Magazin

Roki


„Roki“ je drama sportskog žanra sa elementima ljubavne priče, mada bi se komotno moglo reći i obrnuto – da je to ljubavna priča sa elementima sportske drame.


Dok je Silvester Stalone bio nepoznat širokoj javnosti i tavorio glumeći manje uloge, jedne noći gledao je bokserski meč Muhameda Alija, inače, do prihvatanja islamske veroispovesti, poznatog pod pravim imenom – Kasijus Klej.


Čuvenom bokseru se u tom meču suprostavio nepoznati protivnik, Bajoni Blider (pravo ime mu je Čak Vepner). Dakle, NIJE Bilder, kao što ste pomislili, već BLIDER (Bleeder), jer je dobio ime po tome što je bio pravi „tomato“, što bi trebalo da znači – primalac udaraca.


Za razliku od ostalih Alijevih protivnika, Bajoni je uspeo da izdrži na nogama ceo meč, odnosno svih 15 rundi, pa čak i da svetskog šampiona u jednom trenutku pošalje na pod.


Staloneu se tako rodila ideja za „Roki“, film za koji je napisao scenario i odigrao glavnu ulogu. Naravno, deo inspiracije vezan je za čuvenog boksera italijanskog porekla, Rokija Marćana.

Roki (Rocky) – glavne uloge:

  • Silvester Stalone (Roki)

  • Talija Šajer (Edrijan)

  • Bart Jang (Poli)

  • Karl Viters (Apolo Krid)

  • Bardžis Meredit (Miki)

  • Tajer Dejvid (promoter)

„Roki“ je snimljen 1976. godine za samo milion dolara, a inkasirao je više od 200 miliona.

I ne samo to – lansirao je Stalonea kao popularnog glumca akcionog žanra.


„Roki“ je doživeo još 5 nastavaka. U svih pet glavnu ulogu glumio je Stalone, koji je takođe bio i scenarista.


Iako mnogi misle da mu je to prvi scenario, Stalone je pre toga imao više neuspelih pokušaja, a sam scenario za „Roki“ je, po nekim izvorima, prošao preko 40 revizija dok nije dospeo do faze produkcije.


Pored toga, interesantno je da se u filmu, pored Džoa Frejzera, bokserskog šampiona po čijim treninzima je modelovano prikazivanje Rokijevih priprema (trčanje stepenicama do Muzeja umetnosti Filadelfije), u manjim ulogama pojavljuju i Staloneov otac, brat, kao i tadašnja supruga Saša Čak.

Roki je gubitnik, bokser koji radi kao uterivač dugova, a uveče nastupa u klubovima za sitan novac.

Sticajem okolnosti dolazi u situaciju da se sa svetskim šampionom bori za titulu. Priliku prihvata i ozbiljno se priprema.


Svetski prvak je svetski prvak i nemoguće je da tu borbu dobije. Ipak…


Na samom kraju filma vidi se da je Rokiju mnogo važnija naklonost njegove devojke Edrijan od titule. Zato je film podjednako i ljubavna priča i sportska drama.

Komentari(0)
Ostavi komentar