Magazin

Katastrofalni nedostatak sna nas ubija

Spavanje - Nedostak sna

U intervjuu britanskom Gardijanu, profesor Metju Voker, direktor Centra za humanističke nauke na kalifornijskom univerzitetu Berkli, izjavio je da lišavanje sna, koje je veoma je rasprostranjeno u savremenom društvu, utiče na “svaki aspekt naše biologije”

Ipak, političari i poslodavci ne shvataju ozbiljno problem, već želju za pristojnim noćnim snom često žigošu kao znak lenjosti, rekao je.

Električna svetla, televizijski i kompjuterski ekrani, duža putovanja do posla, brisanje linije između posla i ličnog vremena i niz drugih aspekata savremenog života doprineli su lišavanju sna, a pod tim se podrazumeva spavanje koje traje manje od sedam sati u toku noći.

Nedostatak sna je povezan sa rakom, dijabetesom, srčanim oboljenjima, moždanimg udarom, Alchajmerovom bolesti, gojaznošću i lošim mentalnim zdravljem uz druge zdravstvene probleme. Ukratko, nedostatak spavanja nas ubija.

Profesor Voker kaže: “Nijedan aspekt naše biologije neće ostati neoštećen u slučaju lišavanja sna. To se svodi na svaki, čak i najmanji delić organizma. A ipak niko ne radi ništa na tome. Stvari moraju da se iz korena promene: na radnim mestima i u okviru društvenih zajednica, u našim domovima i porodicama.”

"Kada ste videli plakat NHS-a (Britanska nacionalna zdravstvena služba) da upozorava na važnost sna za ljude? Kada vam je lekar propisao, ne tablete za spavanje, već normalno spavanje? A to bi trebalo da ima prioritet, čak i da se podstiče.”

“Gubitak spavanja košta britansku ekonomiju preko 30 milijardi funti godišnje izgubljenih prihoda, ili 2 procenta BDP-a. Mogao bih da udvostručim budžet NHS-a samo kad bi uspostavili politiku obaveznog sna ili snažno podstakli spavanje. ”

Profesor kaže da svake noći upražnjava “bespogovorno osmočasovno spavanje” i drži se toga striktno.

“Veoma ozbiljno pristupam snu jer sam video dokaze”, rekao je profesor Voker, čija knjiga “Zašto spavamo: Nov naučni pristup spavanju i snovima” treba da izađe iz štampe sledećeg meseca.


“Kada znate da posle noći u kojoj ste spavali samo četiri ili pet sati vaše prirodne ćelije ubice - one koje napadaju ćelije raka koje se inače svakodnevno pojavljuju u vašem telu - padaju po stopi od 70 procenata ili da je nedostatak spavanja vezan za rak creva, prostate i dojke, ili čak samo to što je Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala bilo koji oblik noćnog rada kao kancerogen, kako biste mogli da učinite bilo šta drugo? "

Dok bi zdravstveni radnici, poslodavci i političari morali da posvete veću pažnju prednostima spavanja, profesor Voker opominje  da bi svi to trebalo da učine na individualnom nivou.

“Niko ne želi da se odrekne vremena koje posvećuje porodici ili zabavi, pa zbog toga ljudi odustaju”, kaže.

"I anksioznost  takođe ima zapaženu ulogu u svemu. Mi smo sve više usamljeno, depresivno društvo. A alkohol i kofein su lako dostupni. Međutim, sve su to neprijatelji spavanja. ”

Komentari(0)
Ostavi komentar