Magazin

PSIHOLOŠKI AIKIDO: Put do sreće

 

 

PSIHOLOŠKI AIKIDO: PUT DO SREĆE

 

Ruski psiholog dr Mihail Litvak otkriva kako da rešite sve svoje životne probleme

 

Mihail Litvak je jedan od najpriznatijih svetskih psihologa današnjice.

 

Jedan od najpoznatijih ruskih psihijatara i psihoterapeuta Mihail Litvak ostao je upamćen po savetima kako se izboriti sa svakodnevnim problemima, koji svima nama zadaju velike muke. A svaka njegova smernica bila je potkrepljena i adekvatnim primerom iz prakse.

 

Ovaj veliki stručnjak je ostavilo mnogo naučnih radova i knjiga iza sebe, preko 30, od kojih je najpoznatija "Psihološki aikido". Ceo svoj životni vek posvetio je tome da pomogne ljudima u momentima psihičkih problema i lomova. Učio ih je: kako da razumeju sebe na najbolji način.

 

Dr Litvak je razvio sistem koji je nazvao “psihološki aikido” - i prvi, ga je sam upotrebio.

Ova pravila, ako ih proučite i primenite u svom životu, postaće moćno psihološko oružje u vašim rukama.

 

Poznato je: da svaki ostvareni uspeh mnogo znači, ali, neuspeh je sedam puta važniji!

 

I zapamtite: Ako čovek nema šta dobro da kaže o sebi, a želi nešto da kaže, on će početi da priča loše o drugim ljudima.

 

1. Sreća nije cilj

Ne juri za srećom. Nećete naći zadovoljenje u drugim ljudima ili materijalnim stvarima. Sreća dolazi iznutra, a ovo stanje možete postići kada naučite da uživate u životu. Morate da savladate veštinu razvijanja svojih sposobnosti i da ostvarite ono što ste želeli da postignete, i to će biti vaš put do sreće.

 

2. Ne čekajte i ne pitajte

Ako zaista nešto želite da uradite, nemojte čekati i pitati nekog za dozvolu da to uradite. Pokušajte da budete onaj koji kontroliše svoje poteze.

 

3. Niste dolar da svima udovoljite

Ako pokušavate da ugodite svima, odmah ćete upasti u velike probleme. To je nemoguće. Ako i pokušate, osećaćete se neprijatno i emocionalno iscrpljeno.

 

4. Sanjate stvarne snove

Ako volite da maštate, sanjajte o onome što je moguće da ostvarite. Ne gubite vreme razmišljajući o nerealnim planovima.

 

5. Prestanite da zavisite od tuđih mišljenja

Ako ste zadovoljni sobom i uvereni da ste dobra, pametna i vredna osoba, nikada vam neće biti bitne procene ili osude drugih ljudi.

 

6. Ne krivite druge za svoje greške

Vaš najveći neprijatelj je onaj koji vreba u budućnosti, čekajući da se okliznete. Vaš najveći neprijatelj - to ste vi sami. A borba protiv ovog neprijatelja je žestoka. Pogledajte se u ogledalu.

 

7. Ne budite teoretičari

Budite zrela osoba koja znanje pretvara u delo. Nezreo čovek često ima znanje, ali, ne ume da ga primeni, pa mu ne preostaje ništa nego da kritikuje druge.

 

8. Dobro planirane akcije su kjuč uspeha

Obavezno planirajte svoje aktivnosti i organizujte svoj život u skladu sa svojim prioritetima, i sreća će vas neupitno pratiti.

 

9. Nikom ne ostajte dužni, ni novac, a ni usluge

Zapamtite ovo pravilo. Ništa ne dolazi lako, ni besplatno. Nemojte se plašiti da saznate cenu neke usluge, pitajte i nemojte nikom ostati dužni, čak ni kad vam nešto prijateljski učini.

 

10. Depresija nije prosti mrak

Ne potiskujte depresivna osećanja. Depresija je bolna, loša i neprijatna. Ali, daje nam i uvide u našu ličnost - šta je ono što vas tera da idete dalje, ali, može i vas usporava na putu.

 

11. Provodite vreme pristojno i korisno

Ne zalazite u tuđe živote, već se fokusirajte na ono što vam pomaže kao što su nauka ili filozofija, na primer.

 

12. Komunicirajte sa neprijateljima

Razgovor sa prijateljima je, bez sumnje, veoma prijatan. Ali, samo u razgovoru sa neprijateljima možete da naučite nešto novo o sebi. Zato je ponekad bolje slušati neprijatelje nego prijatelje.

 

13. Knjiga je najbolji savetnik

Čitanje pouzdanih knjiga je uvek korisnije od usputnog razgovora koji vodite samo da bste družili.

 

14. Nema razlike među polovima

Ideja o razlici između muške i ženske logike je sama po sebi nelogična. Čovek je ili pametan ili nije.

 

15. Odnosi služe za lični rast

Ako otkrijete da vam veza, bilo romantična ili poslovna, smeta i imate problema u njoj, preispitajte je ili idite iz nje. Život je jedan, živite ga srećno.

 

16. Ne plašite se novih ljudi

Ako se plašite razgovora sa ljudima, oslobodite se ovog straha, Dozvolite sebi, samo na trenutak, pomisao da vas ta osoba možda doživljava pozitivno i tretira ispravno.

 

17. Pratite svoj tempo

Neki idu kroz život sporo, neki brzo. Svi smo različiti, svi živimo svojim tempom.

 

18. Ne bojte se usamljenosti

Ako ste sami, ili čak ostavljeni, nemojte se plašiti. Celibat je deo vaše zrelosti i duhovnog rasta. Osim toga, kada ste sami, možete da budete daleko produktivnije nego inače.

 

19. Delite radost

Nikada nemojte biti previše sebični u pogledu sopstvene sreće. Kada je delite sa prijateljima, sreća se uvećava. Postaje veća - jer gledati koliko su srećni vaši voljeni.

 

20. Naučite da živite za sebe

Dok god se trudite da nađete odobrenje od okoline, živećete za druge.

 

21. Ignorišite uvrede i kritike

Onog dana kad postigneš svoj cilj, ništa od toga neće biti važno.

 

22. Pohvalite sebe

Ko ne zna da pohvali sebe, taj će obavezno kritikovati nekog drugog. Čak i onda kada nema šta da kaže.

 

Komentari(0)
Ostavi komentar