Magazin

Saznanja o Velikom prasku

veliki prasak

 

U javnosti vlada pogrešno uverenje o nastanku Svemira; širenju vasione; gde se nalazi centar i kraj Svemira; kako se dogodio Veliki prasak -- Big Beng. 

 

Prepostavlja se da je Big Beng bio eksplozija koja se desila u praznom prostoru i da su u toj eksploziji proizvedene sve zvezde i galaksije. Međutim, to je pogrešno uverenje. 

 

Naime, prostor i vreme su stvoreni u Big Bengu zajedno sa svom materijom koja postoji u univerzumu. Znači, prazan prostor se širi. A galaksije se nalaze u prostoru; budući da se prostor između širi na takav način da se one kreću odvojeno jedna od druge. 

 

Dakle, na samom početku Big Benga obrazovali su se prostor i vreme, a prostor (na početku je imao neizmernu veličinu) odmah je počeo i da se širi. 

 

Prvobitno, materija je bila vrela i vrlo gusta i potpuno je ispunjavala prostor. Kako se prostor širio, njena gustina se smanjivala i ona se hladila da bi se konačno formirao Univerzum kakvog vidimo danas. 

 

Znači, nema centra širenja Svemira. jer prostor se jednostavno širi u svim njegovim tačkama. Osmatrači iz bilo koje galaksije vide većinu drugih galaksija u Svemiru kako se udaljavaju od njih. Nema ni centra Univerzuma, jer Univerzum nema granice. 

 

Pretpostavke na osnovu dve poznate teorije su: 

 

Ako svemir ima konačnu veličinu, tada je on sličan površini sfere i ako putujemo dovoljno dugo pravom linijom u takvom svemiru mi se konačno vraćamo na početnu tačku -- odakle smo i krenuli. 

 

Druga mogućnost je da Univerzum ima neograničenu veličinu. Jednostavno, u tom slučaju mi bismo putovali zauvek; nikada ne bismo stali. 

 

U konačnom Svemiru, intergalaktički svemirski brod koji putuje milijarde svetlosnih godina u pravoj liniji konačno završava put na mestu odakle je krenuo. 

 

Nema granica brzini kojom prostor može da se širi. Jer, on može da se širi mnogo brže od brzine svetlosti. Zakon da ništa ne može da putuje brže od brzine svetlosti važi samo za objekte u svemiru, jer se ne odnosi i na sam prostor. 

 

Ilustrovaćemo jednim primerom -- kao kugle koje leže na gumenoj prostirci, tako i galaksije leže u prostoru. Ako rastegnemo prostirku, kugle se odvojeno kreću.

 

Kugle na prostirci se ne šire, već samo se prostirka širi. Slično tome, galaksije i grupe galaksija se ne šire, jer su sve povezane gravitacijom, ali Svemir se širi. Takođe, atomi i molekuli se ne šire pošto njih zajedno drže jake sile. 

 

Zaključak: 

 

1. Prostor i vreme su stvoreni Velikim praskom -- Big Bengom. 

 

2. Na početku Univerzuma, prostor je bio potpuno ispunjen materijom. 

 

3. Prostor se širi.

Komentari(0)
Ostavi komentar