Magazin

Psihologija ponašanja - Zaljubljivanje preko Interneta

Moderno doba nam nameće i određena "pravila ponačanja". Ponekad su ta pravila mimo naše volje, ponekad odraz statusne pripadnosti, ali i potreba da se identifikujemo sa odabranim "idealima" kao i da se približimo profilu savremenog čoveka - čoveka koji korača ka jednom novom i možda savršenom vremenu. Ipak, do tog savršenstva se ne stiže lako i brzo, čak ni uz pomoc svih čuda nauke i tehnoloških inovacija.


Povodom sve veće globalne upotrebe računara u svakodnevnom životu, a naročito primenom Interneta, ne samo u poslovne svrhe, već i u privatnom životu, u poslednjem periodu rađene su različite studije. Nedavno su zvanično objavljeni razultati jednog veoma interesantnog istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji.

Zaljubljivanje preko Interneta


Reč je o "romansama - zaljubljivanju preko Interneta". Rezultati su pokazali da jedna od deset devojaka ili žena, zavisnica od Interneta, završi u ljubavnoj vezi odnosno u krevetu sa muškarcem sa kojim je prvi kontakt ostvarila prilikom "četovanja" odnosno kroz neku sličnu formu komunikacije na ovoj globalnoj mreži. U svojevrsnoj anketi koju je sprovela psiholog Kamel Hejs učestvovalo je dve hiljade žena - sekretarica, službenica i studentkinja. Njima je prosleđen skup pitanja vezanih za "romantična prijateljstva" koje su uspostavile tj. ostvarile zahvaljujući Netu.


Prvi podatak koji je impresionirao istrazivače bilo je priznanje ispitanica da tokom svakog radnog dana, nevezano za posao, ispred monitora provedu 102 minuta (za ilustraciju pri poređenju, toliko otprilike traje jedna fudbalska utakmica). Za to vreme one isključivo "krstare planetom" i ćaskaju sa nepoznatim muškarcima, odnosno "četuju". Zatim, najveći broj anketiranih žena iskreno priznaje kako koristi kompjuter na radnom mestu upravo u takve svrhe. Kada se vrate svojim kućama, one jedva čekaju da se ponovo uključe na Internet i da nastave ćaskanje sa novim poznanikom, ovog puta u drugačijem ambijentu - u miru i tišini svog doma.


Kod nas, na žalost, još uvek nisu sprovedena slična istraživanja, mada je već postala "javna tajna" da se Internet na radnom mestu koristi u slične svrhe. Posebno vredno pomena je da ni muškarci nisu imuni na ovakvu vrstu zabave. Mnogi muskarci se čak i "do ušiju" zaljubljuju u svoje partnerke koje pronalaze preko Neta, a da ih do tada nisu nikada ni videli. Zašto?


Psihološke studije objašnjavaju da se na takav način mnogo lakše otvoriti, pa i o sebi ispričati i one najintimnije detalje, lične tajne i doživljaje, jer osobu koja sudeluje u dijalogu ne sputava tuđi pogled u oči i neposredan fizički kontakt. "Zaljubio sam se u nju već nakon razmene prvih rečenica upoznavanja", počinje svoju iskrenu ispovest jedan od muškaraca ispitanika ovog istraživanja.


"Naša veza je trajala nedelju dana, iz noći u noć, a onda je nastupio najvazniji trenutak - naš susret. Čim sam je video, shvatio sam da je to žena mog života! Ali, samo posle nekoliko dana, priznala mi je da me je sve vreme varala sa svojim stalnim momkom - čim bi se rastala od njega uključila bi Internet i flertovala sa mnom, zabavljajući se na taj način. Dosta teško sam podneo rastanak sa tom devojkom, a na njenu web adresu sam zaboravio tek nakon maratonskih razgovora sa prijateljima koji su pokušavali i tek na kraju uspeli da me uteše, ukazujući na štetnost Interneta".


Međutim, ova priča ima i nastavak. Za psihologe je veoma interesantan podatak to što se ovaj mladić nakon godinu dana ponovo našao ispred kompjutera na Netu i - ponovo se zaljubio! Ali, na sreću, njegova nova poznanica bila je sa drugog kontinenta, te praktično nije postojala mogućnost da se tako brzo sretnu.


Savremeno vreme u kome živimo pruža obilje različitih (ne)pogodnosti, te podatak da jedna od deset zena ili devojaka koje flertuju preko Interneta uspeva da se sretne sa tim "interesantnim tipom" koji ju je šarmirao svojim dosetkama, duhovitošću i načinom razmišljanja, pa i to da su neke od njih na takav način pronasle čoveka svog života, možda ne bi trebalo da nas iznenađuje. Međutim, nameću nam se i neka pitanja. Šta li će tek biti u skorašnjoj, pa i daljoj budućnosti? I, možda jos važnije: da li mi to zaista idemo ka jednom savršenijem vremenu?

Komentari(0)
Ostavi komentar