Magazin

Ljubavni jelovnik

hrana

 

Isto kao u Raju, tako i na Zemlji postoji "zabranjeno voće" koje nikako ne treba dirati, ali upravo ove "smrtne neprijatelje" po zdravlje i život, čovek najviše koristi, i lako postaje rob svojih loših navika. 

 

Još od antičkih vremena se vode razne diskusije, kako postoji određena hrana koja podstiče nagone ili seksualno uzbuđenje. Neki tvrde da je tajna u čaši šampanjca, uz koju treba zagristi i zalogaj celerovog korena.

 

Kao predjelo se preporučuju ostrige začinjene limunom, dok bi u prvo jelo svakako trebalo uključiti račiće i rukolu začinjenu papričicom. A glavno jelo, obavezno bi trebalo da podrazumeva ribu, i za kraj nikako ne treba izostaviti penu od čokolade. I rezultat će biti osiguran. 

 

Ove preporuke potvrđuju i rezultati istraživanja sprovedenog na kliničkom institutu Humanitas Gavazeti u Bergamu. Negde između zvanične nauke i popularne tradicije, naučnica Kjara Trombeti označila je svu hranu koja je povezana sa Kupidonom ili Bogom ljubavi.

 

Takođe, odredila je i propisanu količinu hrane koju treba konzumirati: "pripazite na pravilne porcije i nemojte jesti ni previše, ni premalo". Ali pre svega, ona naglašava da treba pripaziti i na to kako obrok izgleda: "jer erotski recept mora podstaknuti kako olfaktivna čula, tako i čulo vida, i mora biti bogat mirisima i bojom". 

 

Gastronomska kultura je odavno davala veliki značaj upotrebi namirnica koje su se koristile kao seksualni stimulansi, podseća nas Trombeti. Neka otkrića o ekstranutricionističkim efektima hrane potvrdila su vezu osećanja, seksa i ishrane, nastavlja dijetetičarka, a klasičan primer za to je celer, koji je popularno dugo smatran afrodizijakom.

 

To je potvrdila i zvanična nauka, utvrdivši da celer ima stimulativno delovanje na nadbubrežnu žlezdu i da je bogat sastojcima sličnim feromonima, znakovima ljubavnog zova, kako kod čoveka, tako i kod životinja. Iako na nekim uvreženim teorijama medicina i dalje ostaje skeptična, ne može ne priznavati da neke namirnice sadrže stimulanse sa vazodilatacijskim delovanjem. 

 

Svakako treba naglasiti da između seksualne želje i hrane može postojati i indirektan odnos, ili veza koja se sastoji u tome kako je namirnica posebno pripremljena, ponuđena i konzumirana. S obzirom na sprovedene testove, predstavljena je lista namirnica i napitaka koji se smatraju "saveznicima" ljubavnih osećanja i/ili seksualnih nagona. 

 

 

Riba i ljuskari

 

Predstavljaju bogat izvor fosfora i proteina. Posebno se nalazi u krvi živih račića, koja je plavičaste boje i koja proizvodi stanične elemente, koji zaista jesu pravi ljudski afrodizijaci. Afrodizijačko delovanje ostriga zavisi od količine mineralnih soli i glikogena, važnog za kontrakciju mišića.

 

Konzumirati morske plodove, znači stimulirati mozak i seksualnu želju, a tako ujedno, osigurati i zdrav unos elemenata kao što su: kalijum, natrijum, gvožđe, kalcijum i vitamin A. 

 

 

Začini 

 

Papričica, đumbir, šafran, kari, čili, biber, klinčić, cimet, muškatni oraščić, korijander, origano i senf. Osim što će nam pružiti olfaktivni užitak, svi spomenuti začini donose nam i nutritivne sastojke, vitamine i minerale korisne za podsticanje varenja i staničnog metabolizma.

 

Posebno papričica (vitamini PP i E) koja ima vazodilatacijsko delovanje, a odlična je i protiv holesterola, te održava kapilare elastičnima, a ujedno ima i antioksidativno delovanje.

 

Šafran (karotenoidi, vitamini B1 i B2) je snažan antioksidans i digestiv, uz to pomaže i u metabolizaciji masnoća. Đumbir je "topao" začin koji deluje stimulativno, a ne treba zaboraviti ni žen-šen, poznat po svom okrepljujućem delovanju. 

 

 

Čokolada 

 

Olakšava proizvodnju endorfina, stimuliše euforiju i smanjuje osećaj bola. Takođe, osigurava telu određenu dozu feniletilamina, hemijske supstance koju mozak proizvodi kada se zaljubimo i koje ima i u raznim sirevima.

 

Osim toga, značajno povećava nivo serotonina (hormona sreće), te sadrži magnezijum i alkaloide (kofein i teobromin) korisne neuronima, a bogata je i flavonoidima koji dobro deluju na rad srca. 

 

 

Vino 

 

Smatra se odličnim stimulansom, jer opušta i pomaže da se oslobodimo raznih inhibicija. Ali, pripazite, jer u preteranim količinama vodi u pospanost. I tada strasti utihnjuju. 

 

"Ako patimo od neke bolesti, to je zato što smo izgubili smisao našeg duhovnog života. Ona je uvek signal koji nas poziva da ponovo postanemo celina". (C. G. Jung)

Komentari(0)
Ostavi komentar