Magazin

Ljubav prema sportu i sklonost prema takmičenju

Psihologija ponašanja otkiva, da svako od nas poseduje i sportski duh ili sklonost ka takmičenju - takmičarski karakter. Međutim, ta slonost se manifestuje na veoma različite načine i uvek se tumači individualno, jer zavisi od mnogih psiho-fizičkih komponenata koje određena osoba poseduje. Naravno, kod različitih osoba sklonost ka takmičenju ili sportski duh izražava se kao ljubav prema rekreaciji, potreba za konstantnim upražnjavanjem nekog sporta, zatim kao profesionalno opredeljenje, želja za pobedom ili za učestvovanjem u nadmetanju, potreba za individualnim ili za kolektivnim sportovima, kao svojevrsni način "igre" ili je to, za nekog i mnogo "više od igre".
sklonost ka sportu - popularisticka astrologija
Na osnovu psihološko-astroloških analiza svaki horoskopski znak ima svoju ćud i na različite načine manifestuje svoju skonost ka takmičenju i sportski duh.
 
OVAN
Veoma je hrabar i poseduje izražen takmičarski karater, tako da su mu sport, takmičenje ili dametanje u krvi. On želi da postigne najbolji razultat, zatim da bude "prvak" ili as među najboljima. Ima sklonost ka indivudualnom sportu ili takmičenju i zbog pobede je u stanju mnogo toga da podredi zlatnom trijufmu. Prema protivniku se ponaša strogo i u okviru propisanih pravila. Najviše mu odgovaraju "naporni" sportovi kao što su: fudbal, boks, borilačke veštine, ragbi, karate, hokej ili automobilizam. Uvek pretenduje na to da bude vođa tima, kapiten ili frontmen.
BIK
Komotni Bikovi ne vole mnogo psho-fizički da se naprežu, te sportom ili rekracijom se uglavnom bave iz ličnog zadovoljstva. Međutim, pošto su prilično tvrdokorni u ponašanju i ono što rade, odrade do kraja, tako i u sportu mogu da postignu zavidne rezultate. Poštuju fer-plej, ne posežu za prevarama i smicalicama, preme protivniku su vrlo korektni, ali se neće isticati treningom u slobodno vreme i naročito ne podnose karantin. Ženama odgovara aerobik, fitnes i vežbe rekreacije. Dok muškarci obično biraju boks, rvanje, borilačke veštine ili bodi bilding.
BLIZANCI
Oni vole brze, dinamične i grupne sportove u kojima se koriste ruke ili se zahteva velika preciznost. Međutim, kao i u privatnom životu tako i na sportskom terenu od njih se može "svašta očekivati". Trude se da budu duhoviti i nonšalantni, nisu naročito disciplinovani i odgovorni, tako da trener ili suigrači sa njima imaju različite nevolje. Njihov način igre nije oličenje poštenja, dovijaju se na različite načine, umeju vešto da prevare protivnika ili sudiju. Najviše im odgovaraju: rukomet, košarka, odbojka, vatrepolo tenis ili plivanje.
RAK
Tipičan Rak veliku prednost daje kućnim vežbama za razgibavanje u odnosu na sportske dvorane. Poznato je, da na njihovo raspoloženje najviše utiču psihičko i emotivno stanje, te stoga nisu naročito preporučljivi za kolektivne sportove ili za timsku igru. Poštuju sva sportska pravila i veoma su korektni prema protivniku, čak umeju da reaguju blago ili sažaljivo. Međutim, imaju veliku prednost u onosu na protivnika zbog svoje izoštrene intuicije, tačno procenjuju njegove slabosi i biraju dobru taktiku. Obično preferiraju: plivanje,odbojku, balet, ritmičku gimnastiku, aerobik, džezers-sajz, fitnes, saunu. Karakteristično je, da svoj najveći uspeh postižu na medunarodnom takmičenju.
LAV
Oni su veoma motivisani za vrhunske rezultate ili pobedu i lični trijumf. Ponašaju se korektno prema protivniku, poštuju fer-plej i u stanju su da čestitaju protivniku na pobedi, ali zato ne podnose autoritete, savete i naredbe čak kada one dolaze i od trenera. Zbog toga su često u sukobu sa upravom kluba, pa nasuprot dobrim rezultatima i velikom potencijalu trpe određene kazne. Najbolje rezultate postižu u individualnim sportovima, zbog svojih mondenskih sklonosti najčešće biraju sportove koji zahtevaju skupu opremu i elitno čalanstvo, kao što su: tenis, skijanje, jedrenje, skijanje na vodi, konjičke trke, biciklizam, automobilizam, bilijar, golf.
DEVICA
Nema mnogo fizičke sange i kondiciju, ali je zato veliki perfekcionista koji će čak i u sportu voditi računa o svakom detalju. Predano treniraju, poštuju propisani režim, dobro uče, naročito se oslanjaju na savete iskusnijih i na trenera. Međutim imaju slabe živce, a nervno rastrojstvo značajno utiče na koncentraciju, motivaciju i na rezultate - energetski potnecijal im dosta varira, te se njihova psiho-fizička forma i naročito rezultati kreću od vrhunskih do najslabijih. Poštuju pravila i protivnika sve dok ne izgube kontrolu. Preporučuju im se: šah, bilijar, kuglanje, rukomet, odbojka, golf, tenis, gimnastika, aeribik.
VAGA
Zbog svoje sklonosti ka užitku i zabavi, Vage sigurno nisu "sportski tipovi", sem ako je reč o korekciji i ulepšavanju tela. Jer pravilo je, za lepotu Vaga će podneti čak i psiho-fizički napor. Onda kada se opredele za neki sport, skoro uvek su zapaženi i zapamćeni zbog svog stila, manira, kompletnog estetskog utiska i ponašanja, a najređe zbog vrhunskih rezultata. Poštuju propisana pravila i kanone, sa smeškom podnose poraz i ljubazno se osmehuju svima, čak i svom protivniku. Glavna mana im je, slaba motivacija za napornim vežbanjem, nespremnost za fizički napor i ne uvažavanje karantina. Kao odgovarajući sportovi preporučuju im se: džezers-sajz, aerobik, fitnes, joga, umetničko klizanje, umetničko plivanje, balet ili ritmička gimnastika.
ŠKORPION
Za njih lična pobeda, trijumf i nadmetanje ili poraz protivnika, predstavlja neodoljiv izazov. Skloni su najrazličitijim vidovima takmičenja i vole da dokazuju svoje sposobnosti, naročito im je stalo da ostvare vrhunske rezultate - rekord, po kome će biti upamćeni. Imaju izuzetne energetske potencijale, pa čak kada deluju nespremno, umeju veoma neprijatno da iznenade svog protivnika. Velika mana im je, to što pobedu doživljavaju kao imperativ, te poraz doživljavaju suviše lično. Prema suigračima, treneru i protivniku se ponašaju veoma čudljivo i u zavisnosti od ličnih motiva. Umeju da se posluže i nekim nesportskim metodama, nikada ne zaboravljaju i ne opraštaju poraz. Najviše im odgovaraju: različiti sportovi na vodi, ronjenje, skijanje na vodi, skokovi, rukomet, košarka, borilačke veštine, karate, katane, streljaštvo.
STRELAC
Veoma su aktivni i dinamični ali ipak, ne vole da se izlažu velikom psiho-fizičkom naporu te se prema sportu najrađe odnose čisto rekreativno ili zabavno. Uostalom, Strelac uvek uživa u dobroj igri, tako da zbog svoje ćudi naginje ka zabavnom karakteru ili ponašanju. Njihovo geslo je, "važno je učestvovati", tako da poraz na njih ne deluje naročito ozbiljno ili potresno. Veoma su korektni prema protivniku i zagovaraju fer-plej pravila, kao na terenu tako i izvan terena. Izuzetno su susretljivi prema novinarima i medijima, imponuje im popularnost, ali zato vešto izbegavaju sportski režim, stegu i karantin. Obično najbolje rezultate postižu u individualnim sportovima, naročito im odgovaraju: streljaštvo, atletika, konjički sportovi, golf, tenis, jedrenje.
JARAC
Oni su veoma uporni, spartanski izdržljivi i neprekidno žedni novog uspeha! Pravilo je, u sportu će ostvariti one vrhunske rezultate ili se njime uopšte neće baviti. Imaju despotsku narav koja se najbolje manifestuje u ekipnim sportovima. Ne podnose autoritet i naredbe, kritike ne trpe i uzvraćaju žestoko, najrađi su im sportovi koji donose dobru zaradu ili nagradu. Insistiraju na poštovanju principa i pravila, prema protivniku su nemilosrdni u borbi, ali i korektni. Najviše im odgovaraju: različite trke, zbog izuzetne izdržljivosti naročito maraton, rvanje, karate, planinarenje, trčanje sa preponama, parterna gimnastika, bacanje kugle ili diska, golef, tenis, bilijar.
VODOLIJA
Oni su veoma veliki individualci i izbegavaju različite režime, pravila ili naporne psiho-fizičke vežbe. Međutim vrlo su spretni i onda kada su lično motivisani postižu izuzetne rezultate. Nisu naročito disciplinovani, koriste se različitim metodama, smicalicama i umeju da nadmudre ne samo protivnika, već i suigrača ili trenera. Ne podnose karantin ili zabrane koje nalaže uprava kluba. Poseduju veliku hrabrost ili neke "lucidne" ideje, te najčešće ostaju zapaženi zbog svog ponašanja, stila ili rezultata. Najviše im odgovaraju: padobranstvo, avio sportovi, letenje, jedriličarstvo, skijanje, planinarenje, ronilaštvo, atletika, tenis, automobilizam, konjički sportovi.
RIBE
Nežene, senzualne, nestalne i romantične Ribe skoro da ne poseduju sportski duh. Ne vole takmičenja, izbegavaju veliki psiho-fizički napor i u velikoj meri se oslanjaju na druge. Ukoliko se već bave nekim sportom, onda im više odgovaraju oni ekipni. Velika mana im je, nedovoljna kondicija, psihiča i emotivna povodljivost i naročito, nedostatak motivacije za uspehom, pobedom ili trijumfom. Veoma su korektni prema protivniku, poštuju različita pravila i propise, ali nisu dovoljno iskreni i objektivni. Najviše im odgovaraju: umetničko plivanje, sportovi na vodi, jedrenje aerobik, džezers-sajz, joga, ples, parterna gimnastika,odbojka, golf, tenis, bilijar, kuglanje.
Komentari(0)
Ostavi komentar