Magazin

Leonidi - meteorska kiša

Meteorska kiša

 

Leonidi su krhotine Tempel-Tutlove komete. Pljusak Leonida se događa svake godine od 14 do 20 novembra. Maksimum njihove aktivnosti je obično oko 17. novembra. Na nebu se pojave “zvezde padalice” koje kao da izviru iz sazvežđa Lava (Leo), te su tako i dobile ime - Leonidi. 

 

Ove “zvezde padalice” su čestice gasa i prašine koje rasejava kometa Tempel-Tutl. Kada se kometa na svojoj putanji približi Suncu (a to se događa jednom u 33 godine ili 3 puta u 100 godina), ona se pod uticajem Sunca delimično ruinira i raspada, i njeni parčići se rasejavaju oko nje.

 

Svaki takav delić nastavlja svoj put oko Sunca, a neki ispred, i neki iza komete. Mnogi se razvlače duž kometine orbite praveći tako reku krhotina. Svake godine Zemlja prođe kroz tu reku, čestice tada uleću u Zemljinu atmosferu i pale se. 

 

Međutim, veliki deo čestica ostaje u gustom roju dugom nekoliko astronomskih jedinica. Kad Zemlja prođe kroz taj roj, na nebu imamo pravi “meteorski pljusak”, jer više stotina ili hiljada, pa čak i stotina hiljada meteora zaparaju nebo u toku sata. 

 

Leonidi su vrlo brzi meteori, najbrži među svim meteorskim pljuskovima. Kometa Tempel-Tutl se kreće retrogradno, suprotno od smera kretanja Zemlje, pa tako njene krhotine idu istim putem i istim smerom. Stoga se meteoroidi gotovo čeono sudaraju sa Zemljom. Brzina komete i njenih čestica je oko 42 km/s, a brzina Zemlje blizu 30 km/s; i zbog suprotnih smerova kretanja te dve brzine se sabiraju, te Leonidi uleću u našu atmosferu brzinom od oko 71 km/s (oko 255 000 kilmetara na sat).

 

To je gotovo maksimalna brzina koju neko telo u Sunčevom sistemu može da razvije. Zbog ovako velike brzine, Leonidi burno sagorevaju u atmosferi Zemlje i proizvode dugačak trag koji na nebu može da ostane i više minuta. Leonidi sagorevaju u beloj, zelenkastoj i plavičastoj boji. 

 

Prethodna iskustva pokazuju da oluja ima vrlo uski period velike aktivnosti koji traje samo sat ili manje. Olujna kiša najduže može da potraje samo 10 do 15-tak minuta, sa meteorima koji nailaze u kratkim naletima. 

 

Naredni “pljuskovi” se očekuju tek 2033. (za posmatrače iz Amerike), zatim 2065. i 2098. godine. 

Komentari(0)
Ostavi komentar