Magazin

Refleksologija - Masaža stopala

masaža stopala

 

Masaža stopala deluje na sve organe u telu i čini "čuda". Primenom ove masaže uspostavlja se ravnoteža u organizmu, leči nesanica, ekcem i različiti poremećaji koji su izazvani stresom. 

 

O poreklu refleksologije još uvek ne postoji dovoljno informacija. Prve tragove pronalazimo u Kini, pre pet hiljada godina, zatim u Egiptu, gde je u jednom grobu, iz 2230. godine pre Hrista, pronađen crtež terapeuta koji masira stopala. 

 

Noviji doprinos razvoju refleksologije dao je Vilijem Ficdžerald. On je telo podelio na deset uzdužnih zona, tako da svaka prolazi od jednog prsta na stopalu i penje se do mozga, pa se duž ruke spušta do prsta na šaci.

 

Organi svake zone su međusobno povezani, tako npr. poremećaj u radu bubrega može da se odrazi na oko. Upravo ovde do izražaja dolazi važnost stopala, jer pritiskom na određenu tačku daje se impuls koji ponovo uspostavlja ravnotežu povezanih organa. 

 

Ipak, masaža stopala se ne preporučuje osobama koje imaju ugrađeni pejsmejker i trudnicama. Međutim, od velike pomoći je u otklanjanju stresa jer doprinosi opuštanju i ponovnom uspostavljanju psihofizičke ravnoteže, zatim efikasno deluje protiv nesanice, ekcema i različitih alergijskih pojava. Refleksologija ima pozitivno dejstvo na krvotok i doprinosi revitalizaciji organa. 

 

Masažu stopala najbolje je poveriti stručnjaku, ali možete i sami da učinite mnogo da biste se bolje osećali i otklonili određene smetnje u ravnoteži svog organizma. 

 

OSNOVNA UPUTSTVA ZA MASAŽU STOPALA 

 

Sedite na pod i stopalo stavite na butinu druge noge. Blagu masažu započnite obema rukama, širite prste, kružite stopalom, savijajte stopalo unapred i unazad da bi se što bolje istezala Ahilova tetiva -- dobro razmrdajte stopala. 

Blag ali precizan pritisak određenog, željenog mesta vrši se jagodicom prsta desne ruke (ukoliko ste levoruki, onda obrnuto). 

 

Stimulišite zonu koja odgovara kičmi (zona stopala koju čini površina od prstiju do korena pete), zatim pritisnite petu i masirajuci je, popnite se do palca. 

 

Masirajte celu površinu palca (koji inače odgovara glavi), zatim pređite redom na ostale prste. 

 

"Obradite" gornji deo stopala: polazeći od vrha svakog prsta, "popnite" se do skočnog zgloba. Na ovaj način se aktivira limfni sistem i smanjuje napetost u grudima. 

 

Vratite se na taban i masirajte zonu koja odgovora plućima i srcu (zona ispod korena tri srednja - unutrašnja prsta i zona srca ispod te zone prema spoljašnjem rubu stopala). 

 

Pritiskajte zonu organa za varenje (zona neposredno iznada korena pete), pa se spuštajte do zone koja odgovora genitalnim organima (površina pete). 

 

Zglobovima savijenih prstiju šake kružnim pokretima masirajte celo stopalo. 

Dlanom ruke polukružnim pokretom pritiskajte taban. 

 

Na kraju, istrljajte stopala mirišljavim eteričnim uljem i to obema rukama, prvo penjući se ka zglobovima, pa se lagano spuštajte ka vrhovima prstiju. 

 

ZONE NA STOPALIMA 

 

Po dužini stopalo je podeljeno na četiri zone: 

 

dužina prstiju odgovara vratnim pršljenovima 

deo ispod prstiju odgovara leđnim pršljenovima 

deo iznad korena pete odgovara lumbalnim pršljenovima 

površina pete odgovara repu kičme 

 

Prsti: 

 

Palac -- hipofiza 

 

Dva prsta do palca -- oči 

 

koren domalog i malog prsta -- uši 

 

vrh malog prsta -- dojka 

 

Zone: 

 

Ispod korena prstiju -- pluća 

 

Zona ispod nje, prema spoljašnjem rubu stopala -- srce 

 

Središnji deo stopala pokrivaju zone: 

 

sredina -- pleksus

 

ispod nje -- žuč, jetra i bubreg 

 

prema spoljašnjem rubu stopala -- slezina 

 

prema unutrašnjem rubu stopala -- želudac 

 

Zona iznad korena pete: 

 

vrh -- debelo crevo

 

ispod -- tanko crevo 

 

prema spoljašnjem rubu stopala -- bešika 

 

prema unutrašnjem rubu stopala -- kuk 

 

Površina pete -- zona genitalnih organa

Komentari(0)
Ostavi komentar