Magazin

Čemu nas život uči i dokle smo stigli - Sudbina je mudrija od čoveka

Quo vadis Domine? (Kuda ideš Gospode) Prema hrišćanskoj legendi i verovanju, pitanje koje je postavio apostol Petar Isusu, a on mu je odgovorio, "Dolazim u Rim, da ponovo budem razapet, jer to je moja sudbina".

Kao što postoje oni koji veruju, tako postoje i oni koji ne veruju u astrologiju ili u mogućnost predviđanja događaja, tj. u sudbinu. Naravno, uvek treba poštavati i takva mišljenja, jer svako od nas živi u uverenju, da se sudbina svodi ili na "slobodu izbora" ili da naša "sudbina određuje sve, pa i slobodu izbora". Međutim, oni koji su se bavili "slikama iz budućnosti" i predviđanjem događaja ili "prorokovanjem" tih budućih događaja, svi su bili jednoglasni u uverenju, da nikada i ništa nije slučajno.

Sudbina - Astrologija


Dakle, svako vreme i podneblje ima "svoje proroke" počevši već od Biblije, tako da u okrilju svih religija, postoji kult i verovanje u sudbinu, to je naročito izraženo na istoku, gde se posebno izdvajaju islam i budizam. Zatim, verovanje u sudbinu i dokazi koji potvrđuju "zapise" o tačnom predskazanju različitih događaja (bilo da je reč o sudbini naroda ili o sudbini pojedinca, najčešće vladara) postoje u grčkoj i rimskoj mitologiji (najčuvenija su: Pitijina proročanstva, Proročanstva Apolonovog hrama u Delfima - Delfijska proročanstva, Sibila - Sibiline proročke knjige i mnoga druga imena ili prorpčki zapisi).


Tako stižemo do emintentnih proroka novijeg vremena kao što su: M.Nostradamus, A.Krouvli, J.Kepler, A.Leo i ostali, koji su takođe iza sebe ostavili osvedočene "zapise" (pisane tragove) o budućim događajima. Poznato je, da se sa njihovim "zapisima" ili proročanstvima često manipuliše (iz različitih političkih i ekonomskih razloga ili zbog toga, da bi se očuvala "moć" određene grupe pojedinaca koja upravlja "vrhom piramide"). Najbolji primer, su Nostradamusova proročanstva koja su dosta čuvena ali i "prepakovana" u različite verzije.


Uostalom Nostradamusova proročanstva su dosta obimna i "simbolična", tj. dvosmislena ili metaforična tako da ostavljaju mogućnost za delimičnu promenu u interpretaciji i tumačenju. Svi proroci i proročanstva jasno ukazuju na činjenicu koju nikada i niko nije mogao da ospori ili da promeni. A to je, da su svi čuveni proroci uvek tačno predvideli sve ono što su najavljivali kao predskazanje ili sudbinu. Njihova proročanstva su neosporna i sačuvana su u legendama - predanjima ili u "materijalnim" dokazima (knjige i zapisi).


Postoji još jedna jako važna činjenica, oni su tačno predvideli i (godinu, mesec i dan) svoje smrti.


Sa psihološkog stanovišta, najzanimljiviji ili "najčudniji" momenat je, da su oni to "mirno" prihvatili i da ništa nisu učinili u smislu "odlaganja", čak pri tome, nisu pokazali ni strah ili instinkt (smatra se da je to jedan od urođenih nagona za samoodržanjem) u borbi za život, koji bi bio svojstven "običnom" čoveku. To zaista deluje zbunjujuće i veoma kriptično sa stanovišta psihologije, ali sigurno je da postoji i adekvatno objašnjenje. Možda, to objašnjenje za sada predstavlja "nedokučivu tajnu" ili zagonetku na koju "običan čovek" još uvek nema odgovor. A možda je najveći ili suštinski odgovor u tome, da nikada i ništa nije slučajno.


Znači, oni koji svoju sudbinu ne poznaju i ne treba da je znaju. Oni koji imaju spoznaju o svojoj sudbini ili o sudbini naroda, imaju ogromnu privilegiju ili teret. Uvek postoji dobar ili opravdani razlog, zbog čega se nešto dešava ili ne dešava.


A da li je čovečanstvo doseglo evolutivni nivo spoznaje "dobrog", "božanskog", koletivne svesti i Univerzuma, zatim da li čovek dovoljno dobro poznaje samoga sebe? Svakako, razmislite o svemu tome i potrudite se da što bolje upoznate sami sebe, kao i svet oko sebe.

Komentari(0)
Ostavi komentar