Magazin

Drago kamenje - minerali

U mnogim kulturama postoji učenje da lečenje plemenitim mineralima predstavlja alternativan način ojačavanja tela i pružanja pomoći pri rešavanju određenih problema. Veruje se da kamenje vibrira na nama čulno neprimetnim frekvencijama, takođe i naše telo vibrira na određenim frekvencijama. Uvak kada se razbolimo ili se nalazimo pod stresom te frekvencije se narušavaju i menjaju. Dovođenjem kristala u auru menja se frekvencija vibracija aure, odnosno, ona se vraća u normalu.


Poznato je da pstoji nekoliko načina za primenu kristaloterapije. Minerali se mogu ređati po čakrama, može se nositi samo jedan privezak, cela ogrlica ili neki drugi komad nakita u kome je kamen u direktnom kontaktu sa telom. Mineral može i jednostavno da stoji u prostoriji, u kolima ili ga možete nositi sa sobom u tašni, novčaniku, džepu. Sve zavisi od toga za šta ga koristite. Početnicima se ne preporučuje istovremeno nošenje više od dva minerala sa različitim karakteristikama.

Postoje tragovi da je čovek još u doba pre nove ere pravio amajlije i talismane u koje je ugrađivao drago kamenje, verujući da ono ima određena magijska svojstva. Njima je najčešće pokušavao da privuče dobre sile, a istovremeno da se zaštiti ili udalji od nekih zlih sila.

U astrologiji takodje, postoji teorija da se svakoj planeti i znaku pripisuje se određeni dragi kamen i plemeniti metal koji odražava određene osobine znaka i jača njegov pozitivan uticaj.
Njihova lepota, posebnost, retkost, izuzetna čvrstoća i sjaj, čine da drago kamenje pomalo nalikuje zvezdama.

Smatra se da dragulji imaju i neka posebno lekovita svojstva. Tako npr. safir smanjuje visoke temperature, groznicu i napade znojenja, dok smaragd pomaže suzbijanju straha i leči razne očne bolesti. Izvesno specifično delovanje navodno ima opal. Taj kamen koji se sjaji u svim bojama kod brojnih ljudi izaziva strah i osećaj nesigurnosti.

dragao kamenje i minerali


Pozitivan uticaj dragog kamenja i minerala u zavisnosti od meseca rodjenja:


JANUAR: Granat, Smaragd
FEBRUAR: Ametist, Krvavik
MART: Krvavik, Žad, Akvamarin
APRIL: Dijamant, Opal
MAJ: Smaragd, Safir, Ahat
JUNI: Aleksandrit, Mesečev kamen, Biser
JULI: Rubin
AVGUST: Sardoniks, Dijamant, Safir, Peridot
SEPTEMBAR: Safir, Ahat, Mesečev kamen
OKTOBAR: Turmalin, Jaspis, Opal
NOVEMBAR: Citrin, Biser, Topaz
DECEMBAR: Cirkon, Tirkiz, Lapis lazuli, crni Oniks, Rubin, Topaz


(Napomena: Cirkon nije imitacija dragog kamena, već prirodni mineral. Imitacija se zove shtras.)


Pozitivan uticaj dragog kamenja i minerala u zavisnosti od horoskopskog znaka:


OVAN: Krvavik, Dijamant, Jaspis, Ametist
BIK: Safir, Tirkiz, Cilibar, Koral, Smaragd, Aventurin, Akvamarin, Smaragd
BLIZANCI: Ahat, Hrizopras, Biser, Tigrovo oko, Akvamarin, Smaragd, Topaz
RAK: Smaragd, Mesečev kamen, Biser, Rubin, Krizoberil (Mačije oko)
LAV: Turmalin, Dijamant, Sardoniks, Oniks, Gorski kristal, Jantar
DEVICA: Jaspis, Karneol, Žad, Safir, Citrin, Smaragd, Tirkiz
VAGA: Opal, Dijamant, Lapis lazuli, Peridot, Safir, Žad
ŠKORPION: Akvamarin, Topaz, Granat, Rubin, Ametist
STRELAC: Safir, Ametist, Tirkiz, Topaz, Smaragd
JARAC: Rubin, Oniks, Ahat, Granat, Lapis lazuli
VODOLIJA: Granat, Moka kamen (mahovinasti ahat), Opal, Ametist, Tirkiz, Akvamarin
RIBE: Gorski kristal, Safir, Ametist, Krvavik, Akvamarin


Akvamarin


Dragi kamen rođenih u znaku Blizanaca i Vodolije, a mogu ga nositi i pripadnici Bika. Svojom zelenkasto-plavom bojom podstiče osećaj vernosti i postojanosti, pa se koristi i kao talisman koji učvršćuje vernost u zajednici i braku. Po starom verovanju, smatra se da ima i lekovito delovanje kod upale grla, desni, creva, jetre, kao i kod zubobolje.


Ametist

To je iskonski "kamen sreće" koji je često ukrašavao i prste visokih sveštenika. Posebno ima pozitivan uticaj na rođene u znaku Ovna, Škorpiona, Vodolije i Riba. Poznato je njegovo umirujuće delovanje, a smatra se i da poboljšava raspoloženje, te da smanjuje nervozu ili histeriju. Kao talisman, štiti od alkoholizma. Veruje se da, ako se stavi na čelo bolesnicima sa određenim psihičkim tegobama, te tegobe postupno iščezavaju.


Jantar


Ovaj kamen zlatne boje posvećen je osobama rođenim u znaku Lava, dok na Bika ima nepovoljno delovanje. Vekovima se smatralo da u sebi nosi određenu mističnu energiju i lekovita svojstva, možda najviše zbog osobine da oko sebe privlači i skuplja elektricitet. Nošenje ogrlice od zrna jantara, po antičkom verovanju, zaštita je od bolesti.


Dijamant


Najskupoceniji dragi kamen koji pripada osobama rođenim u znaku Ovna, Lava i Vage. Poznat je kao najjači talisman, simbol je sreće i vernosti u ljubavi, zbog čega se i poklanja prilikom veridbi i venčanja. Smatra se da je toliko moćan da štiti od svakog zla. Veruje se da bolje otklanja negativne uticaje ako se nosi na levoj strani tela, i direktno na koži.


Krizoberil (Mačje oko)


Ovo je dragulj osoba rođenih u znaku Raka. Obično je mlečno-bele boje, ali može biti i žućkast, ružičast, pa i smeđ. Smatra se snažnom odbranom od plućnih bolesti, ima i umirujuće delovanje, pa se koristi za lečenje psihičkih bolesnika.


Oniks


Crn ili tamne boje, sa belim žilicama, ovaj kamen je pod uticajem planete Saturna, te ima povoljno delovanje na osobe rođene u znaku Jarca. Neke legende pripisuju mu izvesni “nezdravi uticaj”, posebno za pripadnike Venerinih znakova (kao što su Bik i Vaga). Navodno izaziva i pojačava depresiju, podstiče noćne more i razdražljivost skoro svake vrste.


Smaragd


Ovaj kamen važi za jednog od najlepših dragulja, sa vrlo povoljnim uticajima, naročito za osobe rođene u znaku Blizanaca, Bika, Device i Strelca. Njegova kristalna zelena boja uliva mir, daje nadu, pojačava osećaje i produbljuje strasti. Ima lekovito delovanje na čulo vida, na pamćenje i nerve.


Tirkiz


Prelepi azurni kamen, veoma je drag Veneri, ovo je kamen osoba rođenih u znaku Bika, Device, Strelca i Vodolije. Simbol je ljubavi i bogatstva, a često se poklanja prilikom veridbi i venčanja. Uglavnom se smatra da donosi sreću, pa talismani imaju u sebi tirkiz oivičen zlatom, srebrom ili nekim drugim plemenitim metalom. Kaže se i da smiruje napetost, obuzdava svađe i učvršćuje prijateljstvo.


Topaz


Ovaj prozirno žuti dragulj naročito je povoljan za pripadnike Blizanaca i Škorpiona, a iznad svega podstiče sreću u ljubavi. Delovanje mu je jače kad je optočen zlatom i tada je odličan talisman protiv raznih uroka. Pripisuju mu se i brojna lekovita svojstva; djeluje protiv astme, nesanice i raznih duševnih bolesti.


Žad


Ovaj kamen žarko zelene boje povoljno deluje na osobe rođene u znaku Device i Vage, a ne preporučuje se rođenima u znaku Blizanaca i Strelca. Naklonjen je uspehu u takmičenju, razvija borbenost, odlučnost i želju za afirmacijom. Ima lekovita svojstva; deluje na izlečenje bolesti očiju, bubrega i probavnih organa.


Deset važnih minerala za muškarce


Ametist
On pročišćava i pretvara negativnu energiju u pozitivnu. Nabavite veliki grozd kristala ametista za dom ili kancelariju da vas zaštiti od neprijateljskih energija koje vas okružuju. Ako zbog preteranog nerviranja ostajete bez daha, stavite grozd na grudi i dišite duboko i polako nekoliko minuta da biste ublažili tegobe. Ametist u prstenu će poboljšati vašu psihičku snagu i privlačnost, i pročistice vam misli. Ametist pomaže i kod migrena i artritisa.


Granat
Vraća psihičku i fizičku energiju utrošenu na stalno obezbedjivanje sigurnosti i dobrobiti drugih. Kada se osećate izgubljeno ili napušteno u haosu svakodnevnice, granat će vam pružiti dodatnu snagu i odlučnost da istrajete u svojim namerama. Granat je poznat po razvijanju i pojačavanju seksualnosti. Za najbolje rezultate, zakačite komad dužine oko jednog centimetra, tri centimetra ispod pupka i držite ga tu preko noći.


Žad
On poboljšava agilnost i brzinu. Mnogi muškarci sa dalekog istoka znaju za blagodeti koje žad donosi. Neki će vam reći da ga nose zbog zdravlja i da on tamni ako je osoba koja ga nosi dobrog zdravlja, a da bledi ako se zdravlje pogoršava. Donosi sklad, ravnotežu i smirenost kroz emocionalnu nepristrasnost. Odličan je za oporavak posle neprijatnih iskustava poput operacije, razvoda, sahrane, gubitka posla. Neki kažu da donosi sreću. Treba ga nositi kao privezak na lančetu.


Ružičasti kvarc
Preobraćuje negativne emocije u pozitivne. Poboljšava sposobnost pružanja i primanja ljubavi. Stimuliše veću fleksibilnost u komunikaciji. Donosi mir i sklad u vezi. Koristi se za meditaciju zato što ublažava agresivne misli i pruža duševni mir. Veruje se da može izlečiti i “slomljeno srce”.


Čađavac
Odličan je protiv promena raspoloženja, agresivnosti i ćudljivosti. Može da odagna sve vrste negativne energije. Pomaže kod iscrpljenosti, straha od neuspeha, nevoljnosti da se rizikuje, osvetoljubivosti kao i kod nastojanja da se preteruje u hrani, piću ili duvanu usled stresa. Pomaže osobi da preuzme odgovornost za svoje postupke i poboljšava komunikaciju.


Dijamant
On aktivira i pojačava unutrašnju energiju osobe koja ga nosi. Što je kvalitetniji kamen, bolji je rezultat. Veruje se da se aktivira, tek kada je poklonjen (odnosno dobijen na poklon) bez zadnjih namera. Tada se može koristiti i za obilno podizanje samopouzdanja. Predstavlja zalogu ljubavi i pojačava i ističe lepotu (fizičku i unutrašnju) osobe koja ga nosi. Zbog toga što je praktično neuništiv predstavlja životnu energiju.


Hematit
Ovo je kamen metalnog sjaja koji se koristi za poboljšavanje logičkog razmišljanja, matematičkih sposobnosti, racionalnosti i produbljivanje tehničkog znanja. Ublažava kreativnost da bi se misli usredsredile i da bi bile praktčhnije. Njegova uglačana površina je nalik na ogledalo i ona odbija negativnu energiju i vraća je osobi koja je širi. Koristi se protiv bolova u leđima i grčeva u nogama, pričvrstite flasterom nekoliko komada hematita na bolna mesta. Njegova energija će poput magneta izvući bol u mišicima i zglobovima. Takođe se koristi protiv nesanice.


Lapis lazuli
Ovaj - plavi kamen, je poznat i kao omiljeni kamen starih Egipćana. Ultramarin kamen je koriščen za pojačavanje snage uma i z apreciznost ili tačnosti shvatanja. On podiže svest i samosvest na viši nivo. Donosi osećaj uspešnosti, povezanosti i zaštite. Intuitivnim osobama naročito pojačava moći uma.


Malahit
Razne nijanse zelene boje malahita simbolišu pročišćenje koje ovaj kamen donosi. Pomaže prilikom oslobađanja od starih navika (fizičkih i psihičkih). Unapređuje poslovne odnose i povećava bogatstvo. Ima veliku moć lečenja, najizraženiju u sprečavanju nastanka bolesti srca i jetre. Ako vas je ovaj kamen privukao, postoji uverenje i verovatnoća da imate predispoziciju za ove bolesti.


Mesečev kamen
Pomaže da stupite u kontakt sa svojom ženskom stranom. Pruža dobar uvid u sopstvene emocije, opažanje, pronicljivost i kreativnost. Podiže nivo svesti i oslobađa intuiciju da se pravilno razvije. Podmlađuje kožu i kosu. Moć mu se povećava pre i tokom punog meseca, tako da ga treba ostaviti tokom noći na otvorenom da upija mesečeve zrake.


Deset važnih minerala za žene


Ćilibar
On smiruje nervnu napetost. Može razvedriti negativno nastrojene i ohrabriti vas da ne shvatate život preterano ozbiljno. Unapređuje vernost u vezama. Kao kamen za "samolečenje", ćilibar usmerava emocije ka jasnijem pogledu na svet i preuzimanju odgovornosti za sopstvene postupke. Odličan je i za ublažavanje post-operativnog stresa.


Ametist
On pročišćava i pretvara negativnu energiju u pozitivnu. Pruža zaštitu i uravnoteženost za vreme promena. Umanjuje osećaj izmučenosti, pružajući duhovniji pogled na životne okolnosti. Ružičastiji ametist se koristi za 4. čakru, za otvaranje i ponovno oraspoloženje prevarenog srca, i za otklanjanje osećaja gubitka smisla života. Plavičasto-crveni ametist donosi duboku duhovnu vezu između osobe i njenih životnih izazova, donoseći smirenost i strpljenje, bez obzira na to kakve su šanse za (ne)ostvarenje cilja. Prugasti ametist (ljubičasto beli) pomaže osobi da zavoli samu sebe, i pospešuje odnose u društvu, naročito sa srodnom dušom i članovima porodice.


Crni obzidijan
Ovo je kamen žalosti. Pomaže za lakše iskaživanje tuge, stimuliše spontanost i oslobađa od granica koje nas sprečavaju da iskusimo duboku tugu. Ovaj kamen je odličan za pretvaranje negativne energije u pozitivnu u stresnim situacijama.


Crveni koral
On je ženski kamen. Umiruje emocije i otklanja osećanje očaja i utučenosti. Podstiče strastvenost. Ojačava ženske reproduktivne organe kroz regeneraciju tkiva. Pozitivno utiče na jetru i krvotok, i na pročišćavanje bubrega i bešike. Simbol je plodnosti. Trebalo bi da ga nose žene koje imaju problem oko uspostavljanja trudnoće, kao i žene koje imaju problema sa menstruacijom.


Granat
On jacha životne sile i obezbeđuje potrebne količine energije. Izuzetno je dobar za vraćanje snage zlostavljanim ženama. Podstiče preporod emocionalne energije i prihvatanje sopstvenih misli i osećanja. Stabilizuje energiju posvečenu ispunjenu životnih ciljeva. Ojačava 1. i 2. čakru. Pojačava seksualnost i povećava plodnost.


Žad
On umiruje. Pruža osećaj vrednosti, samodovoljnosti i sposobnosti da se izborite sa bilo kakvim problemom. Donosi sklad, ravnotežu i smirenost kroz emocionalnu nepristrasnost. Odličan je za oporavak posle nekih neprijatnih životnih iskustava (operacije, razvod, sahrana, gubitak posla).


Jaspis
On olakšava primenu sopstvenih moći i uverenje da one ne mogu biti izgubljene ili oduzete. Ublažava agresivnost, pruža osećaj sigurnosti i zaštitu tokom oporavka (od stresa, operacija i sl.). Crveni jaspis donosi svežu energiju i ublažava osećanje izmučenosti. Žuti jaspis, dovodi hormone u ravnotežu i štiti za vreme putovanja. Zeleni jaspis, obnavlja energiju posle velike iscrpljenosti.


Ružičasti kvarc
On je širom sveta popularan kao "kamen ljubavi". Veruje se da ublažava negativnu energiju, umiruje i podmlađuje telo i duh. Koristi se za uravnotežavanje emocija i privlačenje romantične ljubavi (rubin je za strast), ali pre svega pomaže osobi koja ga nosi da zavoli samu sebe. Pomaže i pri otklanjanju raznih ljubavnih boli. Ljudima u vezi donosi osećaj spokoja. Treba ga nositi u trenucima napetosti i rastrzanosti. Poklonjeni rozenkvarc može biti i simbol prijateljstva. Dobar je za 3. i 4. čakru.


Čadjavac
On oslobađa od negativnih osećanja. Pruža postojanost osobama koje su sklone promenama raspoloženja. Odličan je za osobe koje pate zbog PMS-a, kao za i druge često loše raspoložene ili mrzovoljne osobe. Umanjuje strah od neuspeha, otklanja ograničenja koja namećemo sebi i pušta nas da rizikujemo u potrazi za novim iskustvima.


Sodalit
Ublažava nesanicu izazvanu preteranim mentalnim radom. Pomaže u otklanjanju nevažnih misli, pruža mentalno usmerenje i zadržava prvenstvo razuma nad emocijama. Čini osobu poverljivom i prijateljski nastrojenom. Odličan je za žene koje su opterećene brojnim obavezama ili karijerom, i koje nemaju mnogo vremena za opuštanje.


Kupovina kristala


Postoji uverenje da ne biramo mi kamen, već da kamen bira nas. Ne morate uvek prevashodno da se vodite za osobinama određenog kamena. Možda vama neće prijati, baš taj koji vam se preporučuje. Dobro je da detaljije informišete šta određeni kamen može da učini za vas, pažljivo posmatrajte i dodirujte drago kamenje. Potrudite se da osetite da li vas neki od njih posebno privlači? Vaša podsvest možda najbolje može da vam odgovori, da li vam je upravo taj kamen potreban ili ne. Ako vas određeni kamen jako privlači – to je verovatno vaš kamen.

Komentari(0)
Ostavi komentar