Magazin

Na koji način se horoskopski znaci ponašaju i odnose prema greškama

Većina se rukovodi stavom da je grešiti ljudski, ali je još važnije imati svest o značaju i uticaju grešaka na naš lični ili zajednički život. Na početku se moramo upoznati sa pravilnim definisanjem greške i moramo razlikovati osnovne kategorije grešaka.

Horoskopski znaci - greške


Pod greškom podrazumevamo svaki vid manjeg ili većeg odstupanja u odnosu na određeni cilj.
U okviru osnovnih kategorija postoje greške koje nastaju kao posledica ljudskog faktora, zatim faktora prirode ili kao posledica određenog događaja.


Sa stanovišta psihologije nama su uvek najvažnije i najzanimljivije one greške koje se odnose na ljudski faktor, jer one ne samo da direktno utiču na kvalitet našeg života već daju i nadu u najveću (ne)mogućnost da se one koriguju.


Kada se razmatra ljudski faktor, onda treba razlikovati sledeće kategorije:
- lične greške – to su razni oblici nepravilnosti koje činimo sami prema sebi ili prema drugima, i bez obzira da li o tome imamo svest ili ne;
- greške koje drugi čine prema nama kroz direktno ili indirektno delovanje;
- greške koje nastaju iz zajedničkih odnosa sa drugima ili kroz grupno delovanje


Ako se već pozivamo na stav da je grešiti ljudski, onda je isto ljudski aktivno raditi na ispravljanju svih grešaka koje činimo. Međutim postoje mnoge zablude, nezanja ili subjektivna ograničenja o koja se spotičemo. Recimo, zabluda je i uverenje da greška predstavlja sinonim za nešto loše samo po sebi, jer svi mi svakog dana u nečemu grešimo. A greške mogu da budu veoma poučne, kao dragoceno iskustvo i „put do zvezda“. Pogrešno je imati i loš odnos prema greškama, izbegavati priznavanje ili suočavanje sa posledicima. Svako negiranje greške blokira ili oduzima energiju koja nam je potrebna za razumevanje problema i za lično angažovanje na rešavanju.


Ako prihvatimo pasivnu ulogu ili sebe sažaljavamo, onda se samo udaljavamo od rešenja. Do god se ne suočimo sa problemom, greška samo rađa novu grešku i tako idemo do beskraja.


Važno je u svakoj situaciji videti svoje prednosti, jer one uvek postoje, kao što iz svega što nam se dešava treba izvući dobru pouku, jer i ona uvek postoji. Naravno za svaki problem uvek postoji i rešenje, samo, ako imamo dovoljno vere u sebe, što znači da sebe prihvatamo u celini sa svim svojim vrlinama, manama, kao i greškama koje činimo.


Sa astrološkog stanovišta kada se posmatra psihologija ponašanja kod horoskopskih znakova postoji razlika u suočavanju i odnosu prema greškama.


OVAN:
Obično na početku odbijaju da prihvate priznavanje ili odgovornost za grešku, ali budući da se lako odaju i ne poseduju naročiti smisao za diplomatijom relativno brzo i priznanju svoje greške. Vrlina im je to što umeju iskreno da se pokaju i da zatraže izvinjenje, ali mana im je svakako što obično brzo i zaborave na razne prekršaje koje su učinili. Kada imaju zabludu o ličnim greškama onda ih je jako teško razuveriti, jer lakše se suočavaju sa drugima nego sami sa sobom. Umeju iskreno da opraštaju greške drugih, posebno dragih osoba.


BIK:
Zabludu o greškama lakše priznaju sebi, nego što otvoreno priznaju greške koje učine prema drugima. Kada naprave prekršaje prema drugima umeju da se pravdaju na različite načine i veoma su uporni u nepriznavanju (tvrdoglavi) istih. Međutim, potrebno je da prođe određeno vreme kako bi se sučili sa svim posledicama. Onda kada se pokaju vrlo su iskreni i umeju da izvuku dobru pouku. Velika mana im je kada se oko nečega zainate, posebno kada nemaju opravdanje i pokriće za svoje zablude. Postoje greške drugih preko kojih ne mogu da „pređu“.


BLIZANCI:
Veoma su snalažljivi u pronalaženju najrazličitijih opravdanja za ono što čine i umeju da deluju vrlo ubedljivo. U zavisnosti od raspoloženja ponekad lako priznaju svoje greške, a ponekad kao da se igraju i odbijaju bilo koji argument tako što vas dovode i u nepijatnu situaciju. Zbunjujuće je što oni razumeju i uče na svojim greškama, ali umeju i da ih ponavljaju. Mogu da se pokaju i da zatraže izvinjenje, što ne znači da neće ponoviti sličnu situaciju ako se zateknu pred novim izazovom. Umeju da opraštaju, ali i da vas podsećaju na to.


RAK:
Sa njima morate biti veoma pažljivi, jer spremni su da se suoče sa svojim greškama do određene mere. Ako suočavanje sa greškama dublje zadire u njihovu intimu ili emocionalno samopozdanje, onda se brane tako što postavljaju „zidove“ ili se zatvaraju u sebe. Umeju iskreno da se pokaju i da zatraže izvinjenje. U zavisnosti od „težine greške“, te situacije su za njih obično bolne ili poučne. Važno je da ne potiskuju greške, već uvek da izraze iz sebe „problem“ koji imaju i obavezno da dobiju emocionalno potkrepljenje. Vrlina ili mana je to, što mamutski pamte i svoje i tuđe greške.


LAV:
Oni su veoma sujetni i obično imaju problem u priznavanju svojih grešaka, kako sebi tako još teže pred drugima. Ne vole javne prozivke, kritike i bilo koji oblik omalovažavanja. Ponekad samo kada im se učini da im pripisujete neku grešku ne žele da saslušaju ni argumente. Mana im je to što kritiku, pa i onu konstruktivnu često doživljavaju kao atak na svoju ličnost. Umeju da budu vrlo iskreni u svojim izvinjenjima i pokajanju. Uče na svojim greškama i retko ili nikako ne ponavljaju neke loše situacije. Selektivno praštaju i ponekad su neumoljivi. Ipak, veću toleranciju očekuju od drugih.


DEVICA:
Spremni su da analiziraju najrazličitije situacije i da se suoče sa svojim greškama, kako sami pred sobom tako i pred drugima. Međutim, ponekad preteruju sa analitičkim konstrukcijama koje zasnivaju na raznim pretpostavkama i tako traže opravdane razloge za svoje postupke. Uglavnom dobro uče na svojim greškama i trude se da ih ne ponavljaju, ali i tu mogu da budu skloni pereterivanju tako što odbijaju situacije koje samo „liče“ na neko loše iskustvo. Osetljivi su na javnu kritiku. Pamte i svoje i tuđe greške, čak i one koje su nevažne.


VAGA:
Veoma su vešti da „izvrdaju“ priznavanje kad god to mogu, a često u tome i uspevaju, te svesno koriste sve svoje prednosti. Umeju da smisle i pronađu najrazličitija „opravdanja“ za svoje postupke tako da će vas iznenaditi neočekivanim objašenjenjima. Uglavnom kada se suoče sa greškama emotivno ih preživljavaju, umeju da izvuku pouku, ali su u tome i vrlo selektivni. Njihova izvinjenja su iskrena u određenoj situaciji, ali to nije garancija da oni neće učiniti slično ili isto u nekoj samo za njih „novoj“ situaciji. Vrlina je to što lako opraštaju, mada prave dramu oko svega.


ŠKORPION:
Sa njima morate biti veoma oprezni, jer obično su u stanju sa razumeju skoro svaki argument koji im navodite ali zavisi da li to žele i da priznaju. Uglavnom sve doživljavaju emotivno ali se trude da to prikriju, te ako će priznavanje greške predstavljati odraz njihove slabosti ili nemoći, onda će smisliti najraličitija opravdanja i veoma su vešti u izvrdavanju. Umeju iskreno da se pokaju za svoje greške i da zatraže izvinjenje. Mana je što ponekad koriste drugačije aršine kada je reč o greškama drugih, te postoje situacije koje teško praštaju, a skoro nikako ne zaboravljaju.


STRELAC:
Oni su veoma otvoreni za izražavanjem svojih stavova i veoma lako mogu da se suoče sa greškama koje su učinili prema sebi ili prema drugima. Međutim, zbog svoje sklonosti ka preterivanju ponekad sve predimenzioniraju od priznavanja, samokritike i pokajanja do odbijanja bilo kog argumenta koji navodite. Dobro uče na svojim greškama, ali sebi skoro uvek daju i novu šansu da iz neke slične situacije nauče nešto novo. Velika vrlina je to što zaista umeju iskreno da praštaju greške drugih i prilično su tolerantni.


JARAC:
Veoma su odgovorni za svoje postupke i obično imaju volju da se suoče sa ličnim greškama ili sa onima koje su učinili prema drugima. Stalo im je da se problemi ispravljaju i da se na osnovu njih stiče novo ili poučno iskustvo. Pri tome, mogu da budu i veoma strogi kritičari kako prema sebi tako i prema drugima. Vrlina je to što umeju iskreno da se pokaju, ali su umereni u izražavanju emocija ili izvinjenja. Selektivno biraju situacije u kojima opraštaju i uglavnom skoro nikad ne zaboravljaju greške koje su im „zagorčale“ život.


VODOLIJA:
Sa njima nije lako, jer uvek mogu da vas iznenade sa najrazličitijim „opravdanjima“ za svoje postupke, čak i da vas „optuže“ za nedovoljnu širinu duha ili za nerazumevanje. Uglavnom dobro razumeju sve argumente koje navodite, ali pitanje je kako ih oni gradiraju na svojoj skali moralnih i drugih vrednosti. Ako se suoče sa svojim greškama, onda su vrlo kooperativni i trude se da svi iz toga izvuku određenu pouku. Umeju da budu veoma selektivni u opraštanju gršaka drugih, čak nije problem u samom praštanju već u njihovoj volji da vam daju novu šansu.


RIBE:
Oni su veoma emotivni i puni razumevanja za razne probleme koji im se predočavaju, te sa njima morate biti oprezni u suočavanju sa greškama. Obično nemaju problem u prihvatanju odgovornosti za svoje postupke, emotivno i iskreno preživljavaju greške koje su učinili i zbog svoje sklonosti ka širokoj empatiji ponekad preteruju u pokajanju ili u sklonosti ka „žrtvovanju“. Velika vrlina je i to što umeju iskreno da praštaju i veoma su tolerantni za grške drugih. Važno je da uvek dobijaju emocionalno potkrepljenje kako ne bi zastranili sa raznim zabludama i izgubili samopouzdanje.

Komentari(0)
Ostavi komentar