Magazin

O proročanstvima

proročanstva

 

Prisutna u svim civilizacijama, istorijskim razdobljima i delovima sveta, umeća proricanja stara su kao i samo čovečanstvo. 


Pećinske slike iz Francuske daju naslutiti da su se pre 15.000 godina proročke moći Šamana koristile za dobrobit zajednice na način koji se jedva razlikuje od metoda njegovih sibirskih potomaka iz IX veka. 


Danas ogromna popularnost TAROT-a,  astrologije, grafologije i mnogih drugih tehnika proricanja, otkriva zaokupljenost individualnom sudbinom, koja je karakteristična za savremeno zapadno društvo. 


Sve u svemu, istorija proricanja izražava nade i strahovanja čovečanstva na jedinstven način! 


Saznati “šta je zapisano u budućnosti” je jedna od večitih želja čovečanstva, kako u pećini kamenog doba, tako i danas u ciganskom šatoru. Dobiti barem neku orijentacionu predstavu o tome šta se može dogoditi za nekoliko sati ili dana, nije samo poželjno -- to je i važno! 


Lovac ume da pretpostavi gde će i kad pronaći divljač, auto-stoper pretpostavlja gde da ispruži palac… Sve su to različiti pokušaji predviđanja budućnosti. Mora se imati u vidu da se predviđanja mogu, ali i ne moraju ostvariti -- divljač možda neće doći, auto možda neće da stane. 


Uzrok takvim neuspesima može biti neki neočekivani element koji je poremetio obrazac na kojem se temelji proricanje, ili, možda neki nedostatak tehnike predviđanja. 


Neki naučnici tvrde da se sva proročanstva baziraju, svesno ili nesvesno, na složenoj teoriji verovatnoće. Drugi misle da je u to uključena neka misterija -- da, na primer, vreme kvalitativno daleko teže možemo da objasnimo nego što to možemo i da zamislimo. 


Ali, čak i za najracionalnije od nas to može da bude manje neverovatno nego što na prvi pogled izgleda. 


Hajde da posmatramo putovanje kroz vreme (kroz život) kao da putujemo automobilom. Dok se mi vozimo krivudavim putem ne možemo da gledamo krajolik iza i ispred nas, ali se u bilo kom trenutku možemo setiti deonice puta kojom smo već prošli… ipak, ono što je pred nama ostaje neotkriveno. 


Pitamo se, možemo li nekako da preskočimo nekoliko sekundi napred kroz vreme i otkrijemo šta nas čeka iza naredne krivine? Odgovor je: svakako! 


Skoro sam siguran da se bar nekima od vas dogodilo dok je vozio automobil krivudavim putem, ne znajući zašto, naglo usporio auto, a u sledećem trenutku pored njega proleteo ludi vozač preticavši kamion preko pune linije. 


Da li ste možda nekad imali loš predosećaj u vezi sa nekom osobom prilikom upoznavanja, a kasnije saznali da je ta osoba vrlo lošeg karaktera i da je htela da vas prevari? 


U obe prilike, reč je o nesvesnom predskazivanju budućnosti, tj. putovanju nekoliko sekundi unapred kroz vreme i prostor. 


Želim da kažem, da mi ipak, možemo da zavirimo u prostor koji nam je nepoznat. Razlika je u tome što je nekima potrebno više vežbe nego drugima. 

Komentari(0)
Ostavi komentar