Magazin

Saznanja - O Jupiteru

Kod studije Jupiterovih uticaja na natalni horoskop treba znati da Jupiter u jednom znaku provede oko godinu dana, tako da ako ga tumačimo generacijski, npr: svi koji su rođeni 1973. u prvom razredu (1980. god.) su imali Jupiter u Vodoliji 1*. Kroz 12 godina, rođena je nova generacija “Jupiterovih klinaca u Vodoliji” itd. 

 

Uticaje Jupitera tradicionalno tumačimo kao pozitivne, tj. kao protivtežu »lošim« planetama (Saturn, Pluton). Zatim Jupiteru pripisujemo želju za uspehom, odnosno sam uspeh - vrhunac uspeha. On odslikava i realizaciju ega u okviru društva u kojem živimo. Predstavlja svesni ego koji više od stvaranja, postaje svestan da njegova stvorenja imaju moć stvaranja. 

 

Planeta jupiter - horoskop

 

Ali, imajmo na umu da Jupiter ne “čini” ništa konkretno, već tek dodaje harizmu, koju, da bi zaista sijala često treba praktično “konstruisati”. Čovekoljublje i filantropija jesu porivi, ali Jupiter često ne utiče na genezu odnosno na sam razvoj tih osećanja, već često se dešava “gotovanstvo” (dovodi do čistog uživanja - ležernosti, komoditeta, komformizma).

 

Šta je lepše do biti filozof? Ništa ne raditi, samo zvezde gledati, ne učiti, nego verovati svojoj fantaziji. Mitološki, Jupiter je izdejstvovao pobedu protiv oca Saturna, spretnim taktikama, pretvorio se u osloboditelja, jer pravda je na njegovoj strani. 

 

Skladno tome, izdvajaju se aspekti Jupitera sa Suncem, kao kompleksi više vrednosti. Ukoliko su pozitivni: verovatno je da će aura plemenitosti biti dovoljno blještava da očara publiku, dok u slučaju negativnih najčešće dolazi do neprihvaćenosti, te se osoba upušta u »soljenje pameti drugima«. 

 

Posebno treba naglasiti, da bez obzira o kojem aspektu se radi, ego trpi kompleks više vrednosti i, ni u jednom slučaju, osoba sa dominantnim Jupiterom neće se »osećati loše«, jedino je pitanje: hoće li sakupiti dovoljan broj slušalaca ili ne?

 

U drugom slučaju, loše planete mogu preuzeti dominaciju, proširiti definiciju normi i proizvesti bolno spuštanje na čvrsto tlo, ili čak u mračne jame. Ali, ni u tim “konstalacijama” Jupiter ne zamire, već postaje opsednut novodefinisanim egom. 

 

Aspekti Jupitera sa Mesecom teoretski će prouzrokovati kompleks više vrednosti iracionalnom egu. Lepota i raskoš materijalne su manifestacije ovih kompleksa.

 

Pojam ispravnosti i poštenja u osećanjima su osobine kojima je definisan iracionalni ego. Negativni aspekti sa Mesecom nikako ne prouzrokuju “ružnoću” i škrtost (kao što se obično pretpostavlja) 2* jednostavno, radi se o identičnom porivu iracionalnog ega, kao u slučaju pozitivnih aspekata.

 

Razlika nastupa pri manifestaciji, pa se lepota shvata apsolutnom i rasipajućem bez kraja. Dakle, radi se o formiranju lične emotivne slike, koja dobija svoj smisao tek kroz prihvatanje drugih, te sama po sebi nema smisla. 

 

Aspekti Jupitera sa ostalim planetama deluju na sličan način, s time da samo u slučaju vladalaca bitno utiču na sastav kompleksa. Tradicionalno tumačenje daje pozitivne naznake. 

 

Najbolji položaj za Jupiter: npr. kada se ženiti (deseta ili deveta) ili peta kuća. Najveća korist su aspekti sa Merkurom u slučaju snažnog Jarca ili Saturna.

 

Kao »kilave« pozicije navodimo 4 i 12 kuću (uprkos tome da je do otkrivanja Neptuna, Jupiter vladalac Riba) te kvadrate sa stelijumima (Merkur, Sunce…). 

 

Posebno navodimo aspekat Jupitera sa Marsom, koji je u slučaju kvadrata tradicionalno vrlo problematičan. Osetljivost u trenucima kada se ocenjuje proizvod dovodi do stanja ugroženosti ega - definitivno, jedan je od najgorih mogućih položaja Jupitera koji se može videti.

 

Najjači uticaj Jupitera tradicionalno pripisujemo Jupiteru u Strelcu. Tada su raskoš i optimizam izraženi kroz filozofski duh. Slična energija dolazi od Jupitera u ostalim vatrenim znacima.

 

Jupiter u Škorpionu je zanimljiv položaj koji nagoveštava apsolutnost kao bitan element ega, dok se u Raku i Ribama Jupiter ne snalazi baš najbolje.

 

U zemljanim znacima Jupiterove strasti se »najlepše« očitavaju: u Biku – uživanje u hrani i ležanju u travi, u Devici – “hoćeš li da ti isperem mozak?” Ili u Jarcu – “hoću da budem predsednik.”

 

Ipak, najsigurnije je imati Jupitera u vazdušnom znaku: moćnom reči do ljubavi, mira i znanja.

 

Zaključak: Uspeh je Jupiterova osobina, ali tek na nivou svesti. Realna dostignuća često nastupaju kroz neočekivane dobitke i sreću. Ali, ključna reč je hazard! (igre na sreću, sreća u hazardu) 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

1* Naravno, egzaktno gledano potpuno neistinito. 

2* Debljina (gojaznost) je veoma moguća, ali uz prisustvo lepote i šarma, ne nazivamo je ružnoćom. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Komentari(0)
Ostavi komentar