Magazin

Buč Kesidi i Sandens Kid

Buč Kesidi i Sandens Kid

Vilijem Goldmen (William Goldman, 1931.) jedan je od retkih pisaca koji su svoje romane uspešno pretočili u film („Maratonac“, „Princeza nevesta“) i čak dobili status ikone za to.

Osvojio je dva Oskara, za najbolji originalni scenario „Buč Kesidi i Sandens Kid“ 1969. i za najbolji adaptirani scenario „Svi predsednikovi ljudi“ 1976.


Režija: Džordž Roj Hil (George Roy Hill)

„Buč Kesidi i Sandens Kid“ najvažnije uloge:

  • Pol Njumen (Buč Kesidi)
  • Robert Redford (Sandens Kid)
  • Ketrin Ros (Eta Plejs)
  • Stroter Martin (Persi Geris)
  • Džef Kori (Šerif)
  • Džordž Furt (Vudkok)
  • Kloris Ličmen (Agnes)

„Buč Kesidi i Sandens Kid“ je u početku trebalo da se zove „Sandens Kid i Buč Kesidi“, a ime je promenjeno iz prozaičnog razloga.

Za uloge su pred početak snimanja predviđeni Pol Njumen i Stiv Mek Kvin.

Njumenu je namenjena uloga Buča Kesidija, a Mek Kvinu – Sandens Kida. Međutim, Stiv Mek Kvin je odustao od uloge, a njegovo mesto zauzeo Robert Redford.

Kako je tada Pol Njumen već bio zvezda, a Robert Redford tek tražio svoje mesto u holivudskoj galaksiji, naslov je obrnut.

Obojici glavnih junaka to nisu prava imena.

Buču Kesidiju je pravo ime Robert Leroj Parker, a ime je dobio po tome što je nekada radio u mesari (butcher’s shop).

Sandens Kid se zove Hari Alonzo Longbau i ime je dobio zato što je jednom bio uhapšen u gradu Sandensu.

Obojica su stvarno postojali.

Buč Kesidi i Sandens Kid

Njih dvojica predstavljaju otpadnike od zakona koji su od običnih konjokradica avanzovali do pljačkaša banaka u Vajomingu.

Otprilike u nedođiji. I dan-danas u toj saveznoj državi živi jedva malo više od pola miliona stanovnika, sve zajedno sa par hiljada Indijanaca u rezervatu.

„Buč Kesidi i Sandens Kid“ je tužna vestern komedija. Buč i Kid nisu junaci. Nisu ni antijunaci. Oni su, dakle, nejunaci.

Ne žele da se bore, ne mogu da se prilagođavaju, već se jedino trude da izbegnu konflikt.

Međutim, pljačkom voza koju vrše zajedno sa još nekoliko članova bande „Rupa u zidu“ zameraju se moćnom direktoru železnica koji unajmljuje lovce na glave da ih uporno prate.

Buč ima ideju. Njih dvojica zajedno sa nevenčanom ženom Sandensa Kida, Etom Plejs, odlaze u Boliviju, misleći da je to obećana zemlja za pljačke. Međutim, nije onako kako su zamišljali.

Komentari(0)
Ostavi komentar