Magazin

Saznanja o Univerzumu

univerzium

 

Za sada je poznato da “vidljivi Univerzum” ima prečnik od oko 15 milijardi svetlosnih godina, a veruje se da postoji oko 15 milijardi godina, jer svetlost sa objekata na većem rastojanju nije imala dovoljno vremena da stigne do nas. 


Na osnovu takvog uverenja, u Svemiru se svako nalazi u sredini svog sopstvenog vidljivog Univerzuma od oko 15 milijardi svetlosnih godina u prečniku. 


Međutim, prava veličina svemira sigurno je mnogo veća nego što posmatrač može da vidi. Koliko je ona zaista, zavisi od toga da li je Svemir otvoren ili zatvoren, odnosno, da li ima dovoljno materije u Univerzumu da zadrži njegovo širenje u nekoj dalekoj tački datoj u rasponu budućnosti. 


Postoje dve osnovne teorije: 


Ako materije ima dovoljno, onda je Univerzum verovatno ograničene veličine. Druga mogućnost je da će Univerzum nastaviti da se širi zauvek, što znači da nema konačnu veličinu. 


Nezavisno od tačnosti bilo koje od ovih teorija, sigurno je da vidljivi deo svemira predstavlja tek jednu neznatnu česticu sadržanu u mnogo većem sveopštem totalitetu. 

Komentari(0)
Ostavi komentar