znakova javljaju jednom, a drugih deset znakova dva puta godišnje.

4. Kineska astrologija se zasniva na kretanju Meseca ili na godišnjem ciklusu Mesečevih mena, što u osnovi predstavlja lunarni princip ili lunarnu astrologiju. Početak godine se kalendarski ne poklapa sa kalendarom i početkom godine koji tradicionalno postoji kod zapadnih naroda.
Tako je uspostavljen ciklus od dvanaest godina, koji prati redosled i ritam dvanaest životinja, svaka od njih simbolizuje određenu godinu rođenja (svaka životinja se "ponavlja" u ciklusu od dvanaest godina).
Na osnovu preciznog časa rođenja izračunava se "saputnik" (ekvivalentno "ascendentu" ili podznaku u zapadnoj astrologiji), zatim na osnovu broja (broj kojim se završava godina rođenja, a njih ima ih ukupno deset, računa se od 0 - 9) odeđuje se element (ima ih ukupno pet) koji se dopisuje Vašem znaku (životinji) i saputniku.
Osnovne kategorije na osnovu kojih se utvrđuje i analizira nečiji horoskop su: određena životinja (znak), saputnik (podznak) takođe životinja, zatim broj i element. U kombinaciji i sintezi ovih kategorija dobija se kompletna analiza nečijeg horoskopa.

5. Japanska astrologija - Kigaku. Kod nje takođe postoji podela na dvanaest godina (s tim što svaka godina počinje 3. februara jedne i završava se drugim februarom naredne godine).
Ova astrologija se zasniva na osnovnim principima podele na dvanaest životinja (godina rođenja), zatim na osnovu devet brojeva (od 1 - 9) i devet boja, kao i na osnovu pet elemenata (a njega određuje datum rođenja, mesec, dan i sat rođenja) izračunava se Natalni horoskop.
Kompletna slika ovog horoskopa i sinteza svih elemenata opisuje nečiji karakter, određuje sudbinu i ukazuje na "slaganje sudbina" (interpersonalni odnosi i kvalitet veze ili odnosa koji imamo sa bložom okolinom, prvenstveno je reč o porodičnim, ljubavnim i poslovnim odnosima).

Naravno, postoje još neke astrologije drugih naroda na kojima ovom prilikom ne želimo posebno da se zadržavamo, već samo navodimo da su to indijska, egipatska, misirska astrologija i ostale astrologije koje su poznate isključivo akademskim astrološkim krugovima ili u određenim regionima.

Osnovna poenta i zaključak u ovoj priči o astrologijama različitih naroda je da na osnovu svog datuma rođenja, gde god da se nalazite na zemaljskoj kugli, bilo da ste prisutni na istoku ili na zapadu, postoji astrolog koji može da Vam izradi Natalni, odnosno lični horoskop.
Naravno, taj horoskop će se razlikovati po svom crtežu, elementima, aspektima, po simbolima i po jeziku onog ko Vam tumači horoskop. Međutim, iako se rukopis i jezik razlikuju, priča uvek ostaje ista, jer svako od njih mora da Vam ispriča Vašu sudbinu, a ona je uvek ista, odnosno jedinstvena.
Mnogi su već imali priliku da se uvere u to kako crteži, slike i astrološki jezik ili simboli izgledaju potpuno različito, kao jezik kojim govore astrolozi, ali priča o Vašoj sudbini uvek ostaje ista.
Komentari(0)
Ostavi komentar