Magazin

Astrološki pogled na ljubav

ljubav

 

Ljubav - najuzvišenije osećanje koje radja beskrajnu sreću ili patnju. U početku, ljubav je izvor radosti, ali, zašto se onda ljubav pretače u more tuge? U odnosu između dve osobe postoji više faktora koji utiču na zajedničko zbližavanje; na formiranje ljubavi i, naročito, na očuvanje ili negovanje zajedničkog života.


Postoje kategorije o kojima svi razmišljamo slicno ili isto, ali i različito. Svi priželjkujemo radost i ljubavnu sreću, ali svako na svoj individualan način doživljava ljubav.

 

Hteli mi to ili ne, svi smo upućeni na interpersonalne odnose i veze sa ciljem da ostvarimo i očuvamo kvalitet ljubavnog odnosa. Ali, svako je na svoj način glavni akter ostvarenja odnosno neostvarenja tog cilja.


Psihološko tumačenje: Na nivo našeg emocionalnog razvoja, kao i na kvalitet našeg ljubavnog ili socijalnog života, utiču porodica, okolina, škola i, naročito, od suštinskog značaja je odnos sa suprotnim polom, odnosno ona prirodna, suptilna i polna vezanost u odnosu muškarca i žene.


Astrološko tumačenje: Poznavajući psihološki profil i emocionalne sklonosti ili afinitete određenih znakova, moguće je imati uvid u emocionalno izražavanje i kvalitet nečijeg ljubavnog života.


Na koji način unaprediti i sačuvati kvalitet ljubavnog života


RAZUMEVANJE

Postoje različiti oblici ljubavi, kao i različitosti kvaliteta ostvarene ljubavne veze ili odnosa između ljubavnika. Potrebno je pravilno razumeti različite aspekte koji utiču na kvalitet ljubavnog odnosa i zajedničkog života.

 

Ljubav je proces koji se vremenom formira između dve osobe: od fizičkog privlačenja, strasti i nagona, preko elementarnih osećanja zadovoljstva, do osećanja bliskosti, pripadnosti, poverenja i simbioze u ljubavnom ili zajedničkom odnosu.


Osobe rođene u znaku Ovna, Škorpiona, Lava i Vage lako se prepustaju strastima, ali moraju da nauče da su osećanja prijateljstva, bliskosti i poverenja presudna za očuvanje kvaliteta ljubavnog odnosa.


UVAŽAVANJE

Ljubavnu sreću moguće je ostvariti samo kroz zajedničko prilagođavanje. Ljubav utiče na promene ponašanja partnera (menja ih); partneri utiču jedno na drugo, kao što utiču i na promene u odnosu - na ljubav.


Osobe rođene u znaku Škorpiona, Bika, Lava, Strelca, Jarca i Riba imaju potrebu da dominiraju nad partnerom i prave subjektivne procene; teško se prilagođavaju partneru.


RAZGOVOR

O svemu se može razgovarati ako postoji osećaj bliskosti, razumevanja i poverenja. Selektivni razgovor, prikrivanje istine ili „nekih detalja", zatim tajnovitost i neiskrenost definitivno vodi ka udaljavanju.

 

Ukoliko se ne formira i sačuva osećaj poverenja u partnera, neminovna su različita razočaranja koja podrivaju, poništavaju ili uništavaju zajednički život.


Osobe rođene u znaku Riba, Blizanaca, Device, Vage, Bika, Škorpiona i Vodolije moraju da izgrade osećaj iskrenosti i poverenja u svog partnera.


TOLERANTNOST – POPUSTLJIVOST – PRAŠTANJE

Ljubav je stanje svesti i splet najrazličitijih kompleksnih osećanja. Ako nekog zaista volimo na potpuni način, onda smo spremni i da prihvatimo različite mane, nedostatke ili greške.

 

Onaj ko voli, ume i da prašta. Ljubav uvek podrazumeva i određene stepene žrtvovanja, odricanja i praštanja.

 

Voleti znači pomerati pragove tolerancije i imati dovoljno sluha za partnerove greške. Ipak, treba razlučiti sado-mazohistički odnos u kome postoje "zrtva" i "mucitelj". Nijedna od ove dve uloge sama po sebi nije dovoljna kao "opravdanje" za očuvaje ljubavne veze.


Osobe rođene u znaku Ovna, Škorpiona, Lava, Device, Bika, Riba, Raka i Jarca dobro treba da nauče ovu lekciju.

 

ljubav

 

INSPIRACIJA

Potencijali inspiracije su u nama samima, a spoljašnji događaji i partner mogu da ih podstiču. Niko nam ne može biti kriv za nedostatak ljubavne inspiracije, mašte ili potrebe da ulepšamo i unapredimo svoj ljubavni odnos. Gubitak interesovanja za partnera je "porazan", a uzrok leži u narušenom zajedničkom odnosu i u nama samima.


Osobe rođene u znaku Device, Riba, Raka, Bika, Vage, Blizanaca i Strelca vrlo subjektivno procenjuju nedostatak inspiracije i grešku najčešće (isključivo) pripisuju svome partneru.

 

RADOST

Osećaj radosti koji u nama pobuđuje voljena osoba konstantno se manifestuje u najrazličitijim situacijama. Svaki izraz, znak, dodir ili gest je dovoljan povod za radost srca.

 

Ukoliko sačuvamo osećaj radosti kao jednu od primarnih reakcija na voljenu osobu, naš ljubavni život protiče u vedrim tonovima. Pričinjavati, davati i osećati radost pred voljenim bićem je veliko životno umeće.


Osobe rođene u znaku Device, Riba, Raka, Jarca, Škopriona, i Bika pokazuju sklonost ka samosažaljenju ili ne rade dovoljno na negovanju i očuvanju ovog osećanja.


LJUBOMORA

Treba razlikovati potrebu za teatralnim uzbuđenjima od žestokih izliva ljubomore ili posesivnosti. Određena doza mističnosti, tajanstvenosti, nesigurnosti i ljubomore može da bude stimulativna za zajednički odnos, ali ne i preko granice poverenja.

 

Nedostatak poverenja u partnera predstavlja lični psihološki problem i nesigurnost u samoga sebe.


Osobe rođene u znaku Bika, Škorpiona, Lava, Raka i Ovna obično imaju problem da pravilno shvate granice kontrole koju žele da uspostave nad svojim partnerom.


Osobe rođene u znaku Device, Riba, Vage i Raka sklone su uobražavanju i deluju suviše nepoverljivo.


DESTRUKTIVNOST

U svakoj ljubavnoj priči ima i suza. Osećaj nezadovoljstva, tuge ili ljutnje ne treba potiskivati, a nesporazume treba zajednički ispravljati. Ukoliko potiskujemo nezadovoljstvo ili negativna osećanja, otvaramo nepregledni prostor za destruktivne reakcije.

 

Pre ili kasnije, one će sigurno isplivati na površinu, a na direktan ili indirektan način, podrivaju odnos. Svako ima i svoju "tamnu stranu prirode", ali nju je moguće kontrolisati.


Osobe rođene u znaku Škorpiona, Jarca, Ovna i Bika naročito moraju da rade na tehnikama samokontrole.

 

ljubav

 

AFIRMACIJA

Zaljubljeni par uvek deluje pozitivno na svoju okolinu. Dakle, stabilni partneri koji su formirali "zrelu ljubav", deluju vrlo afirmativno jedno na drugo, ali i pojedinačno, kao i na svet oko sebe.

 

Važno je izgraditi različite oblike naklonosti: emocionalne, duhovne, intelektualne; pružati i davati različite oblike podrške svome partneru. Afirmisati kompetan odnos podrazumeva uzajamnu ljubav, prijateljstvo i poverenje.


Osobe rođene u znaku: Jarca, Device, Bika, Riba, Bliznaca i Vage sklone su da zanemare neke važne aspekte zajedničkog života.

 

PRIVRŽENOST

Osećaj uzajamne privrženosti i pripadnosti jeste jedno od najuzvišenijih osećanja. Naravno, potpuna privrženost zajedničkom životu i svom ljubavnom partneru ne isključuje pravo na ličnu slobodu i nije u suprotnosti sa ličnom afirmacijom. Poverenje i sloboda se zasnivaju na privrženosti voljenom biću.


Osobe rođene u znaku Strelca, Vodolije, Blizanaca, Ovna i Lava obično precenjuju svoje pravo na slobodu kretanja i ponašanja.


SIMBIOZA

Kompletan ljubavni odnos podrazumeva osećaj duhovnog i telesnog sjedinjavanja. Osećati svog partnera kao "svoju drugu polovinu" predstavlja vrhunac ljubavnog odnosa. Ako zaista ostvarimo tu vrstu kvaliteta u ljubavnom odnosu, delujemo potpuno ispunjeno i naš ljubavni život ima svoj najuzvišeniji smisao.


Osobe rođene u znaku Blizanaca, Vodolije, Vage, Ovna i Strelca treba kod sebe da izgrade jake kriterijume o "pravilima" zajedničkog života.


PLEMENITOST

Osobe koje pate deluju nesigurno, frustrirano ili "bolešljivo", dok osobe koje su sebe ostvarile u ljubavi deluju zadovoljno i srećno. Naravno, ljubav oplemenjuje dušu i deluje vrlo "lekovito".

 

Osećati zadovoljstvo usled davanja i primanja ljubavi podrazumeva sposobnost razmene osećanja, ne samo sa svojim ljubavnim partnerom, već i sa svetom oko sebe.


Dakle, afirmisati sebe u potpunosti, kao ličnost i kao "božansko biće", podrazumeva osećanje ljubavi prema sebi, partneru, drugim ljudima i prema svetu oko sebe - umeće ljubavi je najuzvišenije osećanje ili "božanska kategorija".

 

Nezavisno kom horoskopskom znaku pripadamo, plemenitost se stvara i neguje tokom celog života. 

Komentari(0)
Ostavi komentar